Articles

Del ‘paradis bleu'

“[Tossa] va esdevenir en el període entre les dues guerres mundials del segle passat un punt d'atracció d'una colònia de forasters a la recerca de pau i refugi”

Tossa de Mar és un poble molt sin­gu­lar de la Costa Brava. Un poble de tra­dició mari­nera i pagesa; d'arrels pro­fun­des roma­nes i medi­e­vals. Una for­ta­lesa i un far. Un mar d'una bla­vor intensa i pene­trant i un racó de món enclo­tat al final d'una vall exu­be­rant, destí de tres camins difícils fets de revolts ina­ca­ba­bles. Les car­re­te­res por­ten a Tossa. Tossa racó, Tossa refugi, un món fora del món i un temps fora del temps; la Mar Menuda i el Codo­lar; les for­ti­fi­ca­ci­ons de la Vila Vella. Els plàcids pai­sat­ges de frui­ters vora mar i d'alzi­nes sure­res terra endins, o car­re­te­res amunt. Un clos, un espai, un ambi­ent, una soci­e­tat, una forta tra­dició.

Aquest racó ama­ble i feréstec de la Costa Brava va esde­ve­nir en el període entre les dues guer­res mun­di­als del segle pas­sat un punt d'atracció d'una colònia de foras­ters a la recerca de pau i refugi. Artis­tes, escrip­tors, peri­o­dis­tes, s'afe­gien als esti­ue­jants fidels de tota la vida i quan aquests dar­rers se n'ana­ven hi roma­nien pas­sat l'estiu, hi feien llar­gues esta­des o deci­dien de que­dar-s'hi i fer-ne un espai vital per­ma­nent. És així com Tossa ben bé fins aca­bada la Guerra Civil Espa­nyola va esde­ve­nir “el reflex del món, un lloc de tro­bada que viu la con­cen­tració de cre­a­dors i pen­sa­dors del segle XX”, en parau­les de Glòria Bosch i Susanna Por­tell. Bosch i Por­tell ens van pro­por­ci­o­nar el goig immens d'una expo­sició magnífica: Berlín, Lon­dres, París, Tossa... la tran­quil·litat per­duda (Fun­dació Caixa de Girona, estiu de 2007), amb un magnífic catàleg que aixeca acta gràfica i literària de l'efer­vescència cul­tu­ral de Tossa de Mar en aquest període. Els tes­ti­mo­nis pictòrics i lite­ra­ris d'aquesta etapa acre­di­ten una riquesa plàstica extra­or­dinària i hau­rien de ser­vir per rei­vin­di­car aquells anys, i aquells valors, com un segell de marca, per a la pro­moció i difusió de Tossa ara. Perquè per a mi és evi­dent que aque­lla experiència vis­cuda té tots els ingre­di­ents per repe­tir les rutes que a Ceret o a Cot­lliure han donat fruits relle­vants.

Encara en els pri­mers cin­quanta res­so­nen aquells anys ruti­lants i apa­rei­xen alguns tes­ti­mo­nis apas­si­o­nats que recu­llen la lla­vor del període ante­rior. És el que tes­ti­mo­nia el Lli­bre de Tossa de Josep Palau (Selecta, 1952) o l'opus­cle magnífic de Joan Ala­ve­dra Tossa (Bar­ce­lona, 1954) amb unes il·lus­tra­ci­ons litogràfiques de Jaume Pla que recor­den la plàstica de les obres expo­sa­des en l'expo­sició que hem esmen­tat. Però aques­tes dues apor­ta­ci­ons, i els tes­ti­mo­nis poste­ri­ors de tots els esti­ue­jants cata­lans entu­si­as­tes i apas­si­o­nats de Tossa, són més el tes­ti­moni de la fi d'una època que no pas l'anunci d'una de nova, que, com a màxim, viu­ria a remolc dels anys bri­llants o els enter­ra­ria en l'oblit en comp­tes de situar-los al cap­da­vant de la seva oferta turística. Ara, però, seguint el fil d'aquell argu­ment d'entre­guer­res, i algun dels fils diver­sos de l'expo­sició recent, arriba final­ment l'edició en català del tes­ti­moni magnífic de la Nancy Johns­tone. Miquel Berga, anglòfil, pro­fes­sor i vita­lista, ha curat l'edició d'Un hotel a la costa (Tossa de Mar, 1934-1939) (Bar­ce­lona, Tus­quets, 2011). Aquí es recu­llen dos lli­bres de l'autora edi­tats a la Gran Bre­ta­nya, un el 1937 i l'altre el 1939. Dos tes­ti­mo­nis vibrants dels quals Berga diu que són una mena de sim­bi­osi entre Un any a... de Peter Mayle i una crònica de guerra.

