Articles

Amb papa o sense, la grandesa de la Sagrada família

És una manera de presentar-nos davant el món

Expiació

“La monumentalitat catalana és el gòtic i és el modernisme. [...] La nostra arquitectura  més impactant i identificable és Santa Maria del Mar i és la Sagrada Família”

Apro­xi­ma­da­ment un cop al tri­mes­tre el destí o la feina em fan pas­sar per l'església de Santa Maria del Mar. La set­mana pas­sada un turista nord-ame­ricà es mera­ve­llava dins l'espai men­tre cami­nava damunt les làpides que en con­for­men bona part del terra, tot con­ver­sant amb l'esposa sobre les belle­ses que ana­ven tro­bant. Li deia (tra­ducció meva): “Si t'hi fixes, van posar a l'església el nom de Santa Maria: és a dir, el nom de la cara­vel·la de Colom”. Havent-se ven­ti­lat dos o tres segles d'història amb una sola frase, la dona emo­ci­o­nada va res­pon­dre tot ampli­ant l'asso­ci­ació d'idees: “Doncs tens raó. I si no m'equi­voco estem par­lant del 1492, oi?”.  Ell va assen­tir, amb cara d'enci­clopèdia il·lus­trada.

 

En el fons, no era tan impor­tant l'exac­ti­tud dels seus conei­xe­ments: volien endur-se a casa un bocí de monu­men­ta­li­tat medi­e­val, sen­tir-se part de tota la mera­ve­lla, encara que fos com a mem­bres d'un con­ti­nent des­co­bert. La meva poste­rior inter­venció en la con­versa no ve a tomb ara: l'impor­tant era que Santa Maria del Mar els havia fiblat stend­ha­li­a­na­ment, que hi recla­ma­ven un paper per petit que fos, com si recla­mes­sin una ins­cripció pròpia entre les làpides. I el capítol con­vi­dava a pen­sar: quants altres monu­ments tenim, de tan majes­tu­o­sos i rics, que iden­ti­fi­quin l'arqui­tec­tura cata­lana com a tal? Quins grans edi­fi­cis ens carac­te­rit­zen com a poble, després del gran refe­rent gòtic inau­gu­rat per Alfons el Benigne i con­ti­nuat per Pere el Ceri­moniós?

 

Els edi­fi­cis moder­nis­tes, senyors i senyo­res. El Moder­nisme. Pas­sen quasi sis segles fins que tro­bem un movi­ment artístic que iguala el gòtic català en ter­mes de gran­desa arqui­tectònica i de genuïnitat cul­tu­ral. La monu­men­ta­li­tat cata­lana és el gòtic i és el moder­nisme. I encara podem pre­ci­sar més: la nos­tra arqui­tec­tura  més impac­tant i iden­ti­fi­ca­ble és Santa Maria del Mar i és la Sagrada Família. Ni tor­res Agbar, ni Camps Nous, ni estàtues de Colom, ni Palaus Naci­o­nals: dos edi­fi­cis reli­gi­o­sos. Dos edi­fi­cis des­ti­nats a la feli­gre­sia i/o a expiar els pecats.

 

El Tem­ple Expi­a­tori de la Sagrada Família ha estat objecte d'escar­nis, pro­tes­tes, polèmiques i tram­pes  urbanísti­ques (TGV inclòs) des del pri­mer dia. Oriol Bohi­gas, que és un arqui­tecte que només ha endu­rit hor­ro­ro­ses pla­ces, ha denun­ciat sovint la “llet­jor” del tem­ple així com la pri­o­rit­zació de les seves obres per sobre d'altres con­si­de­ra­ci­ons com els per­mi­sos admi­nis­tra­tius i medi­am­bi­en­tals. I fa poc un tal Joa­quim Coll escri­via a la premsa, apro­fi­tant la visita del papa, que és una ver­go­nya que es faci ser­vir d'excusa la con­ti­nu­ació de l'obra de Gaudí per a fer reg­nar sobre el sky­line de la ciu­tat la per­pe­tració de “l'hege­mo­nia simbòlica del cato­li­cisme”.

No cal dir que, el que pre­ci­sa­ment amaga aquesta apa­rença de laïcitat i de recerca del “bé comú”, és o bé un odi indis­si­mu­la­ble con­tra una religió deter­mi­nada (la catòlica), o bé un pro­fund com­plex d'infe­ri­o­ri­tat cre­a­tiva i espi­ri­tual. “Des­co­mu­nal des­propòsit arqui­tectònic” i “mar­ra­nada”, li han dit ambdós per­so­nat­ges. Menys­preus a la geni­a­li­tat, menys­te­ni­ment de l'excep­ci­o­na­li­tat, argu­men­tació burocràtica i admi­nis­tra­ti­vista, men­ja­ca­pe­lla­nisme pal­pa­ble. Tot ple­gat al vol­tant, insis­teixo, del segon monu­ment més impor­tant i genuí de l'arqui­tec­tura cata­lana després de Santa Maria del Mar.

 

El Moder­nisme és símbol del millor de nosal­tres matei­xos. Com ho fou el gòtic, l'arqui­tec­tura sor­gida els anys poste­ri­ors a la Renai­xença política i cul­tu­ral és la que més ha mar­cat ja no l'sky­line (qüestió menor), sinó l'ima­gi­nari inte­rior i forà de la ciu­tat i del país. El cata­la­nisme o la cata­la­ni­tat estan for­ta­ment incrus­tats en les pedres i els arcs d'amb­dues cons­truc­ci­ons, i en ambdós movi­ments arqui­tectònics. Tots dos s'ele­ven fins al cel gràcies a finançament pri­vat o a la par­ti­ci­pació gre­mial, tots dos van cap amunt, sí senyors, com hi anava Eif­fel i com hi ana­ven les Tor­res Bes­so­nes. Tots dos són marca regis­trada de la nos­tra capa­ci­tat cre­a­tiva, del nos­tre espe­rit cons­truc­tiu i de la nos­tra fe en l'auto­su­pe­ració de l'home. En el trans­curs de la seva cons­trucció s'expien les idees dels espe­rits medi­o­cres car­re­gats d'enveja, i es pro­jecta tot un país. Una manera de fer. Una manera de pre­sen­tar-nos davant del món, amb papa o sense. Som pro­ta­go­nis­tes de la història quan els bori­nots dei­xen de dir bes­ti­e­ses i d'arros­se­gar-nos sem­pre, sem­pre, cap a baix i arran de terra.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.