Opinió

LA TRIBUNA

Campalans, Solé, Reventós...

Van lluitar per recompondre el teixit desfibrat d'una societat sotmesa

De tant en tant –i sobre­tot per aire­jar-me de la neu­rosi política del dia a dia– repasso els vells papers dels “anys revolts”, que deia el poeta Foix, i així, un dia me'n vaig a veure què feien els d'Unió Democràtica els anys ini­ci­als de la dècada dels trenta i en els poste­ri­ors a la Guerra Civil (quan començà a des­pun­tar la figura d'Anton Cañellas, bio­gra­fiat recent­ment per Josep M. Puig­ja­ner), i un altre dia remeno entre el que van dei­xar les esquer­res cata­la­nes, la gent de la Unió Soci­a­lista de Cata­lu­nya (USC), com Rafael Cam­pa­lans, del Movi­ment Soci­a­lista de Cata­lu­nya (MSC), com Joan Reventós, o del PSUC, com Josep Solé Bar­berà, bio­gra­fiat per l'his­to­ri­a­dor Andreu Mayayo.

En aquests volums, com és lògic, s'hi des­cri­uen els iti­ne­ra­ris simi­lars d'espe­rança, resistència i frus­tració que supo­sa­ren, res­pec­ti­va­ment, la República, la Guerra Civil i el llarg fran­quisme dic­ta­to­rial, els dos dar­rers dels quals es va estal­viar –perquè va morir el 1933– Rafael Cam­pa­lans, gran per­so­na­li­tat del soci­a­lisme català d'aquells anys, que va dei­xar una obra teòrica molt remar­ca­ble, com pot lle­gir-se a Obra Política (edi­tada el 2008 per la fun­dació que porta el seu nom, cre­ada pel PSC i pre­si­dida per Isi­dre Molas), volu­minós recull dels seus tex­tos sobre el soci­a­lisme i el pro­blema de Cata­lu­nya, sobre la política com a peda­go­gia, així com els seus par­la­ments a les Corts de Madrid i els seus arti­cles a la revista Justícia Social.

Convé, ja dic, conèixer i reconèixer l'esforç d'aque­lla gene­ració, fàcil­ment esban­dit per l'esta­ta­lisme mili­ta­rista i per un revo­lu­ci­o­na­risme pro­le­ta­rit­zant, els quals, odi­ant-se a mort, van faci­li­tar, simultània­ment, l'enter­ra­ment de l'espe­rança repu­bli­cana que, sen­sa­ta­ment, mira­ven de tirar enda­vant gent com Cam­pa­lans i, en el camp sin­di­cal, Joan Peiró. Hi ha molts punts de con­tacte entre el que des­cri­via Cam­pa­lans (debat de l'Esta­tut de 1932 i crisi econòmica) amb el que hem vis­cut i vivim ara mateix. El somni d'una República fede­rada, final­ment frus­trat pel cen­tra­lisme cor­po­ra­tiu, sem­bla tenir molts punts de con­tacte amb el nou intent del soci­a­lisme català (en l'època de Mara­gall com a pre­si­dent) per fer entrar en raó un germà gran, el PSOE, que no ha vol­gut anar més enllà d'un auto­no­misme cada cop més eixarreït. De manera sem­blant, la crisi tor­ren­cial que ens afecta i que, ja en 1933, Cam­pa­lans deia que “tras­balsa el món civi­lit­zat i mos­tra clara­ment la fallida total de la soci­e­tat capi­ta­lista”. Després, els super­vi­vents van com­pro­var, amar­ga­ment, com aquest sis­tema neces­sita i pro­mou les guer­res per repren­dre, sobre les cen­dres dei­xa­des, el seu camí imper­tor­ba­ble cap a la des­trucció.

Des de la visió comu­nista, la bio­gra­fia de Mayayo sobre Solé Bar­berà (La veu del PSUC, L'Avenç, 2007) és, igual­ment, la crònica d'un gran llui­ta­dor de la política, la cul­tura i el dret que va veure's arros­se­gat, en viure la lluita al front, les pre­sons, la con­demna a mort i el des­ter­ra­ment, pel ven­da­val de ten­si­ons ideològiques que sor­gi­ren entre el comu­nisme inter­na­ci­o­nal i la seva apli­cació naci­o­nal. Després, quan els amet­llers ja van estar batuts en favor del fei­xisme (si més no a Espa­nya), Solé –amb aquell aire físic i ver­bal de seduc­tor nat per a la dialèctica– va dedi­car-se en cos i ànima (després de deu anys d'inha­bi­li­tació) a la defensa dels qui com ell van repren­dre la lluita anti­fran­quista (casos Como­rera i Miguel Núñez, entre tants). Molt ben escrita, aquesta bio­gra­fia de Solé Bar­berà huma­nitza la seva per­so­na­li­tat política en dotar-la de com­po­nents per­so­nals (la sen­ti­men­ta­li­tat, el seu caràcter franc i ter­ral) que nor­mal­ment eren difícils de tro­bar en aque­lla gene­ració clan­des­ti­nit­zada.

De manera simi­lar, ha estat un goig retro­bar, a través de Tal com ho vaig viure (1927-1958), publi­cada per la Fun­dació Cam­pa­lans el 2010, la memòria de Joan Reventós i Car­ner, cap­da­van­ter des dels anys 50 de la futura uni­fi­cació soci­a­lista. Hi queda ben reflec­tida la seva tra­dició fami­liar, de cata­la­ni­tat serena i pro­gres­siva, el mes­tratge del seu pare, Manuel Reventós, induint-lo cap a la recerca de la justícia social, i els anys de penitència –com deia Car­les Bar­ral–, al cos­tat seu i d'altres joves llui­ta­dors, com Josep M. Ainaud, Fran­cesc Casa­res, Josep Rovira, Ramon Por­que­ras i el futur monjo de Mont­ser­rat Hilari Raguer.

En fi, tres com­por­ta­ments biogràfics –els de Cam­pa­lans, Solé i Reventós– que ens des­co­brei­xen l'ardida piràmide (com deia Coro­mi­nes) que van haver d'aixe­car per recom­pon­dre –amb difi­cul­tats i no sense con­tra­dic­ci­ons i algun defa­lli­ment, ben humà d'altra banda– el tei­xit des­fi­brat d'una soci­e­tat sot­mesa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.