Opinió

Mirades

Els clàssics catalans, a escena

L’actor Martí Peraferrer torna a voltar amb ‘El poema de Nadal’ de Sagarra i una aposta pels clàssics en petit format

Martí Peraferrer Vayreda es va fer actor amb setze anys a Tripijoc i a Trastobilis Teatre fent espectacles de carrer i, al marge de fer magisteri i d’estar un any a l’Institut del Teatre, ben aviat va tenir una extraordinària popularitat treballant amb les companyies de Josep Maria Flotats, Cassen, Esperanza Roy o Amparo Moreno i essent una cara ben coneguda a la nostra televisió nacional on va presentar el musical Sputnik i va participar com a actor en programes de Joaquim Maria Puyal i sèries mítiques, de La Granja a Estació d’enllaç i de Sitges i Secrets de família a El cor de la ciutat, on interpretava en Sàhara. Ha voltat molt i ja fa anys que va decidir optar per un altre tipus de teatre. Es diu home de trilogies perquè va portar a escena La punyalada del seu besavi Marian Vayreda, L’alegria que passa de Santiago Rusiñol i Canigó de Jacint Verdaguer, abans de dedicar-se als espectacles centrats en Van Gogh, La vida secreta de Tennessee Williams i L’últim viatge de Rudolf Nureyev.

Fa temps, però, que la seva obsessió són els clàssics nostrats. De fet parla d’ell mateix com d’un ocni, un objecte cultural no identificat. “Sé que vaig contra corrent i que ara toca programar molta comèdia, però jo tinc un projecte i estic content de tirar-lo endavant. No tinc hipoteca ni fills i m’ho puc permetre ”, explica. Reconeix que li costa, però de la mateixa manera que en plena pandèmia es va reinventar fent espectacles de butxaca a domicili, ara porta les seves representacions a escenaris diversos.

Ara toca programar El poema de Nadal de Josep Maria de Sagarra, del qual l’any passat en va fer deu funcions. L’ofereix a ajuntaments i programadors diversos i està en període de contractació entre el 14 de desembre i el 6 de gener. De moment el portarà el dia 20 de desembre al PdePoesia de Pineda de Mar i també a Lloret de Mar i en farà representacions a la Casa de Cultura de Girona, els dies 18 i 19 de desembre.

Demà, divendres, en Martí Peraferrer conduirà la gala Girona Voluntària que es farà a l’espai Fundació La Caixa de la plaça del Poeta Marquina. Al marge de la conducció oferirà una teatralització del poema Canigó, de Verdaguer. I el dissabte 23 de novembre, al matí, al Teatre Principal d’Olot, en la Trobada de Clubs de Lectura de Catalunya, estrenarà una lectura dramatitzada i musical de L’afusellat de Marian Vayreda, on ell participa com a actor junt amb Glòria Vila, veu i piano, i Marcel Torres, guitarra. I no deixa descansar L’últim viatge de Rudolf Nureyev, que portarà, amb el ballarí Joel Clarós i el nen Dante Gil, el dia 5 de desembre al Teatre de Blanes per a una ocasió ben especial que es farà a les 9 del vespre dins dels actes de l’Espai Fòrum Quim Matas de Cultura i Gastronomia, en memòria del periodista, comunicador i polític de Tordera, que va morir el 29 de novembre del 2022, als 57 anys. També el representarà el 14 de febrer al Centre Cultural La Mercè de Girona. I no deixa de portar on l’hi demanen La sensibilitat de la tramuntana. Vida, versos i cançons, en homenatge a Montserrat Vayreda, cosina segona de la seva mare, dins l’Any Vayreda. Martí Peraferrer, orgullós de ser el motor de la seva feina.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.