La decisió del matri­moni Johns­tone de dei­xar Lon­dres i ins­tal·lar-se a Tossa de Mar. Com­prar un ter­reny i fer-hi un hotel. Viure i des­criure l'experiència quo­ti­di­ana de cons­truir una nova vida. Les ges­ti­ons, les com­pli­ca­ci­ons, els hàbits, la manera de cons­truir, les hores extres, la vida al poble, les fes­tes, la soci­e­tat, la nor­mal vida ele­men­tal d'un poble petit on les coses són més sim­ples i més com­ple­xes que en altres llocs. La pro­gres­siva acli­ma­tació de dos britànics (d'arrel irlan­desa ella, esco­cesa ell) a la nova vida. Cons­ta­tar que “una de les coses més fantàsti­ques de la vida a Tossa és que no hi ha consciència de classe” i adap­tar-se a la gas­tro­no­mia, als pro­duc­tes, a la mobi­li­tat (amb cotxe, amb carro o amb tren), als rit­mes del temps i de l'espai. “Ara havíem d'apren­dre a viure a Tossa com la gent de Tossa [...]. Vam deci­dir fer-nos cata­lans del tot”.

I viure-ho en un con­text de gran agi­tació política. Dels fets del Sis d'Octu­bre del 34 a les elec­ci­ons del 36, de l'esclat de la Guerra Civil als Fets de Maig del 37 i els enfron­ta­ments entre el POUM i els comu­nis­tes, al camí de la fron­tera. I el pas d'hotel plàcid i atrac­tiu a residència de con­vi­dats o a colònia per a infants. Sem­pre amb una antena posada a Bar­ce­lona i al front, i sem­pre amb els con­tac­tes dels amics angle­sos que vivien a Bar­ce­lona i que visi­ta­ven la casa Johns­tone. Com­bi­nant les obser­va­ci­ons encer­ta­des sobre les cir­cumstàncies polítiques del moment i la nar­ració minu­ci­osa de la vida quo­ti­di­ana i les difi­cul­tats crei­xents, amb un gust sin­gu­lar per la dieta i la ima­gi­nació al ser­vei del men­jar en temps de guerra. I la rei­te­ració de l'oasi enmig de la tem­pesta: “Al poble la situ­ació era ben curi­osa. D'una banda, la majo­ria només esta­ven a favor de viure tran­quils i en pau. Encara que a Espa­nya la dis­cussió política és una afició tan estesa com el fut­bol a Angla­terra, haig de dir que a Tossa no hi havia violència política”.

Les vivències intensíssi­mes del segon lli­bre, cada cop més endins de la guerra i de les feri­des pro­fun­des a la soci­e­tat cata­lana, acre­di­ten una impli­cació cada cop més directa dels Johns­tone en la causa de la República i la causa de les lli­ber­tats, els drets humans i la lluita con­tra el fei­xisme. Saben, això sí, que “Tossa em sem­blava un oasi. A Tossa no pas­sava mai res. Un cop a la casa Johns­tone, ens podíem rela­xar a la ter­rassa. Bar­ce­lona cau­ria. Pot­ser Cata­lu­nya cau­ria, però Tossa sem­pre seria Tossa”. Després de viure l'experiència del pas de la fron­tera ja res no tor­na­ria a ser mai més igual. “La deso­lació de tot ple­gat era d'una mag­ni­tud que feia pen­sar en els estralls d'una inun­dació o d'un ter­ratrèmol”. Defi­ni­ti­va­ment el “para­dis bleu” de Marc Cha­gall a l'octu­bre del 34 seria per molt temps un paradís per­dut. Ara toca tor­nar a con­ver­tir Tossa en un paradís retro­bat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.