Articles

Xina no és un exemple

Occident es veu avui acorralat contra les cordes, amb els únics recursos d'augmentar la seva competència, desmuntant els avenços socials que els xinesos no han establert mai a fi de continuar guanyant mercat

La civi­lit­zació xinesa ante­rior al segle XV havia estat molt activa, tècni­ca­ment pròspera, cre­a­dora de molts dels invents de l'anti­gui­tat com són el rellotge, la brúixola, etc. Alhora, la carac­te­rit­zava la curi­o­si­tat per conèixer el món que l'envol­tava. Però els seus ciu­ta­dans viat­ja­ven sense cap intenció agres­siva, ni tan sols colo­nit­za­dora. Trac­ta­ven els altres segons les nor­mes de Con­fuci, que demana res­pecte per a tots els éssers, 1.500 anys abans de Jesu­crist. Però des de la fi del segle XV i començament del XVI, els xine­sos cre­men els seus vai­xells, es para­pe­ten dar­rere de les mura­lles, i els enva­ei­xen uns aires de supe­ri­o­ri­tat, pot­ser de resul­tes de tot el que havien vist en els seus viat­ges. Mura­lles que tenien no sols la funció de defen­sar els seus habi­tants sinó de guar­dar-los de les mira­des dels estran­gers, que detes­ta­ven. Els man­da­rins, ja des de molts anys abans, havien pre­di­cat una moral i uns deu­res que el poble xinès va seguir sense cap mena de resistència. “Cap ele­ment hete­ro­geni que influ­eixi en el tre­ball secu­lar, que es va rea­lit­zant de manera lenta i uni­forme, sense agi­tació”, és la norma de man­da­ri­nat.

Però dins la immensa casa xinesa, els resul­tats de tant d'equi­li­bri, de tanta feu­da­li­tat rància, van pas­sar fac­tura i els últims cinc-cents anys van sig­ni­fi­car un gran retard alhora que sofrien diver­ses inva­si­ons, i també ocu­pa­ci­ons, per part dels angle­sos, entre d'altres. El fet és que el gran imperi xinès es va con­ver­tir durant aquests segles en un dels pobles més pobres de la terra. En el seu tan­ca­ment amb vista al món estran­ger, fins i tot els va pas­sar per alt la Revo­lució Indus­trial.

Amb tot, hi va haver un moment en què les doc­tri­nes comu­nis­tes sobre l'explo­tació de l'home per l'home van tra­ves­sar les seves mura­lles i van sen­si­bi­lit­zar alguns acti­vis­tes, que hi van veure un camí per treure's la son i la fam de dar­rere les ore­lles. Els nous man­da­rins rojos van orga­nit­zar un estat dic­ta­to­rial, que no va ani­mar pre­ci­sa­ment la pro­ducció ni la renda per capita.

Trenta anys després, Deng Xia­o­ping, home con­si­de­rat un geni al món sen­cer, va saber encar­ri­lar el país. Va convèncer el Par­tit Comu­nista que no calia fer invents, que només calia veure el que pas­sava a Occi­dent i fer el mateix. Capi­ta­lisme, per tant, però seguint alhora amb la dic­ta­dura del pro­le­ta­riat. Xina comp­tava, i compta, amb una de les matèries pri­me­res més necessàries per a la pro­ducció capi­ta­lista: la mà d'obra. En el seu cas, pràcti­ca­ment a cost zero. Refu­sen la seva pauta mil·lenària i, en trenta anys, es recon­ver­tei­xen en els aban­de­rats de les dinàmiques cul­tu­rals i tècni­ques del capi­ta­lisme, tot adap­tant-se al mètode de pro­ducció i de vida dels que havien estat els seus menys­pre­ats estran­gers.

