Opinió

Mirades

Sense mans pel camí fondo

Mar Camps publica la seva primera novel·la, la història d’una noia que no troba el seu lloc i marxa a Calàbria

La pri­mera novel·la que publica Mar Camps i Mora és la història d’una noia que voreja la tren­tena i que no acaba de tro­bar el seu lloc al món, de tal manera que enveja les per­so­nes que mai no dub­ten, les que tenen clar on volen arri­bar, les que han tro­bat el seu camí. O que això es pen­sen. Té vida al seu poble, però li pesa, li fa man­dra. Pensa que fins i tot els seus records més pro­pers no són els seus sinó els de la seva àvia, i per això té neces­si­tat de fugir i marxa a Calàbria, una terra de pas, far­cida de gent que emi­gra, dels que arri­ben amb pas­tera, gent que no acaba d’encai­xar mai enlloc. Aquest és l’argu­ment d’aquesta novel·la que signa una noia que va començar a escriure-la a la tren­tena i que també va pas­sar un any de la seva vida al sud d’Itàlia aju­dant la gent que hi arri­bava. Però aquest lli­bre de l’Edi­to­rial Gavar­res és una novel·la, i la seva autora ho deixa clar.

Mar Camps (Palamós, 1991) és peri­o­dista i pro­fes­sora. Gra­du­ada en huma­ni­tats i amb un màster de peri­o­disme inter­na­ci­o­nal a la UPF, és coe­di­tora de La Llera del Ter, una revista magnífica, i també cofun­da­dora del fes­ti­val Lite­ra­tura de Soca-rel. Ha tre­ba­llat a diver­sos mit­jans i ha publi­cat a dia­ris i revis­tes. M’interessa molt el que escriu i sem­pre la rela­ci­ono amb el qui va ser el seu pro­fes­sor a l’ins­ti­tut, Josep Maria Uyà, un amic que ens va dei­xar massa aviat però que va dei­xar empremta en el que estan fent alguns dels seus estu­di­ants, de qui es mos­trava con­tent, satis­fet i orgullós. N’esta­ria d’aquesta novel·la de la Mar, que ja havia publi­cat Després del procés, què? i Arqui­tec­tes i Arqui­tec­tura.

La pro­ta­go­nista deci­deix mar­xar a Calàbria quan un matí, al car­rer doc­tor Oliva i Prat de Girona, anant a bus­car el cotxe, va veure tres homes beguts esti­rats a terra, i un gos fent vol­tes sobre si mateix, bus­cant on jaure “com un ani­maló deso­ri­en­tat: Així soc jo, vaig pen­sar”. El títol fa referència a l’ado­lescència, quan bai­xa­ven en bici­cleta per camí fondo de Celrà cri­dant: “Sense mans, sense peus, sense dents”. Un camí que és també un tor­rent quan plou, com el d’Orri­ols de Vall­torta, on comença aquesta novel·la un 7 de febrer, dos mesos i mig abans que la pro­ta­go­nista voli cap a Calàbria.

La Mar escriu molt bé. Sem­pre li han interes­sat les històries menu­des, les que li que­den a prop, les que li expli­ca­ven els avis. Aquesta novel·la està dedi­cada als seus avis Miquel i Montse, que es van conèixer en una impremta, i als avis Jaume i Con­cepció, que des­pat­xa­ven rere el tau­lell d’una lli­bre­ria. Les de la Mar, i també aquesta novel·la, són històries lli­ga­des al pai­satge, del seu país, d’allà on viu, entre les Gavar­res, Girona i l’Empordà. Si és o no una auto­ficció, ho deu saber l’autora, però el que sí que hi ha a la novel·la, quan parla de l’àvia, del poble, de les refle­xi­ons a l’entorn de la roda del temps, de la vida i de la mort, són idees pro­fun­des i podrien for­mar part d’un die­tari. A més d’un l’han fet pen­sar en Miquel Pai­rolí. Sense mans pel camí fondo és una metàfora de l’encaix en la vida, de l’estat d’ànim. Una pri­mera novel·la que mos­tra el camí a seguir d’una autora que pro­met i que, com la pro­ta­go­nista del seu lli­bre, ja no renega de la terra here­tada perquè “ara l’he esco­llida jo”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.