Articles

El repte d'ERC

“ERC no va saber veure que darrere el dret a decidir hi havia la superació d'un desorientat PSC”

Com molts cata­lans, em dol la situ­ació en què es troba ERC. Els vots són els vots i qui més ha pagat el fracàs del dar­rer tri­par­tit han estat els qui el van pro­moure. Si l'etapa Mara­gall sem­blava una d'alter­nança democràtica forçada –havia per­dut les elec­ci­ons–, alhora obria un nou període. El segon tri­par­tit, la soci­e­tat en gene­ral no el va enten­dre. I menys després d'una der­rota major d'en Mon­ti­lla, home d'ànima PSOE, amb un pro­grama d'engru­nes, i encara cal afe­gir que tot fou poste­rior a la humi­li­ant expulsió d'ERC del govern. Molts hi van tro­bar a fal­tar un fac­tor que ha apro­pat la gent nor­mal i cor­rent a la història del par­tit repu­blicà de Macià i Com­panys: l'orgull.

El repu­bli­ca­nisme cata­la­nista dels anys trenta es defi­nia pel com­promís i la pro­funda sen­si­bi­li­tat social. Un par­tit auto­pro­cla­mat libe­ral per la defensa de la lli­ber­tat més com­pleta i la volun­tat mani­festa de més justícia social i enri­qui­ment espi­ri­tual, com deia Macià, el par­tit votat per la majo­ria dels tre­ba­lla­dors de Cata­lu­nya, a la ciu­tat i al camp. Tre­ball, sin­di­ca­lisme autòcton i com­pleta cata­la­ni­tat. ERC va pagar més que ningú amb vides huma­nes i per­se­cució la repressió fran­quista. En un exili fra­tri­cida va mal­dar per fer front al fei­xisme més bàrbar des del pri­mer moment. Sol, amb altres o altres sigles, el repu­bli­ca­nisme naci­o­na­lista català mai va pac­tar amb nazis o col·labo­ra­ci­o­nis­tes. Escin­dits i divi­dits, sí, però sem­pre fidels a l'ideal de justícia i lli­ber­tat. A la defensa de la cul­tura del país a tots els racons del món on hi hagués un grup de cata­lans exi­li­ats o emi­grats. Una pàgina d'or en la seva història.

ERC va pos­si­bi­li­tar la con­so­li­dació de la Gene­ra­li­tat els anys vui­tanta davant de l'ales­ho­res sucur­sa­lisme espa­nyol. Una vegada com­ple­tada aquesta acció havia de seguir una via pròpia. L'opció més lògica era ads­criure's a postu­lats soci­al­demòcra­tes. Allí hau­ria pogut pouar del fracàs del comu­nisme, d'un soci­a­lisme acom­ple­xat que s'havia posat en mans del PSOE de nul pas­sat a Cata­lu­nya i d'un amplíssim camp d'esquerra en la línia dels altres par­tits euro­peus d'ide­ari simi­lar. Havia d'anar a mos­se­gar sim­pa­ties i vots al món del tre­ball, a la zona metro­po­li­tana on l'orfan­dat que havia dei­xat un PSUC inter­na­ment tri­tu­rat per totes les opci­ons comu­nis­tes li obria mar­ges on pene­trar. Tant des d'estratègies soci­als com naci­o­nals. El que va fer no fou una via ade­quada. L'ide­ari naci­o­nal català d'ERC mai ningú l'havia posat en dubte, però aquest pretès esquer­ra­nisme, que ver­bal­ment superava el dels anys trenta, no va ser entès pel món obrer ni pel metro­po­lità.

ERC va iden­ti­fi­car com a prin­ci­pal adver­sari el naci­o­na­lista català de cen­tre­dreta, CiU. El seu més gran error. Després de més de 40 anys de la dar­rera onada mas­siva immi­gratòria a Cata­lu­nya, ERC va des­con­fiar dels fills d'aquests. Gent que ha anat a escola cata­lana, que de forma vaga i difosa, si es vol, estima i accepta Cata­lu­nya com a pri­mera opció. Hi ha par­tits que abo­nen l'odi i l'auto­odi, la des­cons­trucció naci­o­nal, mar­gi­nals però. ERC havia de llui­tar per ser el par­tit cen­tral de l'esquerra cata­lana. El que avui és a mol­tes comar­ques i zones de la Cata­lu­nya pro­funda. En zones de pes sig­ni­fi­ca­tiu d'immi­gració dels anys sei­xanta i setanta, ERC no ha estat prou cons­tant, paci­ent, rigo­rosa, en el seu mis­satge social en extre­mar el naci­o­nal. Un par­tit que moles­tava, i molesta, per tot el que té de pro­fund reno­va­dor en una Europa que diu que dins ella tot és pos­si­ble. ERC no va saber veure que dar­rere el dret a deci­dir hi havia la superació d'un deso­ri­en­tat PSC. Ara ERC ha de refer un camí difícil. Però si el seu objec­tiu és esde­ve­nir l'esquerra naci­o­nal que el país no té, tro­barà més com­panys de viatge i ali­an­ces del que es pensa. Tot país té una esquerra i una dreta naci­o­nals, Cata­lu­nya no és cap excepció. Ans al con­trari, la història ja ens ho ense­nya.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.