Tribuna
Trump i l’impacte psicològic
Aquests dies, davant els anuncis del president dels Estats Units, Donald Trump, respecte a la política d’aranzels amb una gran part dels països d’arreu, s’ha generat un estat de nerviosisme, tensió i malestar que ha afectat mercats, fluxos comercials, inversions internacionals i preus de productes quotidians. Però, més enllà de les conseqüències econòmiques mesurables, hi ha un altre aspecte molt rellevant que s’ha pogut veure afectat i és el nostre benestar emocional per l’impacte psicològic d’aquestes notícies. I és que la incertesa que estan generant els anuncis de Donald Trump han provocat un malestar immens en moltes persones.
L’amenaça invisible de la incertesa s’ha concretat entre altres coses en fluctuacions imprevisibles en els mercats, titulars dels diaris que parlen de guerres comercials o de recessió, augment dels preus dels productes essencials…, cosa que genera una gran sensació d’inestabilitat en un context global cada cop més tens. Aquesta inestabilitat alimenta la incertesa, i aquesta és un dels estressors més potents que existeixen. De fet, es diu que el pitjor estat de l’ànima és la incertesa.
De fet, diversos estudis han evidenciat que les persones prefereixen un futur negatiu que un futur incert. Perquè saber que vindran temps difícils pot ser menys angoixant que el fet de no saber res. Saber el que vindrà, per dolent que sigui, pot generar una certa sensació de control: et pots preparar d’alguna manera i tenir la sensació que hi ha coses, per molt petites que siguin, que depenen de tu. No saber res, la imprevisibilitat, per contra, genera una gran sensació de descontrol i inseguretat davant la vida, cosa que pot desembocar en molta ansietat. I això pot acabar agreujat en estrès crònic, trastorns d’ansietat i fins i tot depressió en un món que cada cop és més volàtil.
Aquestes sensacions poden contagiar-se com una onada emocional que podem surfejar o que se’ns pot emportar com si es tractés d’un tsunami. Per això és important que desenvolupem estratègies de resiliència i gestió emocional. En aquest sentit és important recordar que podem fer front a aquesta situació seguint una sèrie de recomanacions que ens ajudaran a preservar-nos d’aquesta pluja constant d’informació i decisions sovint incomprensibles a les quals ja comença a tenir-nos-hi acostumades el president americà.
Informar-se bé i amb mesura, a través de fonts fiables perquè ens ajudin a no caure en el catastrofisme. Conèixer i acceptar la realitat no significa resignar-se. La situació pot ser complexa però no insalvable. Focalitzar-se en allò concret i diari que depengui de nosaltres i que, per tant, puguem controlar d’una manera directa. No entrar en cercles mentals negatius que es retroalimenten i acaben promovent una actitud defensiva que ens pot generar més tensió. Els pensaments recurrents desgasten molt i ens acaben portant a visions reduccionistes i molt nocives. Cuidar-se: tenir cura de la salut física, el son, una bona alimentació, mantenir unes rutines saludables i potenciar els vincles socials, pot ser clau per reduir l’impacte de l’estrès extern. Socialitzar com ens sentim amb persones de confiança. Explicar les coses ens pot alleugerir molt, perquè compartir descarrega molt mentalment i alhora pots saber com se sent l’altra gent. Pots veure-hi similituds, compartir visions i fins i tot trobar claus per viure millor aquesta situació. Compartir sempre dona perspectiva.
Entendre que els cicles econòmics fluctuen, que la política internacional té moments d’alts i baixos, que el món actual és altament volàtil..., ens ajuda a contextualitzar les crisis que puguin arribar. Alhora ser conscients de com ens afecta tot això, com ens impacta i què ens ajuda davant aquests moments, és essencial per poder tenir cura de nosaltres i protegir-nos d’aquestes tempestes polítiques. Potenciar una mirada crítica però també serena serà una bona fórmula per seguir trobant el nostre lloc en aquest món tan canviant.