Articles

milers de joves ni treballen ni es formen

i la crisi no n'és l'única responsable

Les dificultats dels joves

“Cal ajudar els joves formant-los en l'exigència,
en l'autoexigència, en l'esforç, en la satisfacció per la feina ben feta”

Segons un recent estudi de la UGT, dels 665.100 cata­lans d'entre 16 i 24 anys, 154.000 estan deso­cu­pats i no es for­men. D'aquests un 23,1% –35.574 joves– for­men la cate­go­ria defi­nida pels sociòlegs com la dels ni-ni, ni estu­dien ni tre­ba­llen. I el que és més greu, segons la recerca esmen­tada, del total d'atu­rats, un terç –55.300 joves– a més de no tenir feina no pre­nen cap mesura per tro­bar-ne. Es tracta de nois i noies sense res a fer en tota la set­mana. No estem encara en la situ­ació de les ban­li­e­ues fran­ce­ses però tenim bar­ris i colles d'ado­les­cents força sem­blants. Molts d'ells han aban­do­nat els estu­dis abans d'aca­bar-los, fet que es dóna cada cop més en tot els estrats soci­als i nivells edu­ca­tius.

És cert que la crisi econòmica és la pri­mera causa de l'atur i que afecta espe­ci­al­ment les noves gene­ra­ci­ons. Fa pocs anys, la majo­ria de joves, tot i dei­xar els estu­dis, tro­ba­ven feina amb faci­li­tat, fet avui impen­sa­ble. La faci­li­tat amb què s'acce­dia al tre­ball era la causa prin­ci­pal a la qual s'atribuïa l'aban­do­na­ment dels estu­dis. La noia o el noi cobra­ven un salari, que si era tot per a ells, els supo­sava un poder adqui­si­tiu força atrac­tiu.

En cap cas volem exi­mir l'admi­nis­tració ni el sis­tema econòmic de les seves res­pon­sa­bi­li­tats. Tam­poc pre­te­nem jus­ti­fi­car, des de l'anàlisi de la rea­li­tat dels joves, una major libe­ra­lit­zació de la nor­ma­tiva labo­ral. Les auto­ri­tats econòmiques han de tre­ba­llar amb rigor per la superació del moment econòmic pre­sent. Cal fixar les bases per a un crei­xe­ment sòlid que passa per la recu­pe­ració de sec­tors d'acti­vi­tat, per l'incre­ment del rigor en la for­mació, pro­ba­ble­ment pel canvi d'algu­nes nor­mes de con­trac­tació i, fins i tot, per afa­vo­rir l'accés a l'habi­tatge per als joves. I apun­tem mesu­res necessàries com denun­ciar les tre­men­des injustícies d'un sis­tema econòmic que reflec­teix la decadència de mol­tes per­so­nes que s'enri­quei­xen de l'espe­cu­lació finan­cera. Para­di­sos fis­cals, espe­cu­lació, cerca del guany indi­vi­dual a costa de tot que hau­rien de tro­bar un atu­ra­dor en nor­mes impres­cin­di­bles dels estats i a nivell inter­na­ci­o­nal. Nor­mes que no es volen pro­mul­gar apel·lant a la “sagrada” lli­ber­tat dels mer­cats. El sis­tema econòmic no té en compte les per­so­nes. No és, doncs, fàcil per als joves ni els té en con­si­de­ració.

Mal­grat el que he apun­tat ante­ri­or­ment, i a l'abast de les per­so­nes com nosal­tres, l'acció pos­si­ble fona­men­tal passa per l'edu­cació d'un model deter­mi­nat de noi i noia. Podem cons­ci­en­ciar-los de les limi­ta­ci­ons d'un sis­tema injust i de la neces­si­tat de trans­for­mar-lo a llarg ter­mini, però en pri­mer lloc convé fer-los créixer com a per­so­nes. Cal aju­dar els joves for­mant-los en l'exigència, en l'auto­e­xigència, en l'esforç, en la satis­facció per la feina ben feta. No poden cedir a les seduc­ci­ons del sis­tema econòmic on a la feli­ci­tat s'hi acce­deix pel tenir, pel pos­seir. Edu­car des d'aquesta pers­pec­tiva és el favor fona­men­tal que els podem fer. I ho és perquè tin­dran recur­sos per­so­nals per afron­tar les difi­cul­tats labo­rals i de tot tipus amb les quals objec­ti­va­ment es tro­ben ara i es tro­ba­ran en un futur. Només quan hi ha afi­ci­ons, bons hàbits, il·lusió vital, constància, hi pot haver empre­ne­do­ria, gust pel tre­ball, auto­e­xigència... Fins i tot això farà que alguns con­trac­ta­dors res­pon­sa­bles els puguin valo­rar quan bus­quin feina. Rei­vin­di­quem la justícia social enfront de la crisi econòmica, però no obli­dem la gran apor­tació que famílies i edu­ca­dors podem fer des de la relació edu­ca­tiva quo­ti­di­ana.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.