Opinió

opinió

Mesures de recuperació econòmica per sortir del fang

La mobilització social observada, la solidaritat “del poble per al poble”, equival a reconèixer que les institucions no funcionen
Ara toca fer tot allò que no va fer el planejament urbanístic de la corrupció, i que era acceptat per la població més fràgil

És difícil no ana­lit­zar amb sim­pa­tia les actu­a­ci­ons pro­po­sa­des pel govern cen­tral (entorn de 10.600 mili­ons d’euros) per apai­va­gar els estralls de la desgràcia patida per l’infor­tu­nat País Valencià. Fa mal al cor veure la pobra gent que ho ha per­dut gai­rebé tot per la cala­mi­tat del clima i la imperícia dels nos­tres ges­tors, fet que, sens dubte, dese­qui­li­brarà la vida i el sen­ti­ment d’alguns per sem­pre.

La pri­mera cosa que cal recla­mar en aquesta situ­ació és gene­ro­si­tat. Això vol dir treure el bazuca, com es deia quan s’aju­dava les enti­tats finan­ce­res, i aju­dar tant com es pugui els afec­tats. No toca, ara, mirar prim i pelar la ceba: hi ha per­so­nes en con­di­ci­ons precàries i el temps els juga en con­tra, fent més pro­funda la manca de pos­si­bi­li­tats de repa­ració. Vull dir, però, que la mobi­lit­zació social obser­vada, les cues momentànies de cami­nants amb pics i pales, aques­tes cai­xes de cartró que apa­rei­xen arreu amb gent que hi mata hores, la soli­da­ri­tat “del poble per al poble”..., en part, m’entris­tei­xen. De fet, equi­va­len a reconèixer que les ins­ti­tu­ci­ons no fun­ci­o­nen, crei­xent així la des­con­fiança en els nos­tres ges­tors. Es tracta d’un volun­ta­risme exces­siu en molts aspec­tes, que porta que els estu­di­ants dema­nin la can­cel·lació de clas­ses per anar, supo­sa­da­ment, a aju­dar les pobla­ci­ons afec­ta­des; que es demani una parada del món de l’esport al com­plet, o que s’orga­nit­zin reco­lli­des de mate­ri­als ves a saber per a què, amb cen­te­nars de cami­ons mobi­lit­zats per veure “qui exhi­beix la soli­da­ri­tat més grossa”. Això no és el que jo espe­ra­ria d’un país que fun­cionés. Aquell qui no paga impos­tos, o qui té seus a altres països i elu­deix tri­bu­tació tant com pot, neteja ara la seva manca de soli­da­ri­tat genèrica en favor de la soli­da­ri­tat de kilòmetre zero, més vis­tosa. El caos de les transac­ci­ons desor­ga­nit­za­des, que aca­ben quan es dipo­si­ten man­tes, macar­rons, llet o aigües en un punt de reco­llida, no forma part de la soci­e­tat a la qual, crec, hauríem d’aspi­rar. És resul­tat de la sos­pita ciu­ta­dana res­pecte de qui, amb més pro­fes­si­o­na­li­tat, hau­ria de fer la feina: polítics i ges­tors.

En tot cas, encara que tinguéssim ges­tors a l’alçada d’una soci­e­tat avançada, aquest cop el des­as­tre vis­cut no posa fàcil les tas­ques a fer: infra­es­truc­tu­res, mobi­li­tat, equi­pa­ments per a llars, estris de la vida diària... i el tan­ca­ment degut, com es vol­dria, de les absències, els morts i des­a­pa­re­guts. Però l’acció és pri­o­ritària res­pecte de la con­tem­plació. Pri­mer cal evi­tar el pillatge, roba­to­ris que diuen molt poc de la con­dició humana. També podríem estal­viar-nos el pillatge dels apro­fi­tats que bus­quen l’avi­nen­tesa per ves­tir finan­ce­ra­ment la seva Comu­ni­tat, des­ves­tint, si cal, la resta (Mazón exi­gint 32.000 mili­ons d’euros en ajuts i com­pen­sa­ci­ons!). La sen­sa­tesa obliga al rea­lisme: la pre­va­lença de les acci­ons de salut pública i de dotació d’habi­tatge. Les pri­me­res, en mans de pro­fes­si­o­nals; les sego­nes, amb uns mòduls pre­fa­bri­cats amb bon estàndard, i que hau­rien d’aparèixer amb rapi­desa. Cap reforma en zones que es man­te­nen en una geo­gra­fia hos­til. Ara toca fer tot allò que no va fer el pla­ne­ja­ment urbanístic de la cor­rupció, i que era accep­tat per la població més fràgil, que ho veia com l’única pos­si­bi­li­tat de tro­bar una llar coberta.

L’uni­ver­sa­lisme dels ajuts és, en aquesta cir­cumstància, accep­ta­ble: afi­nar més els bene­fi­ci­a­ris, per graus d’afec­tació, pot fer més cos­tosa la salsa que el peix. Val a dir que, dels 10.000 mili­ons d’euros del govern cen­tral, la mei­tat són crèdits i avals, i que els ajuts direc­tes a pimes, a autònoms i a les llars no arri­ben al 10% d’aquesta xifra. Les moratòries fis­cals són sim­ple­ment això: moratòries que, en qual­se­vol cas, serien efec­ti­ves; igual que les exemp­ci­ons de cotit­za­ci­ons que es pro­po­sen. Corre pressa iden­ti­fi­car per­so­nes, iden­ti­tats per­du­des i pro­pi­e­tats qüesti­o­na­des, així com dis­tri­buir ser­veis públics en sen­tit estricte, no subs­tituïbles per mer­cats (tan­cats) i/o apro­vi­si­o­na­ments desor­ga­nit­zats. Ho sabrem fer, tot, amb prou cele­ri­tat? No és, ens diuen, tema de recur­sos, però sí crec que pot ser tema de gestió d’aquests, con­fron­tada la seva admi­nis­tració, per una banda, amb les pors dels con­tro­la­dors de la des­pesa pública, que els casos Koldo o de la pare­lla d’Ayuso, etc., no han fet sinó aler­tar; i, per altra banda, amb els retards pre­vi­si­bles de les múlti­ples comis­si­ons de tre­ball cre­a­des, amb la presència de reco­ne­guts comis­si­o­nis­tes. Caldrà veure com aquests millor orga­nit­zats s’apro­fi­ten més de l’accés als ajuts, vis­tos els meca­nis­mes d’accés que s’esta­blei­xin. La gestió dels PERTE per a la recon­versió de l’eco­no­mia, a més de la gestió d’esde­ve­ni­ments extrems com la covid, ja han mos­trat la debi­li­tat de les ins­ti­tu­ci­ons espa­nyo­les. Europa ens mira, i el ridícul de no fer bé les coses pot ser, ara, ingent: no estem par­lant de comp­tes ban­ca­ris, sinó de la vida de per­so­nes. No es tracta només d’atu­rar els apro­fi­tats, sinó sobre­tot de bene­fi­ciar els per­ju­di­cats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.