Mirades
Radiofonistes a La Cate de Figueres
Amb motiu del centenari de la ràdio, que es va commemorar el 14 de novembre, dia que va començar a emetre oficialment Ràdio Barcelona EAJ 1, el diumenge 10 de novembre el Diari de Figueres i La Cate van organitzar una trobada de radiofonistes que va aplegar força més de 100 persones. L’organització la van impulsar el periodista Josep Adolf Estrader, director del Diari de Figueres, i el president de La Cate, el també periodista Ricard Sayeras. Va ser un acte emotiu que va permetre que molta gent es retrobés al lloc on es van iniciar les emissions de Ràdio Popular de Figueres, el 1962, en un acte que va beneir el llavors bisbe Josep Cartañà.
Figueres i, de retruc, l’Empordà han tingut moltes emissores que han deixat empremta, però sens dubte la que va obrir el camí va ser Ràdio Popular, l’emissora del bisbat de la COPE, que amb els anys es va diluir en la cadena i va deixar d’estar situada a la capital de l’Alt Empordà. Aquella emissora, al marge de grans veus, emetia a l’hora de l’Àngelus la famosa Oració al Crist de la tramuntana, de Carles Fages de Climent. Durant molts anys va ser dirigida per mossèn Manel Pont i Bosch, tot un personatge. Després, hi van tenir un pes considerable Ràdio Alt Empordà, establerta a Castelló d’Empúries, que va dirigir Maria Crehuet, i SER Empordà, que van dirigir Jordi Costa i Jordi Jordà i d’on van sortir grans professionals de la ràdio, entre els quals, Jaume Serra, avui la cara visible del Grup Prisa a Catalunya. Recordo també Ràdio Bahia a Roses i les encara ben vives Ràdio Vilafant i Ràdio Vila-sacra.
L’acte es va iniciar amb el pregó d’Emília Pla, la degana de les veus radiofòniques, amb 91 anys. El pregó el va llegir el seu fill Jordi Casademont, que va recordar que en aquell programa de sardanes ell es va iniciar en el món de la ràdio quan, amb tres anys, va entrar al locutori on estaven en directe i va dir a la mare: “Mama, tinc pipí.” L’Emília i en Jordi van dedicar unes paraules de record al seu marit i pare, el periodista Emili Casademont Comas, que el 1965 va fer el primer programa en català.
Durant la trobada, que es va iniciar amb un minut de silenci per recordar Òscar Moré, el periodista de la SER mort aquest any, es van fer diversos reconeixements. A Montserrat Minobis, una de les grans veus de Ràdio Popular i que després va fer el salt a Barcelona. La Unió Esportiva Figueres i el seu president, Dani Sala, van homenatjar els radiofonistes que van retransmetre partits. En nom seu el van recollir Josep Puigbert, Pitu Anaya i Carles Mallart, que van recordar també Francesc Canet. També el director de Ràdio Vilafant, Toni Guerrero, va homenatjar el desaparegut Ferran Pou, referent meteorològic. I es va reconèixer la feina d’Aniol Pibernat, un jove que ha dedicat el seu treball de recerca a la ràdio i ha documentat on es van fer les primeres emissions a Figueres, el 1927. Una exposició sobre la ràdio a Figueres es pot veure a La Cate fins al 10 de desembre. Van tancar l’acte la regidora Anna Morillas i el primer tinent d’alcalde, el periodista Josep Maria Bernils, que va lamentar que ara mateix no hi hagi cap emissora a la ciutat i va instar a posar-hi remei.