Articles

La prosperitat del mal

Els nostres mals no són en els numeradors (del dèficit, del deute, dels salaris, de la capitalització financera...) sinó en el denominador: el PIB i la nostra capacitat de crear renda i riquesa

No tenim els eco­no­mis­tes bona fama amb tot el que la gent del car­rer ens asso­cia de la crisi: per errors de diagnòstic (el con­sens sobre el Con­sens de Was­hing­ton i la idea que tard o d'hora els mer­cats cor­re­gei­xen), i de prognosi (des dels catas­tro­fis­tes que anun­cien la fi del món, àdhuc els orgànics gover­na­men­tals que con­fo­nen desig amb rea­li­tat). Està clar que això és injust, i de la mateixa manera que no es pot recri­mi­nar un metge per no haver sabut evi­tar una epidèmia, això, guar­dant les distàncies, val també per als científics soci­als que ana­lit­zen les rela­ci­ons comer­ci­als mun­di­als i la seva evo­lució sobre bases tant econòmiques com psi­co­so­ciològiques. No cal tam­poc sal­var de manera cor­po­ra­tiva tots els que prac­ti­quen el que es coneix com a ciència lúgubre: hi ha de tot, com per tot.

El rao­na­ment econòmic pot ser, però, d'ele­vada cre­a­ti­vi­tat i deci­siu per enten­dre el pre­sent i coad­ju­var a ori­en­tar el futur. Aquest exer­cici avor­reix els qui pen­sen com a tot­hom. En l'estadi actual interessa escol­tar els qui dis­cre­pen, per bé que poden aju­dar a repen­sar millor, i encara que es tro­bin debi­li­tats als argu­ments com per no abraçar-los incon­di­ci­o­na­da­ment.

Sem­pre m'ha sem­blat que en el món de les idees, Cata­lu­nya tenia massa vaques sagra­des. Assen­ta­des al tei­xit social, d'influència en els mit­jans i a l'acadèmia, tot impe­dint la lliure cir­cu­lació de les idees. Ben cert que aquesta imbri­cació, d'atapeïdes xar­xes i crosta, pot imper­me­a­bi­lit­zar i aga­far fort en moments en què la cohesió està en perill, ofe­rint esta­bi­li­tat social. Però també que l'exces­siu temor i res­pecte reve­ren­cial d'aques­tes vaques pel lloc que ocu­pen a les jerar­quies, l'edat, el pedigrí fami­liar, l'esta­bu­lació com­par­tida (com­panys de pupi­tre, de gimnàs, de suquet...) pot difi­cul­tar i molt la lliure cir­cu­lació de les idees. D'aquí ve la meva admi­ració pels qui dis­cre­pen i sense temor (no depe­nen de les vaques, ni de la llet, ni dels seus excre­ments per a l'escal­for), les apar­ten de les car­re­te­res del pen­sa­ment per tal que flu­eixi el tràfic de les idees.

A casa nos­tra, afor­tu­na­da­ment, en tenim alguns, d'aquests tren­ca­dors, amb els galons que els dóna el seu reco­nei­xe­ment inter­na­ci­o­nal i la seva no dependència de la pas­tura local. Però pre­fe­reixo, avui, refe­rir-me a alguns de fora, i en con­cret, als sug­ge­ri­ments que arri­ben de l'últim lli­bre del tren­ca­dor francès Daniel Cohen, el títol del qual comença com el d'aquest arti­cle. Cohen com­par­teix bona part del que comen­tem: que l'acu­mu­lació de tares és més gran quan més gran és l'endogàmia amb la qual es viu; així a la con­san­gui­ni­tat d'algu­nes monar­quies. Posar-se en con­tacte amb altres espècies diver­si­fica el patri­moni genètic i hom es pot immu­nit­zar con­tra les malal­ties que ens ame­na­cen. La diver­si­tat és un reduc­tor, en defi­ni­tiva, del risc. Reflexió impor­tant, que importo al nos­tre país, a la recerca, avui, de la que ha de ser la nova eco­no­mia.