Els xine­sos des­a­fien el món capi­ta­lista, bé que amb les seves pròpies regles. La prin­ci­pal, la com­petència. Els eco­no­mis­tes ame­ri­cans ho tro­ben sug­ge­ri­dor. Que ells fabri­quin, que siguin la fàbrica del món, nosal­tres juga­rem a cro­mos amb garan­ties bancàries. “Craso error”. Dar­rere d'aquesta decisió, la fal·làcia dels intan­gi­bles, les engi­nye­ries comp­ta­bles i la trampa i, final­ment, la crisi del 2008. Men­tre la Xina del 2008 duplica i tri­plica la seva poten­ci­a­li­tat via l'eco­no­mia pro­duc­tiva, amb mer­cats mun­di­als, amb unes plusvàlues que la con­ver­tei­xen alhora en el pri­mer ban­quer del món.

De què ens podem quei­xar, els occi­den­tals? Penso que, prin­ci­pal­ment, del fet que l'evo­lució de l'eco­no­mia xinesa no com­porta per al món, en gene­ral –evi­dent­ment, al seu país sí, en part– cap dels pro­gres­sos soci­als huma­nis­tes que la Revo­lució Indus­trial euro­pea va com­por­tar com a con­tra­punt a l'esclat capi­ta­lista. Quina és l'apor­tació xinesa a la igual­tat, fra­ter­ni­tat i lli­ber­tat que d'una manera o d'una altra han estat el con­tra­punt del desen­vo­lu­pa­ment capi­ta­lista occi­den­tal? Penso que la seva gran apor­tació és només com­pro­var una vegada més que la força mobi­lit­za­dora del capi­ta­lisme es única, espe­ci­al­ment quan no té fron­te­res ni con­trols que limi­tin el seu ins­tint pri­mari de cobdícia.

Occi­dent es veu avui acor­ra­lat con­tra les cor­des, amb els únics recur­sos d'aug­men­tar la seva com­petència, des­mun­tant els avenços soci­als que els xine­sos no han esta­blert mai a fi de con­ti­nuar gua­nyant mer­cat.

Trenta anys han estat sufi­ci­ents per trans­mu­tar les mil·lenàries tra­di­ci­ons, prin­ci­pis, cre­en­ces i teo­ries espi­ri­tu­a­lis­tes dels ori­en­tals. Per això ha cal­gut també que Occi­dent par­ti­cipés en el joc, aquesta vegada com a per­de­dor, però impul­sat pel mateix prin­cipi que han fet gua­nya­dors als xine­sos. El guany per sobre de tota altra con­si­de­ració, con­fu­ci­ana, cris­ti­ana, democràtica.

La ins­tau­ració del capi­ta­lisme a Europa ens va por­tar molts pro­ble­mes soci­als i molts sofri­ments humans, però al seu cos­tat crei­xien els impul­sos de la revo­lució. Fra­ter­ni­tat, igual­tat i lli­ber­tat, el desen­vo­lu­pa­ment de la democràcia, i con­cre­ta­ment de la social democràcia. Quan aquest món tras­bal­sat es comença a encar­ri­lar i es comen­cen a tro­bar, després de la segona guerra mun­dial, camins de diàleg menys vio­lents, el capi­ta­lisme xinès ens torna en part allà on va començar la lluita del lliure mer­cat. Relle­gir Gorki ens recorda Xina, els tre­ba­lla­dors sor­tint de la fàbrica, exhausts, arros­se­gant-se per jeure tres o qua­tre hores en un llit gelat, abans de tor­nar-hi. No hi havia cap neces­si­tat de con­ti­nuar pros­pe­rant amb els matei­xos mètodes pri­mi­tius de l'escla­vatge. No calia fer-ho amb l'avan­tatge de l'explo­tació dels humans. No vol­dria sem­blar un vell esquer­ranós catas­tro­fista. Crec que en aquest món sem­pre hi ha cor­rec­tius, però un es pre­gunta qui defensa avui els drets humans. Con­si­de­rar que tre­ba­llar catorze hores és un progrés, vaja quin objec­tiu de vida…



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.