Articles

Ens en sortirem?

A poc a poc perdem posicions, perquè no tenim un sector públic potent que acompanyi les nostres empreses i perquè el drenatge de recursos anual es fa insostenible

L'eco­no­mia cata­lana viu moments durs. De fet, com va pre­dir el Fons Mone­tari Inter­na­ci­o­nal a l'inici de la crisi, a l'Estat espa­nyol aquesta ha adop­tat una forma de L, amb una brusca cai­guda del PIB seguida d'un llarg estan­ca­ment. L'eco­no­mia espa­nyola tar­darà molt més que l'euro­pea a recu­pe­rar-se i la cata­lana no és una excepció. El 2009 el PIB de Cata­lu­nya va caure un 4%, el 2010 un 0,2%, i la taxa d'atur s'ha situat al vol­tant del 18%.

La raó rau en els dese­qui­li­bris pro­funds que es van acu­mu­lar durant el llarg període expan­siu: un mer­cat de tre­ball dual i dis­fun­ci­o­nal, una bom­bo­lla immo­biliària enorme, un endeu­ta­ment pri­vat i extern molt gran, un estan­ca­ment de la pro­duc­ti­vi­tat i una feble com­pe­ti­ti­vi­tat. Amb la crisi, el dèficit públic espa­nyol s'ha dis­pa­rat, en com­bi­nar-se un paquet de mesu­res d'estímul fis­cal molt impor­tant (el 7% del PIB en el període 2008-2009) amb una cai­guda nota­ble dels ingres­sos. L'incre­ment del dèficit públic és un dels més grans de la zona euro, i s'ha pas­sat d'un superàvit del 2% del PIB el 2007 a un dèficit de l'11,2% del PIB el 2009 i del 9,24% del PIB el 2010.

I ara totes les ins­ti­tu­ci­ons inter­na­ci­o­nals, i en par­ti­cu­lar la Unió Euro­pea, exi­gei­xen una reducció del dèficit acom­pa­nyada de refor­mes estruc­tu­rals que ja s'han ini­ciat (mer­cat de tre­ball, pen­si­ons...). A Cata­lu­nya, la situ­ació ens afecta amb major inten­si­tat atesa la des­vi­ació res­pecte a l'objec­tiu fixat del dèficit públic de la Gene­ra­li­tat el 2010. El dèficit de la Gene­ra­li­tat el 2010 hau­ria estat del 3,86% del PIB (7.607 mili­ons d'euros), men­tre que l'objec­tiu de dèficit mar­cat per l'Estat era un 2,4%.

Òbvi­a­ment, dins el marc ins­ti­tu­ci­o­nal on malau­ra­da­ment estem, el con­se­ller d'Eco­no­mia fa bé de voler com­plir amb els deu­res reduint el dèficit. De fet, no li queda una altra solució si vol evi­tar el col·lapse finan­cer de la Gene­ra­li­tat. Però cada vegada que, com a eco­no­mista rigorós que és, fa el paper d'alumne apli­cat que vol que­dar bé amb el mes­tre, fa un flac favor a aquest país si no recorda sis­temàtica­ment a l'opinió pública i al govern espa­nyol que Cata­lu­nya no esta­ria en aquesta situ­ació sense l'espoli fis­cal al qual està sot­mesa des de fa dècades.

Perquè, de fet, l'eco­no­mia cata­lana és una eco­no­mia potent. Segons les dar­re­res dades d'Euros­tat, si Cata­lu­nya fos un estat, el 2008 hau­ria estat el setè més ric d'Europa, en PIB per càpita ajus­tat pel poder de com­pra. Una mica menys rics que Suècia i una mica més rics que Finlàndia. I mal­grat la crisi i totes les feble­ses estruc­tu­rals, les pròpies i les pro­vo­ca­des per la sub­or­di­nació a Espa­nya, tenim poten­ci­a­li­tats. Entre elles des­taca un sec­tor indus­trial ori­en­tat a l'expor­tació que comença a mos­trar sig­nes de recu­pe­ració. De fet, el 2010 les expor­ta­ci­ons cata­la­nes van créixer ja un 17%. També dis­po­sem de cen­tres de recerca de pri­mer nivell, d'uni­ver­si­tats cada cop millors, les millors de l'Estat sens dubte, però que també len­ta­ment van avançant posi­ci­ons en l'àmbit inter­na­ci­o­nal i que des­ta­quen en algu­nes àrees com ara la bio­me­di­cina. A Cata­lu­nya, a més, el pes de les acti­vi­tats manu­fac­tu­re­res de tec­no­lo­gia mit­jana-alta és impor­tant, amb una presència des­ta­cada de les indústries químiques i far­macèuti­ques.

Ens en sor­ti­rem doncs? En pocs anys la situ­ació millo­rarà sens dubte i veu­rem la sor­tida de la crisi, però si no dei­xem anar el llast que ens limita, només ani­rem fent. A poc a poc anem per­dent posi­ci­ons, perquè no dis­po­sem d'un sec­tor públic potent que acom­pa­nyi les nos­tres empre­ses i perquè el dre­natge de recur­sos anual es fa insos­te­ni­ble.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.