Articles

L'encaix de Catalunya a Espanya

és rellevant en la sortida de la crisi

L'amic Felipe

“Quan el Cercle d'Economia, que representa una bona part del bo i millor de l'empresariat català, sintetitza que els nostres problemes en bona part depenen del mal encaix amb Espanya, hem de pensar que el seu veredicte està basat en l'experiència”

A Cata­lu­nya, Felipe González té força amics, de tots els colors. Ha estat un home res­pec­tat i admi­rat fins i tot pels seus adver­sa­ris, com demos­tra l'amis­tat que manté amb el pre­si­dent Pujol. Després dels anys de pre­sidència del govern d'Espa­nya, va entrar a l'armari i fins fa poc –quan li ha sem­blat que els soci­a­lis­tes el podien neces­si­tar en aques­tes d'hores bai­xes– no ha tor­nat a sor­tir a la pales­tra pública. Una acti­tud que, evi­dent­ment, l'honora. Als soci­a­lis­tes cata­lans, els ha fet uns quants sug­ge­ri­ments. Fa pocs dies es va tro­bar amb el pre­si­dent Mon­ti­lla, i Felipe va ser con­tun­dent. “Lo que más me interesa de Cataluña es de lo que menos se habla. Más hablar de ocu­pación y de sali­das de la cri­sis, menos auto­fla­ge­larse con pro­ble­mas de encaje con España”. Penso que entenc l'amic Felipe quan ens diu apro­xi­ma­da­ment: “No us mireu tant el melic”.

Les expres­si­ons i els con­sells d'aquests homes que han vist tant, tenen el valor de l'experiència i també de l'allu­nya­ment anímic i psi­cològic dels embo­lics dels altres. A vega­des una mirada nova és reso­lu­tiva, però a vega­des es tracta de mira­des de miop, que per més bona volun­tat que tin­guin no cap­ten els micro­e­fec­tes –ni els macro–, here­tats de situ­a­ci­ons injus­tes i supor­ta­des amb con­tinuïtat històrica. És com allò que passa a la vida. Tots ten­dim a cul­pa­bi­lit­zar els malalts de les seves malal­ties. Si hagués fet… si no hagués fet…. És per això que hom no pot estar sinó en des­a­cord amb les decla­ra­ci­ons de Felipe González, tot i ente­nent el seu punt de vista. Els seus con­sells són equívocs, ja que, en pri­mer lloc, per “hablar más de ocu­pación…”, per trac­tar de l'atur i de les sor­ti­des de la crisi del con­trol de la immi­gració, la situ­ació depèn en bona part de l'encaix amb Espa­nya, qüestió cab­dal per al nos­tre dis­curs i acció soci­o­e­conòmics.

És una qüestió de vasos comu­ni­cants. Sem­bla evi­dent que quan s'esti­ren els fils del progrés i del benes­tar –que vol dir els econòmics– resulta que neces­si­tem ine­vi­ta­ble­ment encai­xar-nos millor amb Espa­nya, perquè ells tenen les claus des d'un punt de vista jurídic, econòmic i polític. El mateix Felipe González ja ens va adver­tir que no demanéssim un nou finançament en moments de crisi. És com dir “no siguin incòmodes, que hem de seguir man­te­nint les coses dese­qui­li­bra­des, perquè si no hi perdríem nosal­tres”. Per exem­ple, els 18.000.000 d'euros que sur­ten de Cata­lu­nya i no hi tor­nen.

Afirma Felipe: “En Cataluña, se dan los mejo­res sínto­mas de recu­pe­ración. Una eco­nomía alta­mente com­pe­ti­tiva, que es eco­nomía social y sos­te­ni­ble, […] poner énfa­sis en la inno­vación, la mejora tec­nológica y la ini­ci­a­tiva con riesgo, y haber apos­tado por la bio­me­di­cina”. Ha estat un encert, ho sabem, i un èxit en les nos­tres con­di­ci­ons, des­pro­por­ci­o­nats amb els mit­jans que ha por­tat l'Estat a Madrid. Ima­gi­nin si fos tot ple­gat més orde­nat. “Hemos de conec­tar con el interés de la gente”, és el seu dar­rer mis­satge. Mal­grat que tin­gui raó que no s'han sabut comu­ni­car els impor­tants avenços, “el interés de la gente” no està lli­gat a una política de futur tec­nològic, a un crei­xe­ment de les nos­tres infra­es­truc­tu­res, ni tan sols a la neces­si­tat d'una edu­cació més efi­ci­ent. “El interés de la gente” és molt imme­diat, “se vive sola­mente una vez”, recor­din el tango, i, per tant, hom no pot inven­tar eslògans per gua­nyar elec­ci­ons, lle­vat que enga­nyem els elec­tors, que ales­ho­res sí que tot s'hi val. L'interès de la gent depèn d'un cor­recte i llarg recor­re­gut. La constància a man­te­nir una línia trans­pa­rent i a no can­viar de ruta frívola­ment. I, sobre­tot, no fer puta­des del nivell de la sentència de l'Esta­tut.

Si girem el cap enrere, veu­rem que la patro­nal cata­lana del Foment el segle XIX va esde­ve­nir cata­la­nista en funció del mal govern d'Espa­nya, que impe­dia pros­pe­rar al país. Per raons econòmiques, van esde­ve­nir política­ment cata­la­nis­tes i van començar a accep­tar que sense auto­go­vern no se'n sor­ti­rien. Si tor­nem a girar el cap, ara enda­vant, ens tro­bem amb els empre­sa­ris del Cer­cle d'Eco­no­mia, que dema­nen unes noves rela­ci­ons amb Espa­nya. Per què, per qüesti­ons cul­tu­rals o per qüesti­ons polítiques? No, per les matei­xes raons que els seus avant­pas­sats. Per pros­pe­rar. Per poder sor­tir de la crisi. No per fer els Pas­to­rets ni un pele­gri­natge a Mont­ser­rat. Els empre­sa­ris cla­men per fer diners, per com­pe­tir, per estar en el mer­cat, per crear llocs de tre­ball. Quan el Cer­cle d'Eco­no­mia, que repre­senta una bona part del bo i millor de l'empre­sa­riat català, sin­te­titza que els nos­tres pro­ble­mes en bona part depe­nen del mal encaix amb Espa­nya, hem de pen­sar que el seu vere­dicte està basat en l'experiència.

González va dir l'altre dia una frase que ha tin­gut molt d'èxit: “La ide­o­logía es la coraza de los que no tie­nen proyecto”. També podria dir que els que tenen pro­jec­tes a vega­des neces­si­ten les ide­o­lo­gies perquè se'ls escolti. Per exem­ple, tenen dret a recórrer a mani­fes­tar el mal encaix amb Espa­nya com a ele­ment ideològic cons­tant.

Amic Felipe, pro­curi que no ens fla­gel·li més aquesta arga­massa espa­nyo­lista, i nosal­tres farem la resta. Insis­teixo, després de la sentència de l'Esta­tut i de la reacció espa­nyola, han de ser més pru­dents a l'hora de donar-nos lliçons.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.