Opinió

Maria Rita Llúcia, collar 2797

El seu fillol era en Pitu Curta, fill del mas de les Serres on l’havien acollida sortint de l’hospici

A casa sem­pre he estat exclosa de les con­ver­ses de fut­bol. Era “la nena”, i a sobre pere­pu­nye­tes, perquè cada vegada m’havien d’acla­rir què era allò de l’orsai, i seguia sense enten­dre-ho. No crec que l’àvia en tingués noci­ons més ela­bo­ra­des, per això m’estra­nyava tant que al seu men­ja­dor de Salt on em donava sor­tint de col·legi la Fanta i els car­qui­nyo­lis que treia del rebost (clic, feien els imants de la por­teta en obrir-la; cloc, feien en tan­car-la i tor­nar a rete­nir a dins una aroma impre­cisa d’her­beis i viduïtat); em sor­pre­nia, deia, que al seu men­ja­dor hi tingués, al cos­tat de l’Exin Cas­ti­llos que havia mun­tat un Nadal el meu germà, amb els mer­lets i la ban­de­rola al cap­da­munt, la foto­gra­fia dedi­cada d’un juga­dor del Barça. L’ado­rava, aquell retrat, pen­jat a la paret vora el tele­vi­sor i no gaire lluny d’un altre d’ova­lat del seu propi casa­ment, on sor­tia molt jove al cos­tat de l’avi, a qui se li esca­pava el riure fins i tot aquell dia, pot­ser a causa del retoc de fan­ta­sia rosada que el fotògraf els havia posat a les gal­tes. Quan, més gran, vaig gosar pre­gun­tar-li com era que conei­xia aquell fut­bo­lista, vaig enten­dre més coses de l’àvia de les que ella hau­ria vol­gut expli­car mai. Era en Josep Puig, el seu fillol, el pri­mogènit del mas de les Ser­res on l’havien aco­llida a ella quan ja no tenia edat per con­ti­nuar a l’hos­pici. Cinc anys. A cinc anys, o t’aga­fa­ven en alguna casa, o eres expòsit per sem­pre. L’àvia va tenir sort, i l’expe­di­ent d’orfe­nat on cons­tava com “Maria Rita Llúcia, collar número 2797”, junt amb el regis­tre de les dides que van alle­tar-la, va que­dar enter­rat al mundo amb el ves­tit de casa­ment. La Mar­ce­lina, la mare d’en Pitu Curta, com el conei­xia tot­hom, se la va esti­mar com una filla, fins que va néixer el fill de debò i va dei­xar de ser la nena per fer de padrina.

Volia par­lar d’en Curta, que esti­mem tant perquè ell també va esti­mar la nos­tra àvia nena, però me n’he anat per les bran­ques, aque­lles bran­ques tor­tes, que no tenen història, que venen de les cases de la cari­tat, que fan olor d’her­bes i tris­tesa amb un espe­tec d’imant que et fa aguan­tar la res­pi­ració; les bran­ques on t’afer­res per con­ti­nuar cre­ient, com als con­tes infan­tils, que hi ha finals feliços perquè alguna vegada va exis­tir la bon­dat al món.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.