Articles

anàlisi

La mata de joncs

El nostre sistema fiscal no és ni sostenible, ni equilibrat ni just

Aquests dies de tan­tes con­vul­si­ons polítiques, econòmiques i que les rela­ci­ons ins­ti­tu­ci­o­nals amb els ger­mans de València no pas­sen per bon moment, m'ha vin­gut a la memòria en Ramon Mun­ta­ner, per dues coses: la pri­mera, perquè va nàixer a Pera­lada el 1265, va viure a València i va morir a Eivissa el 1336. I perquè en una de les seves cròniques posa com a exem­ple la mata de joncs (per­so­nal­ment fa molts anys que tinc un vin­cle emo­ci­o­nal amb el que repre­senta aquesta mata). Diu Mun­ta­ner: “Si tota la mata lle­gueu ben fort amb una corda, i tota la voleu arren­car ensems, us dic que deu homes, per molt que esti­rin, no l'arren­ca­ran, encara que alguns més s'hi poses­sin; i, si en tra­ieu la corda, de jonc en jonc l'arren­carà tota un minyó de vuit anys, que ni un jonc no hi que­darà”.

Més antic encara és aquell afo­risme que diu divi­deix i ven­ceràs, que ens ense­nya la manera de resol­dre pro­ble­mes com­ple­xos. És cert que sovint hi ha qui pro­posa solu­ci­ons fàcils per resol­dre pro­ble­mes molt com­pli­cats, i en la vida real, quan hem de fer camí, no sem­pre la línia recta és la pos­si­ble. Hi ha qui defensa que la història avança a bat­za­ca­des, i real­ment aquests dies estem veient prou mos­tres de la rea­li­tat que ens ho podrien fer creure, però no sem­pre és pos­si­ble. Ara mateix a casa nos­tra tenim dos pro­ble­mes greus i que hem d'anar reso­lent en el bell mig d'un entorn gens favo­ra­ble: la crisi econòmica i el fet naci­o­nal. I tor­nant amb en Mun­ta­ner, si som capaços de fer una soci­e­tat cata­lana com una mata de joncs, no tinc cap mena de dubte que el nos­tre futur és bri­llant. De moment, la mata encara és massa petita per ser prou forta, tot i que en els dar­rers deu anys ha cres­cut molt; en tot cas, ara ho som més per aguan­tar les riua­des, però no per tenir la for­ta­lesa pròpia per no ser arran­cats. El país avança, i avança en direcció cor­recte, i cada vegada més els que són “tebis” i es camu­fla­ven amb la retòrica o els sofis­mes, van que­dant més al des­co­bert.

L'Artur Mas, demana uni­tat per nego­ciar el “pacte fis­cal” (un afo­risme de con­cert econòmic) i ho reclama a totes les for­ces polítiques cata­la­nes, perquè segons les enques­tes, més d'un setanta per cent dels cata­lans hi estan d'acord. I en aquest moment de la veri­tat serà quan veiem qui és qui. De moment, els dos par­tits majo­ri­ta­ris espa­nyols, els soci­a­lis­tes i els popu­lars, defen­sen oberta i con­tun­dent­ment el sis­tema de con­cert econòmic per al País Basc i Navarra, però quan ho han de defen­sar per a Cata­lu­nya, no tenen cap ver­go­nya a ali­near-se amb els espa­nyols.

Diven­dres pas­sat quan en Manel Fuen­tes dema­nava al secre­tari d'orga­nit­zació del PSC-PSOE, José Zara­goza, si estava d'acord amb un pacte fis­cal per a Cata­lu­nya, aquest va res­pon­dre: “El PSC no vol pri­vi­le­gis per a Cata­lu­nya. Defensa un sis­tema sos­te­ni­ble, equi­li­brat, i que faci justícia econòmica”. Si no sabéssim de la seva irre­duc­ti­ble espa­nyo­li­tat, les seves parau­les sona­rien molt bé, espe­ci­al­ment si les posem en el marc de la rea­li­tat cata­lana.

Segons dades de Fun­cas, Cata­lu­nya és la quarta “regió espa­nyola” per pro­ducte inte­rior brut per sota del País Basc, Navarra i Madrid, però quan mirem la renda dis­po­ni­ble (els diners que ens que­den lliu­res dels que hem gua­nyat després de pagar els impos­tos) pas­sem a la novena posició.

I veiem que el País Basc i la Rioja no con­tri­bu­ei­xen en la soli­da­ri­tat. I clar, el fet que pas­sem del quart lloc en gene­ració de riquesa al novè en dis­po­ni­bi­li­tat, vol dir que alguns dis­po­sen més del que gua­nyen. Així doncs, el nos­tra sis­tema fis­cal no és ni sos­te­ni­ble, ni equi­li­brat ni fa justícia econòmica, però José Zara­goza parla de pri­vi­le­gis, un fet tan ridícul que no mereix cap més comen­tari. Hem de fer créixer la mata de joncs per poder vèncer aques­tes resistències.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.