Opinió

La mirada d’Heròdot

Josep Poch Clara. Catedràtic d’ensenyament secundari

Mòbils: un maltractament als menors

“Si un nen o nena de 12 anys no treballa en una fàbrica, no li donem alcohol, ni tampoc una pistola, per què li donem un telèfon mòbil?

Els infants, al llarg de la història, han estat a la mercè dels adults: els afor­tu­nats eren trac­tats bé, però d’altres eren mal­trac­tats física­ment, abu­sats sexu­al­ment, posats a tre­ba­llar a cap edat o, en el cas de les nenes, casa­des a vol­tes amb homes que podrien ser els seus avis. No hi havia cap marc legal per pro­te­gir-los. Aquesta situ­ació als països del Pri­mer Món ha millo­rat, tot i que al Ter­cer Món encara con­ti­nua, i hi podem veure el nos­tre pas­sat.

Al segle XX la huma­ni­tat va començar a pren­dre consciència que calia pro­te­gir els menors, i el 1924 la Soci­e­tat de Naci­ons va apro­var l’ano­me­nada Decla­ració de Gine­bra. El 1989 l’ONU va adop­tar la Con­venció sobre els Drets dels Infants, que ha estat rati­fi­cada per 193 països, que es com­pro­me­ten a res­pec­tar aquests drets tot intro­duint-los en les seves res­pec­ti­ves legis­la­ci­ons. El docu­ment reco­neix per pri­mer cop en un trac­tat inter­na­ci­o­nal que el menor és un sub­jecte de dret i no només un objecte de pro­tecció, i s’hi reflec­teix el con­cepte de l’interès supe­rior de l’infant. També esta­bleix que el menor té dret a la vida, un nom, una naci­o­na­li­tat, un ser­vei de salut, l’edu­cació, el joc, i que l’Estat ha de fixar edats mínimes d’admissió al tre­ball i pro­te­gir-los de l’ús d’estu­pe­fa­ents, així com de l’abús sexual.

A Occi­dent hem arri­bat a una situ­ació en la qual la soci­e­tat és cons­ci­ent de la neces­si­tat de pro­tecció dels menors (tot i que per la llei del pèndol ara ten­dim a sobre­pro­te­gir-los, però aquest és un altre tema). Quan es vul­ne­ren els drets d’un menor i el fet és cone­gut, les auto­ri­tats actuen i la soci­e­tat se’n lamenta, pre­ci­sa­ment per aquesta consciència que ja tenim inte­ri­o­rit­zada. Per tant, avui dia, a un menor no el posem a tre­ba­llar en una fàbrica, ni li donem alco­hol, ni dro­gues, ni una pis­tola, ni per­me­tem que se n’abusi sexu­al­ment.

En les dar­re­res dècades l’avanç de la tec­no­lo­gia digi­tal ha por­tat que els telèfons mòbils siguin part de la nos­tra quo­ti­di­a­ni­tat a tot arreu. Aquesta eufòria tec­nològica ha por­tat la soci­e­tat a donar mòbils també als menors amb innocència i ingenuïtat, sense sos­pi­tar que ama­guen un cos­tat fosc i sinis­tre. Els mòbils són també l’entrada a les xar­xes soci­als i les seves con­seqüències (asset­ja­ments, ame­na­ces, humi­li­a­ci­ons, angoi­xes, intents de suïcidi), mos­tren violència sal­vatge i també por­no­gra­fia, que dona als menors una visió del sexe i l’amor abso­lu­ta­ment dis­tor­si­o­nada i irreal. A la xarxa també hi ha per­so­nes sense escrúpols que els inci­ten a des­pu­llar-se, a l’anorèxia, a auto­le­si­o­nar-se i a tot tipus de dis­ba­rats. Ara en comen­cem a pren­dre consciència i tots els estu­dis que s’estan publi­cant ho con­fir­men. Cal dir que el nom­bre de menors con­dem­nats per delic­tes sexu­als ha aug­men­tat, i el que han vist els agres­sors als seus mòbils segu­ra­ment hi té molt a veure. Els met­ges ja han reco­ma­nat que no es com­pri fins als 16 anys i ja hi ha famílies que s’orga­nit­zen en aquest sen­tit.

Si un nen o nena de 12 anys no tre­ba­lla en una fàbrica, no li donem alco­hol, ni dro­gues, ni tam­poc una pis­tola, per què li donem un telèfon mòbil? Si la llei ha de pro­te­gir els menors, per què hi ha una llei que pro­hi­beix que con­du­ei­xin un cotxe i encara no hi ha una llei que pro­hi­beixi que tin­guin mòbil, quan ja ha estat pro­vat de mil mane­res que repre­senta un per­ju­dici i un mal­trac­ta­ment per al menor? Què estan espe­rant els governs a legis­lar sobre aquest tema? Si vostès tenen un fill menor de 16 anys, facin allò cor­recte aquest Nadal: no li rega­lin cap mòbil. Estarà molt més pro­te­git i segur.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.