Articles

mas haurà de fer compatible la transició nacional

amb les necessitats dels ciutadans

Quilòmetre zero

“Mas haurà de caminar per la centralitat política i social del país si vol pilotar amb èxit la nau que estarà a les seves mans”

Comença una legis­la­tura com­plexa que el pro­per pre­si­dent de la Gene­ra­li­tat ha resu­mit política­ment dient que Cata­lu­nya entra en un procés de tran­sició naci­o­nal per por­tar el país cap a un altre horitzó, atès que el cata­la­nisme dels últims cent anys ha de can­viar d'estratègia després de la topada amb el Tri­bu­nal Cons­ti­tu­ci­o­nal, que “ha tallat de soca-rel qual­se­vol pos­si­bi­li­tat de fer evo­lu­ci­o­nar Espa­nya cap a un estat plu­ri­na­ci­o­nal”. Cata­lu­nya, digué Artur Mas en el seu dis­curs d'inves­ti­dura, ha d'enten­dre que Espa­nya vol seguir sent una sola nació amb un sol estat. Però Espa­nya, afegí, ha d'enten­dre que Cata­lu­nya i el poble català no defa­lli­ran, com no ho han fet al llarg de la història, en la defensa del seu auto­go­vern i les seves lli­ber­tats. Ens cal, per tant, for­jar el nos­tre propi camí de futur, ens cal can­viar i començar un nou camí, reblà el pro­per pre­si­dent de Cata­lu­nya.

En aquest sen­tit penso que la legis­la­tura que comença inclou un punt fins ara inèdit tenint pre­sent que s'obre una tran­sició cata­lana basada en el dret a deci­dir, amb el pacte fis­cal com a pri­mer objec­tiu. Artur Mas no vol fer-ho d'avui per demà i pro­posa un gran con­sens social i democràtic que pugui por­tar Cata­lu­nya a deci­dir el seu futur sobre majo­ries àmplies qua­li­fi­ca­des o reforçades, amb la fina­li­tat de donar a la decisió tota la legi­ti­mi­tat i la força necessàries. Adver­teix el diri­gent de CiU que s'ha d'evi­tar divi­dir la soci­e­tat en dues mei­tats, amb el risc de frac­tura social i naci­o­nal que això com­porta.

Estem, per tant, en un nou esce­nari que ja veu­rem com es con­creta i fins on pot arri­bar. No hi haurà pressa però tam­poc pausa. S'ha obert una nova línia que serà l'eix prin­ci­pal de la legis­la­tura i que serà deba­tuda al Par­la­ment amb la corda tensa esti­rada, per un cap, per Joan Laporta i, per l'altre, per Albert Rivera. Com que aquesta nova cam­bra és la més plu­ral i més ato­mit­zada dels últims trenta anys, la tran­sició naci­o­nal ocu­parà les seqüències més cri­da­ne­res de la legis­la­tura que comença.

Es pot aga­far el camí que es vul­gui perquè el Par­la­ment és el cen­tre que expressa la volun­tat del poble català. No tinc volun­tat de pro­feta ni m'agrada cri­dar el mal temps, però Artur Mas sap que el camí que obrirà estarà ple de tram­pes, espi­nes i atacs fron­tals des de l'Espa­nya ofi­cial i mediàtica i d'una altra manera i dife­rent con­tundència des de Cata­lu­nya. El futur sem­pre s'inventa i sem­pre comença avui. El que volia remar­car és que aquests últims trenta anys no han estat un fracàs sinó l'èxit més for­mi­da­ble que ha cone­gut el país en la seva història con­tem­porània. Hi ha hagut pau política, pau social, progrés i con­vivència. Cata­lu­nya no està tan mala­ment o, si volen, Cata­lu­nya no està pit­jor que les altres naci­ons euro­pees en aquests temps de crisi econòmica, política i social.

