Opinió

OPINIÓ

Planificar o fracassar

Mantenir un conflicte obert que perduri en el temps és insostenible política, econòmica i geoestratègicament

És un prin­cipi reco­ne­gut que tot pro­jecte científic, tècnic, econòmic, social o polític neces­sita de manera essen­cial i ine­vi­ta­ble una pla­ni­fi­cació. Pla­ni­fi­car és pre­veure, defi­nir com es farà el pro­jecte, con­cre­tar el seguit d'acci­ons per acon­se­guir l'objec­tiu, saber de quins recur­sos es dis­po­sarà, quin ús se'n farà i quin serà el camí alter­na­tiu si el bàsic deixa de ser pos­si­ble. Pla­ni­fi­car és, en essència, defi­nir el com, que és tan impor­tant com defi­nir el què, és a dir, fixar la manera de com acon­se­guir l'objec­tiu. Aquesta pla­ni­fi­cació, si és ine­xis­tent o insu­fi­ci­ent, té con­seqüències greus, sovint nefas­tes, per als pro­jec­tes que una vegada ini­ci­ats no se sap com aca­bar.

És cert que Gad­dafi és un dic­ta­dor que ha escla­vit­zar el seu poble, que ha uti­lit­zat la mort i el xan­tatge per acon­se­guir uns objec­tius poc clars, tret del seu propi bene­fici, que han anat can­vi­ant amb els anys amb resul­tat nul per al seu país i els seus com­pa­tri­o­tes. Però llançar una guerra en defensa d'una facció que jus­ti­fi­ca­da­ment es rebel·la con­tra l'agres­sor sense saber què es farà després dels atacs ini­ci­als, és a dir, si se'ls armarà perquè pugin sos­te­nir la guerra i vèncer l'adver­sari o si s'ampliarà la guerra envaint el país, és arris­cat. No es pot limi­tar la guerra als atacs aeris que no des­trui­ran l'adver­sari ni evi­ta­ran el con­trol de Gad­dafi sobre una part de Líbia. Man­te­nir un con­flicte obert que per­duri en el temps és insos­te­ni­ble política, econòmica i geo­es­tratègica­ment.

Mal­grat que l'estratègia es defi­neix i no s'explica i la tàctica és dur a terme fent pen­sar a l'adver­sari que es farà el con­trari del que real­ment es vol fer, no sem­bla aven­tu­rat pen­sar que la guerra s'ha ini­ciat sense pla­ni­fi­cació i amb pre­ci­pi­tació just abans de l'ani­qui­lació per part de Gad­dafi del bàndol rebel i un cop acon­se­guida amb extrema difi­cul­tat la reso­lució de l'ONU que la jus­ti­fica. Però, i ara què farà la coa­lició? Com man­tindrà la lle­ial­tat de la Unió Àrab i el suport dels països de la zona? Com defen­sarà els rebels si encara no es té clar si es vol ani­qui­lar els agres­sors? Com evi­tar la par­tició tri­bal del país? Si una cosa ha que­dat clara en guer­res desi­guals com aquesta –Viet­nam, l'Iraq, Afga­nis­tan, Bòsnia i Rwanda en són exem­ples– és que la pro­lon­gació del con­flicte en difi­culta la reso­lució. L'exem­ple d'Iraq és relle­vant i alliçona­dor. Els EUA enva­ei­xen el país el 2003 i acon­se­guei­xen una ràpida victòria mili­tar. Es dis­sol l'exèrcit ira­quià i l'admi­nis­tració pública del par­tit Baas que recol­zava el poder de Sad­dam Hus­sein. Però aquí comen­cen els pro­ble­mes perquè els EUA, que arra­sen el país mili­tar, política i soci­al­ment, no tenen cap pla de com paci­fi­car-lo i de com impul­sar un govern democràtic que faci con­viure dos grups reli­gi­o­sos enfron­tats –xiïtes i sun­ni­tes–, dos grups ètnics rivals –àrabs i kurds– i eli­mi­nar un con­flicte de poder entre govern cen­tral i províncies... La situ­ació es degrada amb actes ter­ro­ris­tes per­ma­nents i bai­xes civils i mili­tars a milers i arriba fins a l'extrem de la guerra civil, el 2006, la qual cosa dóna lloc al reforçament de les for­ces ame­ri­ca­nes amb 30.000 sol­dats més el 2007. És lla­vors quan comença una política pla­ni­fi­cada de con­tenció del con­flicte i de pro­tecció activa de la població, més que de repressió de la insur­recció. L'estratègia de l'exèrcit ame­ricà can­via i en lloc d'estar en bases segu­res és tras­lla­dat a les àrees de con­flicte per fer visi­ble que el seu objec­tiu no és com­ba­tre els ira­quians i ocu­par el ter­ri­tori sinó pro­te­gir la població civil.

