Opinió

OPINIÓ

La gosadia de creure's millors

Si tot el canvi que ens va prometre l'Artur Mas en campanya electoral és el que estem comprovant, no és per millorar sinó que és per fer com els crancs, que caminen enrere

Tot i que encara no s'han con­su­mat els cent dies pre­cep­tius que nor­mal­ment es donen a qual­se­vol nou govern abans de valo­rar les seves actu­a­ci­ons, el rebom­bori, la impro­vi­sació i el des­ga­vell que està pro­vo­cant l'ano­me­nat govern dels millors pre­si­dit per l'Artur Mas és tan volu­minós que es fa impos­si­ble silen­ciar. A hores d'ara, no només han esvaït mol­tes de les expec­ta­ti­ves que havien gene­rat el 28-N, sinó que les pri­me­res ges­ti­ons, ten­dents a dis­mi­nuir l'estat del benes­tar, ja han encès totes les alar­mes i estan pro­vo­cant un fort des­encís i enuig en la ciu­ta­da­nia.

Podríem dir que la política de des­gast i de descrèdit per­ma­nent de CiU en con­tra del tri­par­tit, quan eren a l'opo­sició va donar resul­tats posi­tius als con­ver­gents i demòcra­tes cris­ti­ans, espe­ci­al­ment en la seva faceta de des­qua­li­fi­car sis­temàtica­ment el tri­par­tit. Ara, de sobte, ens tro­bem amb un nou model de tri­par­tit, el for­mat per Con­vergència i per Unió (el bipar­tit que havia gover­nat durant 23 anys), més la presència gens fortuïta del con­se­ller Mas­ca­rell, con­seqüència d'uns acords poc trans­pa­rents amb el PSC. La qüestió més pro­blemàtica de l'actual equi­li­bri de for­ces entre els dos socis naci­o­na­lis­tes és que Mas s'ha vist forçat a satis­fer les exigències del sem­pre hàbil i omni­pre­sent Duran Lleida, més que a cons­ti­tuir un govern potent i de gent menys des­gas­tada política­ment que en Felip Puig, na Irene Rigau, en Josep Maria Pelegrí o el mateix Fer­ran Mas­ca­rell. A causa del joc d'equi­li­bris esmen­tat, entre els mem­bres del govern s'hi pot tro­bar la vice­pre­si­denta Joana Ortega o la con­tro­ver­tida con­se­llera de Justícia, Pilar Fernández, que esgri­mei­xen acti­tuds i tra­jectòries dub­to­sa­ment cata­la­nis­tes. També entre els alts càrrecs hi obser­vem gent pro­pera al tot­po­derós i cada cop més influ­ent Duran Lleida, com l'exam­bai­xa­dor d'Aznar a l'OTAN, en Juan Prat, que ocu­parà la repre­sen­tació de la Gene­ra­li­tat en el si de la Unió Euro­pea.

Dei­xant de banda la influència i la tendència uni­o­nista que impulsa Duran Lleida en el govern, tot i no for­mar-ne part (ningú ho diria oi?), el nou govern, a part d'accen­tuar el dèficit de la Gene­ra­li­tat (un dèficit que hau­ria pogut ser força més ele­vat si hagues­sin pros­pe­rat les pro­pos­tes de CiU), de voler esce­ni­fi­car una aus­te­ri­tat i unes reta­lla­des gens con­vin­cents, el que sí que ja ha plas­mat és la seva inequívoca tendència a afa­vo­rir els interes­sos dels sec­tors econòmics que, tra­di­ci­o­nal­ment, han estat els seus ali­ats, en per­ju­dici –natu­ral­ment– dels sec­tors soci­al­ment més des­a­fa­vo­rits de la soci­e­tat. Mas ja ha obli­dat les seves parau­les adreçades als qui li havien man­lle­vat els vots, als quals asse­gu­rava que no defrau­da­ria... La rea­li­tat és que en les tres con­se­lle­ries on tenen més impacte les polítiques soci­als, Sani­tat, Edu­cació i Benes­tar i Família, és on les reta­lla­des del pres­su­post seran més nota­bles i la seva política tindrà el segell d'un govern de dre­tes.

El retorn del dèficit fis­cal

Si tot el canvi que ens va pro­me­tre l'Artur Mas en cam­pa­nya elec­to­ral és el que estem com­pro­vant, no és per millo­rar sinó que és per fer com els crancs, que cami­nen enrere. En Salut es vol apri­mar el per­so­nal mèdic i sani­tari, poten­ciar les mútues mèdiques, allar­gar els temps d'espera en les inter­ven­ci­ons quirúrgi­ques o que aques­tes es redu­ei­xin. En Edu­cació, una política de les matei­xes carac­terísti­ques: afa­vo­rir la pri­vada, blo­que­jar la infor­ma­tit­zació, reta­llar el per­so­nal docent i la cons­trucció de noves aules, entre altres mesu­res. Pel que fa a la ven­ta­focs del nou govern, que tant va impul­sar l'excon­se­llera Carme Cap­de­vila, el mateix que Salut i Edu­cació, reta­lla­des i blo­queig de les pres­ta­ci­ons soci­als. El pre­si­dent Mas ha de dei­xar d'excu­sar-se amb la crisi, i més que dema­nar permís al govern de Madrid per endeu­tar-se, ha d'exi­gir que el govern de l'Estat ens retorni el dèficit fis­cal que any dar­rere any s'incre­menta 20.000 mili­ons d'euros.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.