Opinió

Tribuna

Compromís amb el coneixement

“Disposar d’una economia basada en el coneixement requereix canvis profunds en el model de funcionament del país
“La quantitat de persones de l’administració que fan feines que no serveixen per a res és gran. La culpa no és d’elles, la causa és una normativa plena de controls inútils

Tot­hom hau­ria d’estar con­tent si el 2030 Cata­lu­nya fos un país com­ple­ta­ment immers en la soci­e­tat del conei­xe­ment, fet que, segu­ra­ment, com­por­ta­ria un ele­vat estat del benes­tar. Inten­tar asso­lir-ho reque­rirà superar una sèrie d’obs­ta­cles que ens man­te­nen en una posició medi­o­cre en el con­text euro­peu. Dis­po­sar d’una eco­no­mia basada en el conei­xe­ment reque­reix alguns can­vis, pro­funds, en el model de fun­ci­o­na­ment del país. Cal orde­nar tots els depar­ta­ments del govern en la direcció ade­quada per fer-ne la trans­for­mació. Sovint, les inèrcies d’uns fre­nen l’impuls d’altres.

Som un país en què, tot i evi­dents millo­res, el PIB depèn exces­si­va­ment de ser­veis de baix valor afe­git i poca inten­si­tat de conei­xe­ment. D’altra banda, la indústria d’alt valor afe­git que hi ha a Cata­lu­nya, la indústria d’alta tec­no­lo­gia, és insu­fi­ci­ent. Hi hem d’afe­gir una pro­duc­ti­vi­tat per­sis­tent­ment baixa si la com­pa­rem amb els països com­pe­ti­dors. El govern, motor impres­cin­di­ble, hau­ria d’inver­tir més en R+D a través del finançament directe de les uni­ver­si­tats i dels cen­tres de recerca, però també ofe­rir incen­tius a les empre­ses, espe­ci­al­ment a les pimes, perquè també ho facin. Alhora, hau­ria d’afa­vo­rir la cre­ació de les con­di­ci­ons per fomen­tar la col·labo­ració entre el món acadèmic i la indústria, prin­ci­pal­ment amb el sec­tor empre­sa­rial d’alt valor afe­git. El finançament de pro­jec­tes d’R+D con­junts entre empre­ses i acadèmia seria un bon meca­nisme. Aquest meca­nisme pot ser l’induc­tor de noves empre­ses emer­gents. Amb tot, es reque­ri­rien altres eines de suport a l’empre­ne­do­ria com ara incu­ba­dors i acce­le­ra­dors d’empre­ses.

Atreure aquests sec­tors obliga a eli­mi­nar bar­re­res burocràtiques, posar les coses fàcils. La quan­ti­tat de per­so­nes de l’admi­nis­tració que fan fei­nes que no ser­vei­xen per a res és gran. La culpa no és d’elles, la causa és una nor­ma­tiva plena de con­trols inútils a pri­ori i cap segui­ment a poste­ri­ori, la qual cosa és una manera de posar fi a les ini­ci­a­ti­ves. La fis­ca­li­tat és un altre dels obs­ta­cles. Una com­pa­ració entre la fis­ca­li­tat, la doble fis­ca­li­tat i la com­ple­xi­tat i segu­re­tat fis­cal a Cata­lu­nya i als països més inno­va­dors i com­pe­ti­tius ens deixa en mal lloc. És obvi que, a més, la recerca, la inno­vació i la cre­ació d’empre­ses ha de tenir accés al finançament i incen­tius fis­cals, com ara per­me­tre des­pe­ses deduïbles supe­ri­ors al 100%.

Cata­lu­nya té un eco­sis­tema de suport a la inno­vació feble. Les empre­ses inno­va­do­res tenen faci­li­tat per tre­ba­llar amb les uni­ver­si­tats i cen­tres de recerca i pro­xi­mi­tat d’experts inter­na­ci­o­nals de la majo­ria dels camps. Tan­ma­teix, l’ener­gia és cara, amb múlti­ples talls en mol­tes zones, i les infra­es­truc­tu­res de comu­ni­cació física i vir­tual que pro­por­ci­oni les bases per a l’esta­bli­ment de nego­cis i la inno­vació no cobrei­xen ni con­nec­ten tot el ter­ri­tori. Hi ha una con­si­de­ració pri­mor­dial. L’R+D empre­sa­rial, així com les prin­ci­pals inno­va­ci­ons, pro­ve­nen de l’exter­na­lit­zació d’altres països. Dis­po­sar d’un sis­tema més equi­li­brat, amb R+D+I pròpia, hau­ria de ser un objec­tiu. Per raons cul­tu­rals, som un país poc empre­ne­dor, amb por del fracàs. Els cen­tres de decisió no són a Cata­lu­nya. Així com la passió per la recerca l’adqui­rei­xen els joves a la uni­ver­si­tat, no passa igual amb l’espe­rit inno­va­dor i empre­ne­dor. Des de petits, cal­dria fomen­tar aques­tes carac­terísti­ques per­so­nals a través del sis­tema edu­ca­tiu. Cal­dria fer-ho sense per­dre de vista els dèficits ja cone­guts en les matèries pro­pedèuti­ques. Hem de fugir del mite de Sísif. La millora no l’acon­se­gui­rem amb grans plans estratègics ni lli­bres blancs, que quan s’han de posar en fun­ci­o­na­ment arriba un nou govern que els col·loca al pres­tatge dels lli­bres i plans obso­lets i comença de nou la roda que aca­barà com totes les ante­ri­ors. Les millo­res s’acon­se­gui­ren amb peti­tes pas­ses que s’han d’anar con­so­li­dant, polint i millo­rant i per fer-se irre­ver­si­bles.

Som un país incom­plet. En posaré un exem­ple. Ningú dis­cu­teix que tenim una recerca biomèdica i uns pro­fes­si­o­nals de la medi­cina d’altíssim nivell i tec­no­lo­gia mèdica cap­da­van­tera. Venen per­so­nes d’arreu del món a bus­car els nos­tres ser­veis. El 2022 World Index of Health­care Inno­va­tion situa l’Estat espa­nyol en el lloc 21 (no hi ha dades de Cata­lu­nya). Segu­ra­ment resul­tarà sor­pre­nent que ciència i tec­no­lo­gia sigui l’indi­ca­dor pit­jor qua­li­fi­cat i el que fa per­dre posi­ci­ons. Té a veure amb tot el que he comen­tat ante­ri­or­ment.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.