Opinió

Sota una lupa

És una història que es repe­teix i que cansa, i molt. L'entre­vista que el pre­si­dent de la Gene­ra­li­tat i el del govern espa­nyol van man­te­nir dilluns a Madrid ha aixe­cat les ires d'alguns ter­ri­to­ris de l'Estat. De res no ha ser­vit l'esforç màxim de l'exe­cu­tiu esta­tal a l'hora d'anun­ciar que auto­rit­zava la Gene­ra­li­tat a endeu­tar-se. Ho va avançar el mateix Mas després de la tro­bada a La Mon­cloa i ho va con­fir­mar José Luis Rodríguez Zapa­tero l'endemà amb aque­lla cua que acom­pa­nya totes les con­si­de­ra­ci­ons que es fan sobre Cata­lu­nya: “No hi ha pri­vi­le­gis”.

Perquè hi ha col·locada una lupa enorme que ana­litza tots els movi­ments cata­lans, no fos cas que obtinguéssim ni un cèntim de més, no fos cas que acon­seguíssim ni que sigui un gest de més. L'exem­ple para­digmàtic va ser la nego­ci­ació del finançament, que va tor­nar a aixe­car les tan recur­rents com tòpiques crítiques sobre la inso­li­da­ri­tat dels cata­lans. Després, totes les comu­ni­tats, inclo­ses les del PP, mal­grat les pes­tes que havia llançat la for­mació de Mari­ano Rajoy, van aga­far-se al model pac­tat entre la Gene­ra­li­tat i l'Estat. Els popu­lars es van abs­te­nir al Con­sell de Política Fis­cal i Finan­cera que va apro­var el nou model, que va tirar enda­vant sense ni un sol vot en con­tra.

Havia pas­sat abans amb l'Esta­tut. Cata­lu­nya va obrir un camí, entre retrets, que van seguir ter­ri­to­ris de tot color. El resul­tat és que hi ha tex­tos poste­ri­ors que con­te­nen arti­cles pràcti­ca­ment cal­cats als que, només en el cas català, han estat impug­nats pel Tri­bu­nal Cons­ti­tu­ci­o­nal.

I, ara, amb l'endeu­ta­ment. La Gene­ra­li­tat ha pre­sen­tat el pla de via­bi­li­tat al govern espa­nyol per com­plir el límit de l'1,3% de dèficit per aquest any, impo­sat per l'Estat sota les ordres de la Unió Euro­pea. I l'auto­rit­zació de Rodríguez Zapa­tero ha enfu­ris­mat Alberto Ruiz Gallardón –a l'Ajun­ta­ment de Madrid no el van auto­rit­zar a fer-ho–, però també Múrcia i Cas­te­lla-la Manxa, ter­ri­to­ris que, com Cata­lu­nya, van superar el 2,4% del PIB de dèficit el 2010, el màxim permès per l'Estat. S'hi van afe­gir el País Valencià, Cas­te­lla i Lleó, la Rioja i Galícia. Rebel·lió con­tra els “pri­vi­le­gis” cata­lans. Quin can­sa­ment.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.