Les tro­pes ame­ri­ca­nes aju­den la comu­ni­tat sun­nita con­tra els atacs d'Al- Qaida, que vol impo­sar una llei islàmica de rigo­ro­si­tat extrema con­tra la qual aquests es rebel·len i pro­du­eix un enfron­ta­ment armat. Els sun­ni­tes comen­cen a per­ce­bre que el pro­blema pot ser més el poder xiïta, és a dir l'Iran, que les for­ces expe­di­cionàries ame­ri­ca­nes, si con­ti­nuen la guerra en soli­tari amb Al-Qaida. Quan els xiïtes s'aper­ce­ben de la guerra ini­ci­ada entre sun­ni­tes i l'Al-Qaida, que també els afecta a ells, comen­cen a repri­mir les ban­des arma­des xiïtes que man­te­nien una guerra oberta amb els sun­ni­tes fins a l'extrem que el govern ira­quià, per bé que feble, té la força sufi­ci­ent d'ini­ciar una repressió con­tra Al-Sadr, líder d'aque­lles, i això redu­eix la inten­si­tat del con­flicte entre sun­ni­tes i xiïtes. El 2008 els pro­ble­mes s'esta­bi­lit­zen i gua­nya legi­ti­mi­tat el govern ira­quià que ha estat capaç de mode­rar la guerra civil entre sun­ni­tes i xiïtes. El pacte per esta­blir la col·labo­ració entre el Pesh­merga, poli­cia kurda, l'ISF, força mili­tar ira­quiana, i l'exèrcit dels EUA anul·la un con­flicte amb els kurds que començava a com­pli­car-se. L'Iraq passa de ser un país sense estat a un país amb un estat pre­cari.

Els dos acords sig­nats entre el govern ira­quià i els EUA per defi­nir l'esta­tus de les for­ces ame­ri­ca­nes que pas­sen d'inva­so­res a col·labo­ra­do­res del govern, al qual se li con­ce­deix auto­ri­tat sobre aque­lles, i de com es fa el trans­fe­ri­ment de con­trol des de les tro­pes ame­ri­ca­nes a les ira­quia­nes, obren un procés en què aque­lles dei­xen pro­gres­si­va­ment el ter­ri­tori als ira­quians i per­me­ten visu­a­lit­zar la reti­rada de l'exèrcit ame­ricà.

Això deixa en 50.000 sol­dats el cos expe­di­ci­o­nari l'agost del 2010 i porta a la cele­bració d'elec­ci­ons amb alta par­ti­ci­pació que dóna un govern democràtic, la cre­ació del qual no és fàcil perquè els dos par­tits majo­ri­ta­ris pràcti­ca­ment empa­tats en escons però de suport con­si­de­ra­ble­ment trans­ver­sal, mal­grat que un és majo­ritària­ment sun­nita, Iraqiya Party, i l'altre xiïta, Dawa Party, tri­guen nou mesos a fer un govern de coa­lició que és el que des de final del 2010 governa el país.

La història de l'Iraq és una referència perquè des dels errors ini­ci­als de la invasió del país feta sense pla i full de ruta han cal­gut vuit anys per arri­bar a una certa esta­bi­lit­zació del con­flicte retor­nant pro­gres­si­va­ment el poder als ira­quians i esta­blint un règim rao­na­ble­ment democràtic. La coa­lició que ha ini­ciat la guerra a Líbia està dis­po­sada a fer l'esforç, emprar el temps, inver­tir els recur­sos i patir les bai­xes que estan sent necessàries a l'Iraq per paci­fi­car Líbia? Si no és el cas s'ha de con­cloure que la guerra ini­ci­ada obre un con­flicte nou que no necessària­ment con­tri­buirà a resol­dre l'actual.

La manca de pla­ni­fi­cació mal­met l'esforç fet per solu­ci­o­nar els pro­ble­mes que un mateix genera i pot por­tar final­ment al fracàs. És sem­pre neces­sari conèixer les con­seqüències que poden tenir els pro­pis actes. De tan sen­zill que és for­mu­lar-ho, sem­bla impos­si­ble que es pugui igno­rar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.