Opinió

LA TRIBUNA

La societat del risc

Per evitar un altre vessament de petroli, Obama aposta per l'energia nuclear

La teo­ria del sociòleg fa així: estem assis­tint a l'emergència d'una soci­e­tat del risc car­re­gada de perills que –risc sobre risc– escapa dels con­trols tra­di­ci­o­nals de la moder­ni­tat indus­trial. ¿Qui ens pro­te­geix davant la con­ta­mi­nació nuclear, la con­tingència ecològica, els mons­tres de l'engi­nye­ria genètica, el ter­ro­risme, la crisi finan­cera glo­bal o l'atur crònic? El pare de la teo­ria de la soci­e­tat del risc –el sociòleg ale­many Ulrich Beck– pro­posa una «mirada cos­mo­po­lita» i un «rea­lisme cos­mo­po­lita» que pren­dria forma en una civi­lit­zació glo­bal o fede­ra­lisme pla­ne­tari capaç de cor­re­gir els exces­sos. Sona be. Però, de què ens estan par­lant? A qui demani alguna con­creció, el nos­tre sociòleg li res­pondrà amb dues afir­ma­ci­ons: hem de res­pec­tar els drets humans i el dret inter­na­ci­o­nal. Sona bé. Però, la falta de con­creció per­sis­teix. Davant els pro­ble­mes que avui se'ns plan­te­gen, Beck està car­re­gat d'unes bones inten­ci­ons que s'esgo­ten en si matei­xes. Pot­ser sigui per tot ple­gat que el mateix autor con­clou que la seva és una mirada més aviat escèptica. Però, no cal córrer a desar a l'armari una idea que pot ser útil per ana­lit­zar i valo­rar la nos­tra soci­e­tat.

Men­tre no arribi la cosmòpolis glo­bal rei­vin­di­cada per Ulrich Beck –que ningú no es faci cap mena d'il·lusió en aquest sen­tit–, convé detu­rar-se en un món que sí que res­pon al diagnòstic fet pel sociòleg ale­many. La nos­tra és, efec­ti­va­ment, una soci­e­tat del risc que sos­cava i anul·la els sis­te­mes de segu­re­tat esta­blerts fins avui mateix. Par­lem, per exem­ple, del ves­sa­ment de petroli al golf de Mèxic. ¿Qui podia pen­sar que un acci­dent, que es tra­du­eix en una fuita incon­tro­lada de petroli, con­dui­ria a una situ­ació de risc que aca­ba­ria en un seguit de catàstro­fes enca­de­na­des –d'índole diversa– a les quals no resulta fàcil de fer front ni tro­bar res­posta? Això, fins ahir mateix, era impro­ba­ble. Avui és pos­si­ble. Real.

Més enllà de la catàstrofe ecològica –con­ta­mi­nació i des­a­pa­rició d'ocells, tor­tu­gues i mamífers marins–, més enllà de la catàstrofe econòmica –les indem­nit­za­ci­ons que ha de pagar BP, les pri­mes d'asse­gu­rança abo­na­des, la crisi de la indústria pes­quera i turística, la pèrdua de la collita de blat i soja del delta del Mis­sis­sipí i l'atur–, més enllà d'això, estem assis­tint a la catàstrofe política. I és que el ves­sa­ment de petroli del golf de Mèxic està tenint unes con­seqüències des­as­tro­ses per a Obama. Tant és així que hi ha comen­ta­ris­tes nord-ame­ri­cans que par­len del Water­loo d'Obama. ¿Què està pas­sant? Em per­me­tran que porti a col·lació una columna de Peggy Noo­nan apa­re­guda en el Wall Street Jour­nal del 29 de maig: «Cre­iem que era com­pe­tent». En d'altres ter­mes, el risc de la indústria petro­li­era s'enco­mana a la política. La incom­petència davant el ves­sa­ment de petroli –gai­rebé dos mesos sense fer res tot espe­rant que BP, des de Lon­dres, trobés la solució– va ensor­rar la popu­la­ri­tat d'Obama i, el que és més greu, va con­ta­mi­nar el seu pro­grama.

Si l'any 2005 el Katrina va cata­lit­zar i cana­lit­zar els sen­ti­ments anti-Bush, la catàstrofe múlti­ple del golf de Mèxic està fent el mateix amb Obama. I més si tenim en compte l'ambiciós pro­grama de per­fo­ra­ci­ons petro­li­e­res sub­ma­ri­nes –més risc– dis­se­nyat per Obama amb l'objec­tiu d'asso­lir la inde­pendència energètica davant els països pro­duc­tors i expor­ta­dors de petroli.

Per allò de reblar el clau, s'ha de dir que una volta superada la catàstrofe del golf de Mèxic, un altre risc plana damunt Obama. I és que l'inquilí de la Casa Blanca, per evi­tar un altre ves­sa­ment de petroli de sem­blant mag­ni­tud i asso­lir la inde­pendència energètica, ha apos­tat per l'ener­gia nuclear. Notin el detall: la solució al risc com­porta més risc. ¿Qui deia que Ulrick Beck no tenia raó? Per cert, Bill Gates s'ha incor­po­rat a una joint ven­ture que inves­tiga micro­re­ac­tors nucle­ars sub­ter­ra­nis més enllà de tot risc. ¿Tindrà o no tindrà raó Ulrich Beck? En defi­ni­tiva, quina és la fron­tera del ser humà



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.