Opinió

La contra

Ai!, Vilardida...

El traçat de la millora de la carretera de Valls al Vendrell en aquest petit nucli de l'Alt Camp encara és una incògnita, i per als tècnics deu ser una mena de gra impertinent al mapa

Vilar­dida és un llo­gar­ret situat entre els ter­mes de Vila-rodona i Mont­ferri, a l'Alt Camp, a la riba esquerra del riu Gaià, al peu de la car­re­tera de Valls al Ven­drell, la C-51. Els límits entre els dos muni­ci­pis par­tei­xen pel bell mig el lloc, i unes cases per­ta­nyen a Vila-rodona i unes altres a Mont­ferri. Incon­gruències de l'herència històrica. La seva fiso­no­mia actual no és la con­seqüència d'una agru­pació pro­gres­siva de masos, com passa sovint al Penedès, sinó que pro­ce­deix de la con­fi­gu­ració juris­dic­ci­o­nal medi­e­val d'una qua­dra, indret d'un cert rang con­fi­ada a cava­llers. No és sim­ple­ment un con­junt de cases. Con­serva, per exem­ple, un edi­fici que podem iden­ti­fi­car com a antic cas­tell o casa forta, l'església i un petit cemen­tiri ados­sat. Cons­truc­ci­ons i espais que per­so­na­lit­zen el lloc i li con­fe­rei­xen deter­mi­nada cate­go­ria. Es con­serva un dibuix del segle XVIII on es per­cep clara­ment el pas del camí ral de Vila­franca a Mont­blanc pel seu inte­rior. Per tant de sem­pre cal con­si­de­rar-lo un lloc ben comu­ni­cat. En els dar­rers anys una agro­bo­tiga i un petit hotel rural hi han por­tat movi­ment i acti­vi­tat, vin­cu­lada al lloc i a la terra.

Vilar­dida s'aixeca entre l'exqui­sida deli­ca­desa de les pla­nes late­rals del Gaià, entre fèrtils ter­res de con­reu, sem­pre dis­tre­tes amb la línia que marca el riu i el bosc de ribera que ves­teix i dibuixa el seu curs. No és estrany que aques­tes pla­nes ribe­ren­ques siguin tes­ti­moni d'antics pobla­ments, amb res­tes arqueològiques que han aflo­rat pun­tu­al­ment i casu­al­ment. Deu haver estat sem­pre un ter­ri­tori de bon habi­tar. Bona terra, lloc de pas i aigua pro­pera.

Fa temps que les màqui­nes tre­ba­llen en l'ampli­ació i millora de la car­re­tera de Valls al Ven­drell, donant més ampli­tud, supri­mint cor­bes i des­ni­vells, i des­vi­ant el fei­xuc pas del mig de pobla­ci­ons com ara Rodonyà o Alió. Molta part del reno­vat traçat es pot veure ja per­fec­ta­ment dibui­xat pel color de la terra remo­guda. Tan­ma­teix, el pas per Vilar­dida sem­bla que és encara una incògnita. Hom té la impressió que l'emplaçament del lloc ha esde­vin­gut un pro­blema per pri­mera vegada en la història. D'alguna manera pels tècnics que han de deci­dir-ne el traçat deu ser com una mena de gra imper­ti­nent sor­git en el lloc més ino­portú del mapa. Hom es pre­gunta cap on ha fugit el sen­tit comú, ¿riu avall? Seria tan clar i natu­ral apro­fi­tar el pont actual, des­plaçar la car­re­tera una mica cap al sud i ascen­dir amb els des­munts neces­sa­ris fins a tro­bar el traçat que avança des de Rodonyà. Ser­vi­dor de vostès, com altres mor­tals, no pot enten­dre que en els temps que cor­ren s'hagin fet pro­pos­tes d'un nou pont sobre el Gaià pel nord –qua­tre ponts en dos quilòmetres i mig!– i un altre pel tor­rent de les Pina­te­lles que aboca just damunt de Vilar­dida, amb un ele­vat ter­raplè que igual que una potent gui­llo­tina talla­ria el deliciós pai­satge de la vall, com­pa­ra­ble a un racó de la Tos­cana. Ser­vi­dor no pot enten­dre com es fan pro­pos­tes que encer­clen Vilar­dida entre les dues car­re­te­res –l'actual que hau­ria de con­ti­nuar en ús i la nova— dei­xant el lloc al mig de tot com grana d'una amet­lla amarga. De Valls al Ven­drell la car­re­tera tra­vessa només un riu i la seva petita i ten­dra vall. L'únic espai sin­gu­lar d'aques­tes carac­terísti­ques, el que ens emmarca San­tes Creus al fons, sota l'ombra dels cims bla­vo­sos de Mon­ta­gut i For­mi­gosa. Com és pos­si­ble no trac­tar aquest estret i sin­gu­lar pai­satge amb la dig­ni­tat que es mereix, amb l'ínfim impacte? Quin cost han tin­gut els estu­dis i avant­pro­jec­tes que s'han fet per arri­bar a fer pro­pos­tes amb tan poc sen­tit comú?

Tot això passa en un petit món de silen­cis, amb uns polítics del ter­ri­tori que no en mani­fes­ten pública opinió, fent mutis com gai­rebé tot­hom. Passa on la cul­tura per una serena pre­ser­vació i orde­nació del pai­satge pro­per pre­o­cupa ben poc. Euro­peus que som!



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.