Articles

426 euros

“És clar que cal fer front al dèficit i reduir el deute, però no és tan clar que la crisi l'hagin de pagar els que menys han contribuït a forjar-la (treballadors, pimes, autònoms)

El des­ga­vell pro­vo­cat per la vaga de con­tro­la­dors aeris durant el pont de la Puríssima ha dei­xat en segon terme el nou paquet de mesu­res del govern espa­nyol per cal­mar els mer­cats. En essència, el paquet pre­veu la pri­va­tit­zació de fins al 49% d'Aena, l'orga­nisme que ges­ti­ona els aero­ports espa­nyols, i de fins un 30% de la soci­e­tat de lote­ries de l'Estat, la pri­va­tit­zació de la gestió del Prat i de Bara­jas en règim de con­cessió, la reducció de l'impost de soci­e­tats per a les pimes, alhora dei­xarà de ser obli­ga­tori el paga­ment de la quota a les cam­bres de comerç, s'apu­gen els impos­tos sobre el tabac –mesura que ja ha estat imple­men­tada–, es faci­li­ten els tràmits per crear empre­ses... Paral·lela­ment s'anun­ci­ava la reforma de les pen­si­ons per al 28 de gener, la supressió del règim de clas­ses pas­si­ves de la Segu­re­tat Social per als nous fun­ci­o­na­ris i, com ja era sabut, la des­a­pa­rició, a par­tir de febrer, de l'ajuda de 426 euros per als atu­rats de llarga durada (293 mili­ons d'estalvi!). Són mesu­res dures, des­ti­na­des a reduir el dèficit, però també a pro­vo­car més tensió social i amb un evi­dent menys­preu de la rei­vin­di­cació de la Gene­ra­li­tat de par­ti­ci­par en la gestió de l'aero­port del Prat.

La mesura més dura és la supressió de l'ajut per als atu­rats de llarga durada –pror­ro­gat en dues oca­si­ons– amb unes mesu­res pal·lia­ti­ves –poten­ciar la figura dels ori­en­ta­dors en la recerca d'ocu­pació doblant la plan­ti­lla de 1.500 a 3.000– que són un pur sar­casme. La nova reta­llada afec­tarà unes 700.000 per­so­nes que es que­da­ran sense res i, com denun­ci­ava Toni Fer­rer, secre­tari d'acció sin­di­cal de la UGT, s'afe­gi­ran als més d'un milió “de deso­cu­pats que ja no tenen cap mena de cober­tura econòmica en aquest moment”.

Cer­ta­ment, les pri­va­tit­za­ci­ons par­ci­als d'Aena i lote­ries dona­ran un res­pir al govern espa­nyol, que pre­veu ingres­sar 14.000 mili­ons d'euros i reduir, per tant, en un terç l'emissió de deute pre­vist per l'any que ve i apro­xi­mar-se a l'objec­tiu d'un dèficit pres­su­pos­tari del 6% el 2011. En canvi, l'estalvi de 293 mili­ons d'euros que apor­tarà la supressió de l'ajut als atu­rats no farà més que empit­jo­rar la situ­ació del 40% de deso­cu­pats –el 8% de la població activa– que, segons el Banc d'Espa­nya, ja viuen avui en llars on ningú tre­ba­lla. Si hi afe­gim les mesu­res con­tin­gu­des en els pres­su­pos­tos de l'Estat (con­ge­lació de les pen­si­ons, reducció de l'ajuda al desen­vo­lu­pa­ment i de les pres­ta­ci­ons asso­ci­a­des a la llei de la dependència) hau­rem de con­ve­nir que José Luis Rodríguez Zapa­tero s'ha con­ver­tit en l'home dels mer­cats encar­re­gat de des­ba­lles­tar un estat del benes­tar que tot just començàvem a tas­tar. I és clar que cal fer front al dèficit i reduir el deute, però el que ja no està tan clar és que la crisi l'hagin de pagar aquells que menys han con­tribuït a for­jar-la (tre­ba­lla­dors, pimes, autònoms), men­tre les grans enti­tats finan­ce­res, que tenen una gran part de res­pon­sa­bi­li­tat en el seu des­en­ca­de­na­ment, reben aju­des esta­tals i recla­men mesu­res anti­so­ci­als encara més dures con­tra la crisi.

De tot ple­gat es desprèn una con­si­de­ració que ja sabíem: la soci­al­de­mocràcia ha per­dut el nord davant d'una crisi que no va saber pre­veure i que es va ali­men­tar amb les ale­gries pres­su­postàries. L'esquerra euro­pea no té res­pos­tes i un dar­rere l'altre els governs de cen­tre­es­querra dei­xen pas a governs de cen­tre­dreta amb tics sovint de dreta extrema. Pot­ser en el cas espa­nyol no serà així perquè ja s'encar­rega José Luis Rodríguez Zapa­tero de fer la feina bruta. Però, tan se val, el resul­tat serà el mateix: pre­ca­ri­e­tat labo­ral, atur, reducció de les pres­ta­ci­ons soci­als, endeu­ta­ment i pèrdua de poder adqui­si­tiu de les clas­ses mit­ja­nes i popu­lars; men­tre que assis­tim a un nou procés de con­cen­tració del capi­tal al caire de la glo­ba­lit­zació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.