Opinió

Tribuna oberta

Per a què serveix la literatura?

“En un món sovint orientat cap a la banalitat del consum, la violència o l’espectacle, els llibres ens conviden a despertar

La lite­ra­tura, sovint con­si­de­rada una acti­vi­tat inútil en ter­mes pragmàtics, pos­se­eix un valor pro­fun­da­ment trans­for­ma­dor que trans­cen­deix la seva apa­rent manca d’uti­li­tat imme­di­ata. En una època mar­cada per l’acce­le­ració dels can­vis polítics, soci­als i tec­nològics, la lite­ra­tura s’enfronta al risc de ser mar­gi­nada i reduïda a l’efímer. No obs­tant això, el seu paper des­ta­cat no rau en la seva fun­ci­o­na­li­tat directa, sinó en la seva capa­ci­tat per crear consciència i trans­for­mar les sen­si­bi­li­tats huma­nes a llarg ter­mini.

Des d’un punt de vista epis­te­mològic, la lite­ra­tura ens ofe­reix un mirall on podem veure reflec­ti­des les nos­tres pròpies experiències, inqui­e­tuds i con­tra­dic­ci­ons. Els escrip­tors, tant cèlebres com anònims, cons­tru­ei­xen uni­ver­sos lite­ra­ris que ens des­a­fien a recon­si­de­rar els nos­tres para­dig­mes i a explo­rar la com­ple­xi­tat de la con­dició humana. A través de per­so­nat­ges que ens fan somiar, històries que ens per­me­ten reconèixer-nos en els altres i parau­les que ens con­nec­ten amb pers­pec­ti­ves diver­ses, la lite­ra­tura ens obre una fines­tra cap a una com­prensió més pro­funda de nosal­tres matei­xos i del món que ens envolta.

Així, els tex­tos lite­ra­ris esde­ve­nen una forma d’auto­co­nei­xe­ment. En parau­les de l’acadèmic francès Paul Rico­eur, la lite­ra­tura con­tri­bu­eix a “la cons­trucció de la iden­ti­tat nar­ra­tiva”, un procés en què els sub­jec­tes con­fi­gu­ren la seva pròpia iden­ti­tat mit­jançant la nar­ra­tiva, tant per­so­nal com col·lec­tiva. Aquesta capa­ci­tat de la lite­ra­tura per explo­rar i arti­cu­lar les experiències huma­nes resulta espe­ci­al­ment relle­vant en un con­text con­tem­po­rani que sovint pri­o­ritza la imme­di­a­tesa per damunt de la reflexió.

Més enllà de la seva funció intros­pec­tiva, la lite­ra­tura és també un acte de resistència cul­tu­ral i social. En un món sovint ori­en­tat cap a la bana­li­tat del con­sum, la violència o l’espec­ta­cle, els lli­bres ens con­vi­den a des­per­tar. Amb la seva capa­ci­tat per apro­fun­dir en la com­ple­xi­tat de la con­dició humana, qual­se­vol poema o novel·la pot esde­ve­nir una veu que ens exhorta a pren­dre consciència de la rea­li­tat i a evi­tar la temp­tació de l’absència, entesa com una des­con­nexió de nosal­tres matei­xos i dels altres.

Tan­ma­teix, la lite­ra­tura no es defi­neix única­ment com a resistència; també és un espai per al somni i la cre­ació. Lluny de ser una forma d’evasió, el somni lite­rari és una pràctica ima­gi­na­tiva que obre por­tes a noves dimen­si­ons de la rea­li­tat. La ima­gi­nació literària per­met superar els límits del que és imme­diat i visi­ble, con­vi­dant-nos a explo­rar pos­si­bi­li­tats alter­na­ti­ves d’existència.

La lite­ra­tura ens pre­para per enten­dre i con­nec­tar amb l’alte­ri­tat. L’empa­tia que es genera en lle­gir històries d’altres cul­tu­res, èpoques i pers­pec­ti­ves ens per­met trans­cen­dir la nos­tra pròpia experiència i esta­blir vin­cles amb el món. Així, el somni lite­rari esdevé un acte de com­promís amb la huma­ni­tat. És una manera d’explo­rar el que podria ser, alhora que s’enri­queix la com­prensió del que ja és.

Inte­grar la lite­ra­tura a la vida és, doncs, un acte de resistència i d’enri­qui­ment. Ens con­vida a anar més enllà de la mera obser­vació sociològica o antro­pològica per con­nec­tar amb la rea­li­tat en tota la seva diver­si­tat. Ens recorda que viure ple­na­ment no sig­ni­fica només sobre­viure o pro­duir, sinó també somiar, com­pren­dre i crear vin­cles amb els altres. Així, la lite­ra­tura –apa­rent­ment fràgil davant del món– demos­tra que la seva veri­ta­ble força rau en la seva capa­ci­tat d’il·lumi­nar la rea­li­tat i d’enri­quir l’experiència humana.

En un món que sovint ens empeny cap a la super­fi­ci­a­li­tat o el silenci, la lite­ra­tura ens ofe­reix l’opor­tu­ni­tat de resis­tir, de somiar i de con­nec­tar. Si bé no trans­forma el món de manera imme­di­ata, trans­forma les per­so­nes. I aquesta trans­for­mació inte­rior és el punt de par­tida per a un canvi més pro­fund i dura­dor. Com va escriure Italo Cal­vino, “un clàssic és un lli­bre que mai no acaba de dir el que ha de dir”, un tes­ti­moni del poder ines­go­ta­ble de la lite­ra­tura per enri­quir l’experiència humana i aju­dar-nos a viure.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.