Des de la pri­mera legis­la­tura del pre­si­dent Pujol l'any 1980, després de la reins­tau­ració de la Gene­ra­li­tat del pre­si­dent Tar­ra­de­llas, pas­sant per Pas­qual Mara­gall i José Mon­ti­lla, Cata­lu­nya ha vis­cut una pro­funda trans­for­mació en tots els camps. Qual­se­vol que es pas­segi pel ter­ri­tori recor­dant com era i què pas­sava fa 30 anys haurà d'adme­tre que els can­vis no han estat només cosmètics sinó molt de fons. Hi ha cen­tres d'assistència sanitària a tot arreu, s'han cons­truït esco­les i ins­ti­tuts, les infra­es­truc­tu­res han millo­rat molt, tot i que són insu­fi­ci­ents, la cul­tura i la llen­gua cata­la­nes no han recu­lat sinó que han avançat. Els pobles de Cata­lu­nya han recu­pe­rat la seva feso­mia pròpia i han superat les man­can­ces endèmiques fins al punt que avui no hi ha grans diferències entre el nivell de vida de l'àrea de Bar­ce­lona i el de la majo­ria de comar­ques cata­la­nes. La indústria agro­a­li­mentària ha arri­bat a un cert nivell d'excel·lència. Bar­ce­lona és una de les ciu­tats del món amb més atrac­tiu turístic. Més de dos mili­ons de visi­tants arri­ben cada any amb vai­xells de cre­uer de luxe al port de Bar­ce­lona. Cata­lu­nya és cone­guda i reco­ne­guda al món. Es dóna la cir­cumstància que l'equip millor del món és el Barça, amb la majo­ria de juga­dors nas­cuts i for­mats al plan­ter bar­ce­lo­nista.

En el decurs dels últims deu anys, més d'un milió de per­so­nes vin­gu­des d'altres països con­vi­uen entre nosal­tres sense grans pro­ble­mes. Han vin­gut perquè se'ls neces­si­tava i la majo­ria s'han que­dat tot i que la crisi els afecta amb més seve­ri­tat que als cata­lans que estàvem aquí. La capa­ci­tat d'inte­gració de Cata­lu­nya, una vegada més, s'ha fet palesa amb tots els pro­ble­mes que com­porta. Mai s'havia gau­dit d'un nivell tan alt d'auto­go­vern durant un període tan llarg de temps. Penso que és bo recor­dar aquesta rea­li­tat ara que empre­nem la tran­sició cata­lana cap a un nou destí, diri­gida per Artur Mas, que ahir no va acon­se­guir la inves­ti­dura però que demà serà el nou pre­si­dent de Cata­lu­nya. Mas haurà de cami­nar per la cen­tra­li­tat política i social del país si vol pilo­tar amb èxit la nau que estarà a les seves mans. En la sessió d'ahir va dir que és pre­fe­ri­ble una entesa amb Espa­nya abans que tren­car la cohesió social de Cata­lu­nya.

Artur Mas no enga­nya quan diu que si Cata­lu­nya és una nació, i ho serà men­tre els cata­lans ho vul­guin, i no és sim­ple­ment una deri­vada o un sub­pro­ducte cons­ti­tu­ci­o­nal, els cata­lans tenen, tenim, el dret democràtic a deci­dir el que més ens convé com a poble. En la seva inter­venció de dilluns deia que vol tre­ba­llar de manera dis­creta per no repro­duir la dis­cussió fati­gant de l'Esta­tut. La ciu­ta­da­nia no enten­dria que aquest fos l'únic tema de debat pri­o­ri­tari en aquest Par­la­ment.

L'adver­sari més poderós que tindrà el nou govern de Cata­lu­nya serà la crisi econòmica i les seves deri­va­des soci­als. Gover­nar pen­sant en el futur és propi de tots els governs. Però posar-se en la pell dels ciu­ta­dans que tenen interes­sos, man­can­ces i neces­si­tats a causa de les con­vul­si­ons finan­ce­res i econòmiques inter­na­ci­o­nals serà impres­cin­di­ble per arran­car del quilòmetre zero.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.