Opinió

Tribuna

Entre l’ego i l’amor propi

“Existeixen persones segures de si mateixes, amb els genitals ben posats i l’autoestima al seu lloc, i això no té res a veure amb anar sobrat d’ego
“L’egòlatra és un malalt, un trastornat que camina sobre coturns i pixa purpurina

A vui dia encara hi ha subespècies huma­nes –els apre­nents de nar­ci­sista i deri­vats– que con­fo­nen l’ego amb l’amor propi, uti­lit­zen els ter­mes de manera inter­can­vi­a­ble com qui suma peres i pomes i et dis­pa­ren delícies com: “Ets la per­sona amb més ego que conec.” No, no i no. Exis­tei­xen per­so­nes segu­res de si matei­xes, amb els geni­tals ben posats i l’auto­es­tima al seu lloc, i això no té res a veure amb anar sobrat d’ego. L’egòlatra és un malalt, un tras­tor­nat que camina sobre coturns i pixa pur­pu­rina. Des que el món és món, l’ego es refe­reix a la per­cepció que un indi­vidu té de si mateix, inclo­ent les cre­en­ces, els pen­sa­ments i les sen­sa­ci­ons sobre la pròpia iden­ti­tat. Aquest con­cepte, pro­fun­da­ment arre­lat a la teo­ria psi­co­a­nalítica del tarat d’en Sig­mund Freud, està rela­ci­o­nat amb la manera en què defen­sem la nos­tra imatge davant del món. Un ego infla­mat es pot mani­fes­tar amb dosis ingents d’arrogància i de manca d’huma­ni­tat, men­tre que un ego ferit pot desem­bo­car en inse­gu­re­tats extre­mes i dependència cons­tant de la vali­dació externa.

A l’altra banda, l’auto­es­tima (o amor propi) es refe­reix a la valo­ració que algú fa de si mateix –ja no per­cepció sinó valo­ració, la divergència salta a la vista–, i aquesta és molt més emo­ci­o­nal i sub­jec­tiva. Implica no només el reco­nei­xe­ment de les capa­ci­tats i els èxits, sinó també l’accep­tació de les imper­fec­ci­ons i els aspec­tes a millo­rar. Una auto­es­tima sana es fona­menta en l’amor propi i l’auto­com­passió, per­me­tent que les per­so­nes enfron­tin els des­a­fi­a­ments de la vida amb resiliència. És evi­dent que tenir amor propi no és cap tara diagnos­ti­cada. Tenir auto­es­tima no com­porta una neces­si­tat insa­ci­a­ble de pro­ta­go­nisme ni el fet d’estar tot­hora a la defen­siva com sí que ho fa l’ego­cen­trisme. En la penom­bra de la ment, l’ego s’alça com un tità, seduc­tor i voraç. Xiu­xi­ueja pro­me­ses de gran­desa i reco­nei­xe­ment però, com un miratge en el desert, el que sem­bla ser un oasi es pot con­ver­tir en un abisme de soli­tud.

La diferència clau entre tots dos con­cep­tes radica en el seu ori­gen i en les seves mani­fes­ta­ci­ons. L’ego sovint se cen­tra en la com­pa­ració amb els altres, men­tre que l’auto­es­tima es basa en una auto­va­lo­ració interna, menys sus­cep­ti­ble a fac­tors externs. La gràcia, per tant, és no mirar-se el melic, sinó més endins, valo­rar-te sense depen­dre de l’opinió ali­ena i cons­truir-te una iden­ti­tat autèntica que no esti­gui supe­di­tada a l’ego, el gran mal­pa­rit que des­ba­rata. L’egocèntric és insu­por­ta­ble, esperpèntic, un anal­fa­bet de la gestió emo­ci­o­nal, men­tre que qui té auto­es­tima és algú amb el sen­tit comú en equi­li­bri. I et diré més: una per­sona egocèntrica sol ser defec­tu­osa i fràgil, és indi­vi­du­a­lista, té poca auto­es­tima i es dedica a mal­trac­tar els altres perquè no suporta viure frus­trat amb una sen­sació de fracàs per­ma­nent. Per això passa la pilota als del vol­tant. L’ego, en el seu afany de bri­llar, empeny a cons­truir murs en comp­tes de ponts, a veure els altres com a rivals en comp­tes de com­panys. Et fa pre­so­ner de les pròpies expec­ta­ti­ves, i t’atrapa en un cer­cle viciós de com­pa­ració i com­petència.

La relació entre l’ego i l’auto­es­tima, per tant, és inver­sa­ment pro­por­ci­o­nal. L’ego és el nos­tre jo fals, men­tre que l’amor propi sap reconèixer les llums i les ombres de la per­so­na­li­tat. Algú amb auto­es­tima alta és capaç d’accep­tar errors, men­tre que els egocèntrics es cre­uen amos i senyors de la raó abso­luta. Con­vin­dria fer ser­vir les dues parau­les amb conei­xe­ment de causa, i no con­fon­dre-les. En un món on les xar­xes soci­als ampli­fi­quen les veus de l’ego, és essen­cial cul­ti­var una auto­es­tima salu­da­ble que ens per­meti nave­gar la vida amb legi­ti­mi­tat i con­fiança. És la manera de poder apren­dre a dis­tin­gir entre el desig de ser vis­tos i la neces­si­tat de creure en nosal­tres matei­xos. El perill de l’ego no només radica en la seva capa­ci­tat per inflar-nos el sen­tit de supe­ri­o­ri­tat, sinó en l’habi­li­tat que té per des­pu­llar-nos de la con­nexió genuïna amb els altres. Dins les seves urpes, l’empa­tia s’esfuma i l’aïlla­ment és el col·lega cons­tant. Només si saps reconèixer la seva ombra i abraçar la humi­li­tat, et podràs alli­be­rar del seu jou i redes­co­brir la bellesa de ser sen­zi­lla­ment humà. En resum: convé molt començar a par­lar amb pro­pi­e­tat. Saber detec­tar les per­so­nes amb amor propi i allu­nyar-se de la gent domi­nada per l’ego. Les pri­me­res t’enfor­ti­ran men­tre que les sego­nes mira­ran d’enfon­sar-te peti qui peti.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.