Efec­ti­va­ment, els nos­tres mals no són en els nume­ra­dors (del dèficit, del deute, dels sala­ris, de la capi­ta­lit­zació finan­cera..) sinó en el deno­mi­na­dor: el PIB, la nos­tra capa­ci­tat de crear renda i riquesa (valor patri­mo­nial, aquesta, here­ta­ble per a les gene­ra­ci­ons futu­res). En la vella eco­no­mia, en què cos­tava cinc vega­des més caçar un cérvol que un cas­tor, el preu del pri­mer era cinc vega­des més alt que el del segon, tal era la diferència en el tre­ball incor­po­rat a cada peça. I a més, aquesta cacera es feia amb ren­di­ments decrei­xents: més hores, més can­sats, menys resul­tats. Avui, les acti­vi­tats imma­te­ri­als domi­nen; el que costa és pro­duir la pri­mera uni­tat. Si s'encerta, el qui ho asso­leix ho gua­nya tot.

Tre­ba­llar amb pen­sa­ment tren­ca­dor el dis­seny del bé imma­te­rial ini­cial, pres­criure'l (comer­ci­a­lit­zar-lo) i la glo­ba­lit­zació, obrint mer­cats infi­nits, fa per a la resta. Pas­sem, així, de l'eco­no­mia dels ren­di­ments decrei­xents (la pro­ducció agrícola, per exem­ple) i de l'etapa dels ren­di­ments cons­tants (la pro­ducció indus­trial) a la dels ren­di­ments crei­xents (la pro­ducció imma­te­rial): l'imperi dar­rere el logo­tip de Nike, de la marca Barça, de Yahoo o Goo­gle, etc. El preu a l'hora passa a ser irre­lle­vant: es paga repu­tació, marca, ciber­co­nei­xença. Com a resul­tat, la desi­gual­tat aug­menta moltíssim. No té res a veure el que cobra un i altre: l'actor de pel·lícules, el mala­ba­rista de la pilota, el cre­a­tiu Harry Pot­ter, el Gates de torn, el CEO del fàrmac Block­bus­ter... I si en aques­tes noves coor­de­na­des el capi­ta­lisme aguanta, quan el sou del tri­om­fa­dor és dues-cen­tes vega­des el del seu sub­or­di­nat, és gràcies al fet que aquest sub­al­tern viu amb la il·lusió que alguns esco­llits pas­sa­ran als esta­dis més alts d'èxit. Tot i que això és objec­ti­va­ment tant poc pro­ba­ble com que ens toqui la lote­ria. Però molts encara hi cre­uen i hi juguen.

Fora d'aquesta roda res­ten només els ser­veis no comer­ci­a­lit­za­bles, els del ser­vei per­so­nal cara a cara, del per­ru­quer, del metge, del pro­fes­sor, del con­sul­tor. Són ser­veis que no pas­sen el sedàs de la pro­duc­ti­vi­tat: el seu valor afe­git és la seva qua­li­tat. No volem, així, que ens tallin els cabells més ràpida­ment posant en perill les ore­lles per tal que ens surti més bé de preu, o que el metge tiri els daus quan ens vegi entrar a la con­sulta o que l'orques­tra subs­ti­tu­eixi les cor­des per una de sola amb ampli­fi­ca­dor.

Cata­lu­nya neces­sita rede­fi­nir tant la natu­ra­lesa dels seus ser­veis com el tipus de pro­ducció mate­rial i imma­te­rial que pot asso­lir en vista dels dife­rents ren­di­ments poten­ci­als dels seus camps futurs d'acti­vi­tat.

No és de la meva corda ideològica el tal Cohen. Però els qui no com­bre­guen amb l'sta­tus quo, que pen­sen de manera dife­rent i ho rao­nen, són pos­si­ble­ment aquells a qui més val la pena escol­tar en aquesta hora incerta per a la nos­tra eco­no­mia. La pros­pe­ri­tat del mal. Una intro­ducció (inqui­eta) de l'eco­no­mia n'és un bon exem­ple.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.