Opinió

Tribuna

Josep Sol, la narrativa del Barcelonès Nord

“Sol, per a alguns el pare de la narrativa moderna a Santa Coloma de Gramenet i, per extensió, al Barcelonès Nord que, després d’una arrencada literària molt prometedora, va acabar fent de pagès
“Llegir ara les narracions del recull ‘Elionor’ és trobar-se cara a cara amb un autor que encara és capaç de sorprendre tot i els noranta anys que les separen de la seva redacció

Pont del Petroli Edi­ci­ons de Bada­lona és una asso­ci­ació cul­tu­ral diri­gida pel poeta Paco Fanés i pel poeta visual Joan Puche cre­ada l’any 2000 a Bada­lona amb l’objec­tiu d’edi­tar poe­sia. Amb el pas del temps, ja a punt de com­plir-se els 25 anys de vida, han asso­lit un sòlid i impor­tant bagatge publi­cant poe­tes però també nar­ra­tiva, tea­tre i altres obres més inqua­li­fi­ca­bles i sovint lli­ga­des al ter­ri­tori. Fa pocs dies han arri­bat a l’equa­dor d’un pro­jecte edi­to­rial ambiciós, que per­se­gueix fer justícia històrica i recu­pe­rar l’obra i la figura per­so­nal i literària de Josep Sol Rodríguez, un escrip­tor sin­gu­lar i força obli­dat, con­si­de­rat per alguns el pare de la nar­ra­tiva moderna a Santa Coloma de Gra­me­net i, per extensió, al Bar­ce­lonès Nord que, després d’una arren­cada literària molt pro­me­te­dora, va aca­bar fent de pagès.

Sol, nas­cut a Santa Coloma el 8 de juliol del 1909, va tenir una for­mació auto­di­dacta i es va dedi­car al con­reu de la nar­ra­tiva curta i de la novel·la, a més de col·labo­rar de manera molt intensa amb la premsa de l’època. En molt poc temps va publi­car tres obres: Eli­o­nor, un recull de con­tes del 1935, pro­lo­gat per Joan Puig i Fer­ra­ter; Una ado­lescència, del 1936, i Appas­si­o­nata, del 1937, tres lli­bres arris­cats, inno­va­dors, amb tints psi­cològics i molt tren­ca­dors per l’època. Amb un estil molt directe i poc habi­tual en la lite­ra­tura cata­lana con­tem­porània i un domini del llen­guatge i de les expres­si­ons popu­lars i literàries, va acon­se­guir cri­dar l’atenció de des­ta­cats pro­homs de la cul­tura, que el valo­ra­ven i el pre­sen­ta­ven com una rea­li­tat sòlida però, i això encara era més impor­tant, com un autor amb una magnífica pro­jecció de futur.

Els tres lli­bres van tenir una bona aco­llida i això també li va per­me­tre col·labo­rar en dife­rents capçale­res de premsa i fer tra­duc­ci­ons d’autors com James Joyce. Però va arri­bar la guerra, que va repre­sen­tar un gran sotrac físic però sobre­tot anímic. Josep Sol va deci­dir dei­xar de banda la lite­ra­tura, viure una mena d’exili cre­a­tiu inte­rior i dedi­car-se a la page­sia, ofici que des­co­nei­xia de manera abso­luta i que va apren­dre a base de lle­gir lli­bres clàssics.

Mal­grat aquell pas intens però breu pel món de les lle­tres, Josep Sol va ser inclòs en l’Anto­lo­gia de con­tis­tes cata­lans (1950) de Joan Triadú (que va qua­li­fi­car el recull de Sol com “un dels més obses­si­o­nants que s’han publi­cat en català a la nos­tra època”), en Con­tes de guerra i revo­lució (1982) de Maria Cam­pi­llo i en La bri­gada de vidre. Cròniques del front (2017), i el filòleg i escrip­tor Jacint Tor­rents en va fer la tesi doc­to­ral, s’ha dedi­cat i es dedica a estu­diar la figura i l’obra de Josep Sol i s’ha encar­re­gat de fer l’edició, la pre­sen­tació i les ano­ta­ci­ons com­ple­mentàries dels dos lli­bres que s’han publi­cat fins ara, Una ado­lescència i Eli­o­nor.

La sim­bi­osi entre Pont del Petroli Edi­ci­ons i Tor­rents ha de per­me­tre recu­pe­rar la figura de Sol i posar-la en con­text més enllà de la seva vivència per­so­nal, tenint en compte, sobre­tot, la potència i el valor de la seva lite­ra­tura i tot el que repre­senta. De fet, lle­gir ara les nar­ra­ci­ons del recull Eli­o­nor és tro­bar-se cara a cara amb un autor que encara és capaç de sor­pren­dre tot i els noranta anys que les sepa­ren de la seva redacció ori­gi­nal.

Ell va ser el pri­mer autor capaç de des­criure els ter­ri­to­ris, els edi­fi­cis, els pai­sat­ges i els topònims del marge esquerre del riu Besòs, un ter­reny gens lite­rari fins ales­ho­res que en les seves històries aga­fen una força espe­cial, de la mateixa manera que també ho fa el seu traç per­so­nal, influ­en­ciat per la lec­tura de Dubli­ners i per l’estil per­so­nal de Joyce. Històries com la que dona nom al recull, l’apro­xi­mació d’un jove inno­cent a una pros­ti­tuta o d’altres que s’ins­pi­ren en la lite­ra­tura clàssica, faran que des­co­brir o redes­co­brir Josep Sol, que va morir a Santa Coloma el 14 de gener del 1982, sigui una experiència necessària i gra­ti­fi­cant i més encara si tenim en compte les opi­ni­ons de Josep Cas­te­llano, que va sig­nar un arti­cle titu­lat “Josep Sol i Sal­va­dor Espriu, con­tis­tes cata­lans”, inclòs en un apèndix del lli­bre i on diu que “hi ha homes que ele­ven la testa més amunt de la massa man­sa­ment cap­cota... hi ha con­tis­tes que domi­nen des de la seva talaia ide­a­lista i a l’ensems s’ama­ren del com­plex humà, amb la qual fusió s’obté un evi­dent millo­ra­ment en els brots ten­dres de la lite­ra­tura cata­lana”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.