Opinió

Tribuna

Feminisme i masclosfera

“Una de les principals amenaces a què ha de fer front el feminisme és l’extensió del discurs masclista a través de les xarxes socials, un fenomen que ha trobat el seu espai en la masclosfera
“Per combatre la influència creixent de la masclosfera i els seus efectes destructius en la societat, l’educació i la sensibilització són essencials

El femi­nisme ha acon­se­guit grans fites al llarg de la història. Avenços com ara el dret al vot per a les dones, l’accés a l’edu­cació, la lluita con­tra les violències mas­clis­tes i la pari­tat labo­ral han estat pilars fona­men­tals en la cons­trucció d’una soci­e­tat més justa. No obs­tant això, en l’actu­a­li­tat, el femi­nisme con­ti­nua sent un movi­ment plu­ral i hete­ro­geni que encara enfronta des­a­fi­a­ments en molts àmbits.

De fet ha acon­se­guit cap­gi­rar mol­tes desi­gual­tats però encara queda molt camí a recórrer en l’asso­li­ment de la igual­tat. És per aquest motiu que cal anar molt en compte amb el miratge de la igual­tat, perquè, tot i que sem­bli que s’han con­que­rit molts espais, encara hi ha molta, moltíssima feina a fer. Per això sobta com alguns poden arri­bar a con­cloure que el femi­nisme ha anat massa lluny, quan les dades de femi­ni­ci­dis, de situ­a­ci­ons de violències mas­clis­tes o de desi­gual­tats labo­rals con­ti­nuen dolo­ro­sa­ment pre­sents. El camí no està exempt de retro­ces­sos i resistències. De fet, en l’era digi­tal, una de les prin­ci­pals ame­na­ces a què ha de fer front el femi­nisme és l’extensió del dis­curs mas­clista a través de les xar­xes soci­als, un feno­men que ha tro­bat el seu espai en la mas­clos­fera, un movi­ment orga­nit­zat que esdevé un dels focus més impor­tants de resistència con­tra la igual­tat de gènere.

La mas­clos­fera, doncs, és un terme que agrupa diver­sos fòrums en línia i comu­ni­tats de xar­xes soci­als en què es difo­nen ide­o­lo­gies mas­clis­tes, anti­fe­mi­nis­tes i misògines. Aquest feno­men ha gua­nyat una gran influència, sobre­tot entre els nois joves que se sen­ten amenaçats pel femi­nisme. Una “esfera” vir­tual en què els homes mas­clis­tes es tro­ben per atemp­tar i dis­pa­rar a través de les xar­xes soci­als con­tra el femi­nisme i la igual­tat. Dis­cur­sos que van des del rebuig de la igual­tat de gènere fins a la inci­tació a l’odi con­tra les dones. En aquest con­text, el dis­curs mas­clista sovint es dis­fressa com una crítica a un supo­sat “femi­nisme radi­cal”, una acu­sació que intenta des­le­gi­ti­mar la lluita per la igual­tat de gènere. Les idees difo­ses en aquests espais van des de la sim­ple des­qua­li­fi­cació del femi­nisme com un movi­ment “anti­home” amb idees i dis­cur­sos molt sim­ples però molt peri­llo­sos, com els que jus­ti­fi­quen la violència mas­clista o la sub­missió de les dones en diver­sos àmbits.

Les xar­xes soci­als han mul­ti­pli­cat l’efec­ti­vi­tat de la mas­clos­fera com a canal de difusió per l’atac al movi­ment femi­nista. Alhora també han cons­truït la falsa imatge d’un movi­ment molt més ampli del que real­ment és. L’ano­ni­mat i la manca de mode­ració en molts d’aquests espais en línia per­me­ten que el dis­curs mas­clista es repro­du­eixi sense fil­tres, i per altra part els algo­rit­mes de les pla­ta­for­mes digi­tals juguen un paper fona­men­tal en la pro­pa­gació d’aquest tipus de con­tin­gut. L’impacte d’aquests dis­cur­sos es fa evi­dent en les ame­na­ces i els atacs en línia que patei­xen mol­tes femi­nis­tes i acti­vis­tes.

Per com­ba­tre la influència crei­xent de la mas­clos­fera i els seus efec­tes des­truc­tius en la soci­e­tat, l’edu­cació i la sen­si­bi­lit­zació són essen­ci­als. De fet cal con­ti­nuar pro­mo­vent l’edu­cació en igual­tat de gènere des de les pri­me­res eta­pes esco­lars, però també pro­moure el pen­sa­ment crític per poten­ciar la capa­ci­tat de des­xi­frar els dis­cur­sos mani­pu­la­dors que estan infec­tant les xar­xes soci­als. Per altra part també cal pro­moure la regu­lació de les xar­xes soci­als amb nor­ma­ti­ves més estric­tes i amb més pro­ac­ti­vi­tat de les pla­ta­for­mes per actuar i no ser còmpli­ces dels con­tin­guts que inci­ten a la violència o a l’odi con­tra les dones. Fet que dis­sor­ta­da­ment estem veient en dife­rents pla­ta­for­mes. En aquest sen­tit, ara més que mai cal aug­men­tar la resistència femi­nista unint esforços i poten­ci­ant la seva presència en línia, uti­lit­zant les matei­xes eines digi­tals que uti­litza el mas­clisme.

L’aug­ment del dis­curs mas­clista a través de la mas­clos­fera repre­senta una gran amenaça als avenços que s’han acon­se­guit gràcies a la lluita femi­nista. Les xar­xes soci­als, com a espais de difusió mas­siva, ampli­fi­quen aquest tipus de dis­curs, fet que posa en perill la cohesió social i els drets de les dones, i per tant els drets humans. La res­posta ha de ser col·lec­tiva per con­ti­nuar avançant en la igual­tat perquè l’avenç del mas­clisme supo­sarà una ter­ri­ble pèrdua per a les dones però també per a la soci­e­tat en el seu con­junt.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.