Articles

Wikileaks triomfa en un context

confús i malsà on tot s'hi val

Dits, ditades, dígits

“Es produeix una equiparació acrítica entre quatre blocs trobats a l'atzar en una cerca a Google i les institucions o els grans referents mundials del periodisme”

Diu­menge pas­sat, men­tre esmor­zava, em vaig ado­nar que, en qüestió d'un parell de set­ma­nes, a casa meva hem retor­nat a la molt semítica tra­dició de no uti­lit­zar la mà esquerra per a coses que tenen a veure amb l'acte de men­jar. Doncs sí: les gale­tes o el cafè amb llet només les toquem amb la dreta. La raó d'aquest canvi de con­ducta té una sòlida base tec­nològica: fa quinze dies ens vam com­prar un Ipad. Com pot­ser ja saben, aquesta andròmina de dar­rera gene­ració és una pura pan­ta­lla tàctil, sense teclat. Això vol dir, ras i curt, que si la fas anar amb les mans empas­ti­fa­des de xoco­lata, posem per cas, la lec­tura d'un text o la visió d'una foto­gra­fia es trans­for­men en una vivència intel·lec­tual molt incerta. Heus aquí com, d'una manera gai­rebé poètica, l'eti­mo­lo­gia torna les coses al seu lloc: l'últim pro­digi de la digi­ta­lit­zació queda inu­ti­lit­zat per les dita­des que hi fan els seus usu­a­ris! De nou, els dits, la pro­di­gi­osa mà humana. El teclat ha pas­sat avall, o està a punt de fer-ho. Aquesta trans­for­mació porta a la res­ti­tució del pro­ta­go­nisme dels dits nus, els matei­xos que van faci­li­tar la huma­nit­zació gràcies a la seva interacció com­plexa amb la matèria: la ceràmica, la pin­tura, el tei­xit. Ja veuen que això de l'Ipad dóna per a mol­tes metàfores...

El terme ‘digi­tal' prové de ‘dígit' –en l'accepció con­creta de “número”– i el terme dígit, per la seva banda, en llatí no sig­ni­fi­cava altra cosa que “dit”. Tot encaixa. Només cal que el lec­tor recordi com va començar a comp­tar, en el sen­tit més pri­mari del terme: un, dos, tres, qua­tre... Els dits hi tenien una funció essen­cial, en aques­tes pri­me­res temp­ta­ti­ves; pot­ser per això el nos­tre sis­tema mètric, com la suma dels dits de les nos­tres mans, té una base jus­ta­ment deci­mal. I aquí torno a les dita­des de la sofis­ti­cada pan­ta­lla tàctil de l'Ipad: el dit –físic i con­cretíssim, el mateix dit amb què els pri­mers homínids feien dibui­xos en una cova– torna a ser ja inse­pa­ra­ble del feno­men de la digi­ta­lit­zació. Quins estranys tombs que dóna el món... Vist així, pot sem­blar que tot ple­gat és anecdòtic i difús. En abso­lut: aquests dies ha estat jus­ta­ment la digi­ta­lit­zació, la que ha pre­si­dit l'actu­a­li­tat. El cas de Julian Assange no resulta ni tan sols ima­gi­na­ble al marge d'aquest con­text tec­nològic. Per pen­sar el futur en un món glo­ba­lit­zat i con­di­ci­o­nat per un flux infor­ma­tiu mas­siu i inces­sant, per con­tex­tu­a­lit­zar cor­rec­ta­ment una cosa com Wiki­le­aks, cal que ens fem aquesta pre­gunta: la jerar­quia –inhe­rent a l'Estat– i la reti­cu­la­ri­tat –inhe­rent a la soci­e­tat de la infor­mació– ¿són models con­tra­po­sats, incom­pa­ti­bles? Heus aquí la qüestió. Si algú encara alber­gava algun dubte, l'afer d'Assange l'ha aca­bat de des­fer: exclosa la cen­sura mas­siva i altres meca­nis­mes fis­ca­lit­za­dors sem­blants, sem­bla clar que, a llarg ter­mini, ambdós models no podran coe­xis­tir.

La situ­ació que hem vis­cut les dar­re­res set­ma­nes en relació amb aquest tema, a mig camí entre la com­ple­xi­tat i la mera per­ple­xi­tat, és inse­pa­ra­ble de la de la comu­ni­cació de mas­ses entesa com un joc d'expec­ta­ti­ves encre­ua­des i, d'alguna manera, con­tra­dictòries. En relació amb els mit­jans de comu­ni­cació, la teo­ria libe­ral fun­da­ci­o­nal es basava en la idea de con­trapès. El poder és el poder, i si no dis­posa d'un con­trapès efec­tiu esdevé tard o d'hora un mons­tre incon­tro­la­ble. Amb el cas Wiki­le­aks, tot això no només no s'ha con­fir­mat, sinó que fins i tot s'ha inver­tit. Si més no, ara per ara sem­bla que el que cal és un con­trapès del con­trapès: o és que algú troba nor­mal que una sola per­sona acabi sent el cen­tre del món durant uns dies gràcies a dis­po­sar d'una infor­mació que ha obtin­gut il·legal­ment?

La majo­ria de les pre­dic­ci­ons sobre la comu­ni­cació de mas­ses i la tec­no­lo­gia del segle XX, des de les d'Alvin Tof­fler fins a les de Nic­ho­las Negro­ponte, pas­sant per una legió d'ana­lis­tes, han fallat d'una manera més aviat rotunda i, de forma pun­tual, fins i tot ridícula. Curi­o­sa­ment, l'única vigent és la de l'autor fun­da­ci­o­nal de la post­mo­der­ni­tat: la de Jean-François Lyo­tard. Julian Assange ja estava pre­vist en l'obra d'aquest autor, i des de mol­tes pers­pec­ti­ves dife­rents. Els “grans relats” (científics, ideològics, històrics, etc.), així com els grans “meta­re­lats legi­ti­ma­dors”, han entrat en una crisi irre­ver­si­ble i ja no són assu­mits com a tals per la majo­ria. Què vol dir, això? Doncs que es pro­du­eix una equi­pa­ració acrítica entre qua­tre blocs tro­bats a l'atzar en una cerca a Goo­gle i les ins­ti­tu­ci­ons o els grans refe­rents mun­di­als del peri­o­disme. És en aquest ambi­ent confús i cul­tu­ral­ment malsà que ha pros­pe­rat un tipus com Assange. Tot s'hi val, tot és igual.

Lyo­tard va arri­bar a ensu­mar el cas Assange per mitjà d'una pre­dicció que l'any 1979 deu­ria resul­tar incom­pren­si­ble: “La digi­ta­lit­zació crearà con­flic­tes amb l'hege­mo­nia de l'estat nació con­ven­ci­o­nal”, amb tot el que això implica de posi­tiu i de nega­tiu en relació amb l'orga­nit­zació tra­di­ci­o­nal del saber (a la seva gene­ració i a la seva trans­missió). La pàgina de Wiki­le­aks i la de la Con­gress Library (la bibli­o­teca més gran del món) són ara dues pàgines més en un oceà d'infor­mació en impa­ra­ble procés d'expansió. Amb tots els seus immen­sos defec­tes, al vell model jeràrquic de gestió del flux infor­ma­tiu això no era així. No tot era igual: hi havia coses fia­bles i con­tras­ta­des, i coses incer­tes i man­ca­des de fona­ments rigo­ro­sos. No estem pas con­fo­nent les sim­ples dita­des amb la digi­ta­lit­zació?



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.