Opinió

CRÒNICa d'ambient

PEP RIERA

Passen els anys, Guardiola continua

«Vinc per quatre anys. Tinc molta autoconfiança en mi i l'autoestima molt gran. No temo una destitució.» D'aquesta manera es presentava José Mourinho davant l'afició del Real Madrid el 31 de maig del 2010. Acabava de signar un contracte per quatre anys com l'entrenador més ben pagat del món. I tenia clar perquè havia deixat l'Inter després de guanyar la lliga, la copa i la lliga de campions: «Del Madrid m'atreu la seva història, les seves frustracions dels últims anys i les ganes de guanyar.» No és inoportú recordar frases com aquestes ara que Pep Guardiola s'ha compromès a ser l'entrenador del Barça la temporada que ve, que serà la quarta. També ajuden a valorar més les coses. Ara pot semblar una ironia, però podia haver estat una realitat que el tècnic portuguès hagués dit aquestes mateixes frases dos anys i mig abans a la sala París del Camp Nou en la seva presentació com a substitut de Frank Rijkaard. Només han de posar «Barça» on va dir «Madrid». La seva candidatura a la banqueta del Barça tenia prou suport dins la directiva i, a més, una generosa campanya mediàtica favorable. Sí, encara que vist el que hem vist els últims dos anys i mig ens puguem posar les mans al cap per la magnitud que hauria tingut l'equivocació, s'hi va estar molt a prop. I potser el Barça també hauria guanyat títols i la gent estaria contenta, però segur que no hauria estat amb jugadors formats a la casa ni amb un joc com el que s'ha vist i es veu encara, ni tampoc la imatge del Barça que ara es transmet a partir de Pep Guardiola seria admirada i respectada mundialment.

No és sobrer recordar-ho ara que la renovació de Pep Guardiola per una altra temporada ha omplert de satisfacció i tranquil·litat l'univers barcelonista. Mentre Mourinho fa quatre dies ja insinuava que potser aquest seria el seu primer i únic any al Madrid tot i tenir un contracte per quatre anys, Guardiola continua fidel als seus principis i s'ha compromès per una temporada més. Firmarà el contracte el dia 22 d'aquest mes, però amb la seva paraula n'hi ha prou. No hi ha cap culer que no estigués disposat a fer-li un contracte indefinit, perquè ha demostrat amb escreix s'hi pot tenir una confiança il·limitada. I que ell no ho vulgui només és perquè sap que el futbol és tan canviant i el Barça un club tan peculiar que en l'únic que no vol complicacions per a ningú és en el dia que s'hagi de posar el punt final. Que ell pugui fer el seu camí i que el club no tingui cap hipoteca. I també és conscient que el fet de renovar d'any en any és la millor manera perquè tothom estigui alerta a l'hora de complir les seves obligacions i de mantenir prou gerda la il·lusió per nous reptes. Encara no fa un mes ho va dir ben clar: «En el món del futbol uns dies et demanen que renovis i l'endemà per què dimonis has renovat. Amb tranquil·litat es resol tot. Més bé que aquí no estaré en cap altre lloc. No tinc pressa, anant a poc a poc tot és millor.» Coherència en el missatge, fermesa en les conviccions. Guardiola ha renovat quan ho ha cregut oportú i, igual com ha fet millorar les prestacions de l'equip, també ha aconseguit que la seva renovació no s'hagi convertit en un espectacle sortit de mare com va succeir la temporada passada.

Les reaccions d'aficionats (no només del Barça), de jugadors (els seus i d'altres equips), d'entrenadors (amb Del Bosque i Preciado al capdavant) pel fet que continuï al capdavant d'aquest equip de llegenda que ha construït ho diuen tot. «De conya», ha dit Xavi, que com tots els seus companys d'equip havia dit que no s'imaginava el Barça sense Guardiola. «Em sembla molt bé. Ha recuperat els valors del barcelonisme i ha demostrat grans conceptes, una gran capacitat de treball i valors positius», va sentenciar Del Bosque, que, per cert, també encara els millors valors del futbol i del madridisme i, no obstant això, no té lloc en un club presidit per Florentino Pérez. Més enllà dels títols guanyats i dels es poden guanyar, Guardiola s'ha guanyat el respecte i l'admiració del món del futbol. I, com a culer que és, això també ha fet un gran bé al Barça, més enllà també dels títols.

L'influx de Guardiola en el Barça és tan potent que, a més d'haver creat el millor equip de la història, de mica en mica també està posant les bases perquè en el futur, més o menys llunyà, sigui impossible que ningú es plantegi la possibilitat de contractar com a entrenador ni Murinho ni ningú que tingui el mateix perfil que ell. Perquè hi ha coses que són més importants que guanyar a qualsevol preu i conviccions prou fermes per no haver de pagar el preu de la supèrbia, la prepotència, la mesquinesa i la mala educació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.