Articles

L'angoixa europea

“El debat decisiu es lliura a Alemanya, on el Tribunal Constitucional ha de dictaminar si els rescats que vénen principalment de les arques alemanyes són
o no constitucionals”

Les elec­ci­ons de diu­menge ens mos­tra­ran el nou mapa polític català i qui tindrà la capa­ci­tat per gover­nar el país durant els pro­pers qua­tre anys. Les enques­tes avan­cen que no hi haurà un ter­cer tri­par­tit per diver­ses raons. La pri­mera i més deci­siva és que els tres par­tits que han gover­nat con­jun­ta­ment des del 2006 no obtin­drien una majo­ria sufi­ci­ent. El fet que el pre­si­dent José Mon­ti­lla hagi dit que no hi haurà un ter­cer tri­par­tit no té cap importància.

El més pro­ba­ble, per tant, és que el nou pre­si­dent de la Gene­ra­li­tat sigui Artur Mas. Només resta saber si ho serà amb les pròpies for­ces o bé si neces­si­tarà l'ajut implícit o explícit d'altres for­ma­ci­ons; i en aquest cas, a qui­nes por­tes haurà de tru­car per asse­gu­rar-se la inves­ti­dura.

Men­tre tot aquest procés es debatrà a bas­ta­ment a par­tir de dilluns, no s'ha de per­dre de vista que Europa viu un intran­quil debat sobre si la crisi finan­cera i política es limi­tarà a Irlanda o bé arros­se­garà altres estats com Por­tu­gal, Espa­nya i també Itàlia, si les xifres demos­tren que el deute adqui­rit pels estats meri­di­o­nals de la zona euro es poden pagar sense el res­cat del Banc Cen­tral Euro­peu i el Fons Mone­tari Inter­na­ci­o­nal. I, més encara, quin és el futur de l'euro si Ale­ma­nya es cansa de garan­tir amb els seus recur­sos l'esta­bi­li­tat de la moneda única.

La qüestió, en pri­mer terme, és de caràcter finan­cer, però les raons de fons són econòmiques i, sobre­tot, polítiques. Quan es va fer evi­dent que la malal­tia de Grècia es podia curar amb una injecció mul­ti­mi­lionària amb la fina­li­tat de no dei­xar caure un país de l'espai euro, tot­hom va que­dar tran­quil. Ale­ma­nya havia exer­cit el seu com­promís moral de garan­tir la cohesió euro­pea supo­sant que amb aque­lla mesura excep­ci­o­nal s'atu­ra­rien les invec­ti­ves dels mer­cats sobre la moneda comuna.

Però el cas grec no ha estat l'únic, tal com demos­tra la crisi pro­vo­cada a Irlanda, que també ha dema­nat el res­cat de les ins­ti­tu­ci­ons finan­ce­res euro­pees i de l'FMI, que s'han ofert al govern de Dublín per evi­tar la fallida d'un país que fins fa ben poc era posat com a exem­ple de moder­ni­tat, crei­xe­ment i pros­pe­ri­tat. El pro­blema és que el cas irlandès tam­poc no està atu­rant aquesta mena de gan­grena que afecta països rics i pobres de l'Europa de l'euro.

El com­por­ta­ment dels mer­cats en aquests dies indica que la crisi s'enfila també con­tra l'esta­bi­li­tat por­tu­guesa i espa­nyola, sense dei­xar gaire marge als governs esta­tals i a la mateixa Unió Euro­pea per posar fi a les espe­cu­la­ci­ons que pro­vo­quen pànic social i polític arreu del con­ti­nent. El debat deci­siu es lliura a Ale­ma­nya, on el Tri­bu­nal Cons­ti­tu­ci­o­nal de Karls­ruhe ha de dic­ta­mi­nar si aquests res­cats que vénen prin­ci­pal­ment de les arques ale­ma­nyes són o no cons­ti­tu­ci­o­nals. Segons remarca el set­ma­nari Der Spi­e­gel, s'està pro­duint una divisió gai­rebé irre­con­ci­li­a­ble a Europa sobre com afron­tar aquesta nova crisi d'ines­ta­bi­li­tat. Per una banda, la can­ce­llera, Angela Merkel, encapçala el cri­teri com­par­tit pels estats nòrdics i que con­sis­teix a defen­sar la cul­tura de l'esta­bi­li­tat que era pròpia quan el marc ale­many era una divisa forta i esta­ble. L'objec­tiu seria pre­ve­nir que la unió monetària es con­vertís en una mena d'orga­nisme de transac­ci­ons naci­o­nals, amb Ale­ma­nya com a pagana de les dis­fun­ci­ons produïdes en alguns estats mem­bres.

L'altre cor­rent és el man­tin­gut pels països que han acu­mu­lat un deute exces­siu en els dar­rers temps i que ara dema­nen ajut. Volen el que Merkel no està dis­po­sada a fer, o dit altra­ment, pre­te­nen que els més pode­ro­sos aju­din els més febles. Aques­tes dues visi­ons són deba­tu­des aquests dies pels governs, que inten­ten mani­o­brar per tro­bar una sor­tida via­ble entre les dues posi­ci­ons.

A mit­jan octu­bre, Merkel i Sarkozy, al marge de la resta de mem­bres de la zona euro, deci­di­ren un pacte estricte d'esta­bi­li­tat que com­por­ta­ria san­ci­ons als països que tren­ques­sin les regles del dèficit. També acor­da­ren que en les cri­sis del futur es dema­na­ria res­pon­sa­bi­li­tat a les ins­ti­tu­ci­ons cre­ditícies, amb l'accep­tació de la pos­si­bi­li­tat de fallida d'un país insol­vent. La rea­li­tat és que la prin­ci­pal res­pon­sa­bi­li­tat recau en els governs, però poca cosa poden fer perquè els seus bancs se'n sur­tin tots sols.

Ens tro­bem, doncs, davant la para­doxa que no són els governs, els que dic­ten les polítiques, sinó que són els mer­cats, els que ho fan. I, a més, són els mer­cats, els que pro­vo­ca­ren la crisi glo­bal, i els polítics, des del pre­si­dent Obama fins a l'últim diri­gent euro­peu, no tro­ben la manera de recu­pe­rar la ini­ci­a­tiva, que ha de ser necessària­ment política si no volem que tot ple­gat se'n vagi esca­les avall.

Però per afron­tar des de la política aquest gran repte calen polítics que esti­guin a l'altura del moment. O no sabíem que un dia Ale­ma­nya diria prou davant la fri­vo­li­tat de molts governs, com el de Rodríguez Zapa­tero, que fa només un any ens deia que el sis­tema ban­cari espa­nyol era el més sane­jat d'Europa? I aque­lles nega­ti­ves sobre l'existència de la crisi? I la gene­ro­si­tat de dis­tri­buir gratuïtament 400 euros a tots els assa­la­ri­ats per demos­trar les con­vic­ci­ons soci­als d'un govern d'esquer­res?

El fac­tor humà també està direc­ta­ment rela­ci­o­nat amb la política, que és la que ha d'arbi­trar els interes­sos con­tra­po­sats en la soci­e­tat. Tinc la con­fiança que d'aquesta crisi tan forta Europa també se'n sor­tirà. Però cal una rege­ne­ració cívica i moral de la soci­e­tat, començant pels que la diri­gei­xen i bai­xant tots els esgla­ons fins a arri­bar a tots els que des de fora de la política han sal­tat les mínimes regles de l'ètica. Edmund Burke, fa dos segles, escri­via que “l'hora és gran, però els homes són petits”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.