Opinió

Tal dia com avui del 1981

JOSEP MARIA ESPINÀS

Teixint l’esperança

M’arri­ben periòdica­ment publi­ca­ci­ons nas­cu­des i difo­ses a diver­ses comar­ques cata­la­nes. Tinc la impressió que cada vegada són més. D’una banda, doncs, hi ha revis­tes cata­la­nes que arri­ben a tot Cata­lu­nya i fins i tot a deter­mi­nats cer­cles dels Països Cata­lans i, de l’altra, les que, per sim­pli­fi­car, podem ano­me­nar locals o comar­cals. Algu­nes d’aques­tes revis­tes d’àmbit més ambiciós, tot i que esta­ven prou ben fetes, han aca­bat des­a­pa­rei­xent –i aquí cal feli­ci­tar “Canigó” per la seva per­manència i el seu con­tin­gut–, men­tre que la publi­cació, sovint modesta, d’una ciu­tat, d’una roda­lia, d’una comarca o d’una agru­pació de comar­ques va fent el seu camí, sovint irre­gu­lar però sem­pre enda­vant.

No faré dues coses: ni inten­tar d’ana­lit­zar el feno­men –esti­ma­ble també a escala uni­ver­sal: interès per les fonts de comu­ni­cació vin­cu­la­des a la rea­li­tat més imme­di­ata i més vis­cuda– ni con­fec­ci­o­nar una llista de publi­ca­ci­ons. No sóc un estudiós del tema i me’n dei­xa­ria mol­tes. Soc, sen­zi­lla­ment, l’home que en un sol dia ha rebut tres publi­ca­ci­ons d’aquesta mena, que fins ales­ho­res li eren abso­lu­ta­ment des­co­ne­gu­des. Aquesta coin­cidència és també una “punta d’ice­berg” –ara que és moda aquesta expressió–, però un “ice­berg” força més con­so­la­dor que d’altres.

A Santa Coloma de Que­ralt, per exem­ple, l’Ajun­ta­ment edita “La Segarra”. Tinc a la vista el núm. 18, del febrer del 1981. Esde­ve­ni­ments, vidal local, temps enrere, nucle­ars a la Segarra, cor­rupció, agrícola i rama­dera, esports i pàgines extra dedi­ca­des al car­na­val.

De Reus arri­ben els “Fulls de Tre­ball de Car­rutxa”, por­ta­veu del grup d’aquest nom, que bàsica­ment es pre­o­cupa de la recerca i la recu­pe­ració de les fes­tes popu­lars; són qua­derns que solen coin­ci­dir amb els cicles fes­tius i ofe­rei­xen docu­ments i inter­pre­ta­ci­ons molt interes­sants. A Tar­ra­gona fan “El balcó”, revista cul­tu­ral del Tar­ra­gonès, amb el suport de la dele­gació d’Òmnium Cul­tu­ral. Surt només dues vega­des l’any, però té el mèrit, si no m’equi­voco, de ser l’única publi­cació “periòdica” en català a la comarca. Se’n dis­tri­bu­ei­xen gratuïtament mil cinc-cents exem­plars. El número que conec és dedi­cat ínte­gra­ment a Cata­lu­nya Nord, i és una excepció, doncs, al cri­teri d’infor­mació “interveïnal” que defi­neix aques­tes revis­tes. M’ha dei­xat parat tro­bar en una publi­cació tan poc “aire­jada” qua­ranta pàgines de tex­tos, mapes i il·lus­tra­ci­ons sobre Cata­lu­nya Nord, “la més malau­rada” de les nos­tres ter­res, com canta en Llach. És un tre­ball excep­ci­o­nal per la seva solvència i la rigo­rosa infor­mació sobre llen­gua, cul­tura, etc.

Tot això deu fun­ci­o­nar amb cons­tants entre­bancs, però fun­ci­ona. Rebre aques­tes tres publi­ca­ci­ons casu­al­ment alhora vol dir que n’hi ha mol­tes més, que s’ha creat un tei­xit d’esforços en el nos­tre país enor­me­ment posi­tiu i ver­te­bra­dor, i des­co­brir-los ens ajuda a per­sis­tir en una de les nos­tres vir­tuts que més volen des­truir-nos: l’espe­rança.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.