Articles

Anàlisi

Dació en pagament

Aquesta set­mana al Par­la­ment de Cata­lu­nya s'ha votat la tra­mi­tació d'una pro­posta pre­sen­tada per Esquerra, ICV-EUiA i Ciu­ta­dans perquè es lliuri al Congrés dels Dipu­tats espa­nyol. És una pro­posta perquè es legisli la dació del bé hipo­te­cat en paga­ment de la hipo­teca. Una ini­ci­a­tiva sem­blant la va dema­nar ERC al pre­si­dent del govern espa­nyol, i aquest va dei­xar clar que no ho accep­tava. Així doncs, la ini­ci­a­tiva del nos­tre Par­la­ment, està con­dem­nada al fracàs.

Per­so­nal­ment m'estra­nya que ara aquests par­tits hagin fet aquesta pro­posta, i que a més la facin a Cata­lu­nya i no allà on tenen les com­petències. I dic que m'estra­nya que ho facin ara perquè en l'altra crisi econòmica del noranta, fora de Ciu­ta­dans, tots aquests par­tits ja tenien res­pon­sa­bi­li­tats, i ni se'ls va pas­sar pel cap pre­sen­tar una reforma de la llei hipo­tecària en aquest sen­tit. He de recor­dar que sí que es va refor­mar, i crec que molt encer­ta­da­ment, la pos­si­bi­li­tat de subro­ga­ci­ons i de nova­ci­ons, que van afa­vo­rir molta gent i van pos­si­bi­li­tar que els interes­sos que paga­ven els hipo­te­cats es rebai­xes­sin con­si­de­ra­ble­ment. En aquell moment ningú no va plan­te­jar la dació. I per què ara? Segu­ra­ment perquè els des­ar­mats ideològica­ment han entrat en allò que Lau­rent Jof­frin defi­nia com a “gene­ració moral”. És fàcil avui moure i com­moure la soci­e­tat amb pre­di­ca­ments morals, i sovint és una gran coar­tada per forçar un cert segui­disme, tal com real­ment ha pas­sat al Par­la­ment de Cata­lu­nya. Només per aquest sen­ti­ment moral s'entén que altres par­tits dones­sin suport a una ini­ci­a­tiva abo­cada al fracàs. I el Par­la­ment no es pot limi­tar a pre­gun­tar-se què he de fer?, que seria la pre­gunta moral, sinó que més sovint s'haurà de pre­gun­tar què puc fer?, que no és una pre­gunta moral.

Aquesta ini­ci­a­tiva, que sos­pito que tindrà un recor­re­gut mediàtic impor­tant, pre­senta un punt difícil de sal­var com és la retro­ac­ti­vi­tat. Legis­lar vari­ant con­trac­tes sig­nats, alguns des de fa anys, sense el con­sen­ti­ment de les dues parts, em sem­bla força com­pli­cat, i a més com­pro­me­tria un prin­cipi molt impor­tant de tot país seriós: la segu­re­tat jurídica. Si el que pre­te­nen és refor­mar la llei hipo­tecària, per les noves hipo­te­ques, és pos­si­ble, i no gene­ra­ria inse­gu­re­tat jurídica. Per­so­nal­ment penso que seria una bona reforma, tot i que hem de ser cons­ci­ents dels efec­tes que segur que pro­dui­ria un canvi així i que al final es tra­dui­ria en una impor­tant dava­llada d'hipo­te­ques. Les enti­tats finan­ce­res són inter­me­di­a­ris entre els que hi por­ten els seus estal­vis i els que els neces­si­ten en forma de crèdit, i això fa que, si s'és pru­dent, els ana­lis­tes mirin si aquell deman­dant de crèdit té capa­ci­tat de retorn d'aquest crèdit perquè el que no volen, ni els bancs ni les cai­xes, és que­dar-se amb l'immo­ble.

Però els legis­la­dors sí que podrien fer, i ja ho podrien haver fet, alguna cosa impor­tant per als que avui pas­sen moments de difi­cul­tat com ara regu­lar que els interes­sos de mora fos­sin els matei­xos de la hipo­teca, i no aquest des­propòsit d'ara, per exem­ple; que la recla­mació del deute fos pel capi­tal vençut i no es pogués can­cel·lar uni­la­te­ral­ment la part del deute no vençuda; que els cos­tos del pro­ce­di­ment judi­cial hipo­te­cari siguin molt més rao­na­bles i menys com­pli­cats; que el tràmit de la sub­hasta sigui molt més trans­pa­rent i clar, i no com és ara, que no té res de trans­pa­rent.

Aquesta pro­posta al Par­la­ment de Cata­lu­nya em sem­bla més enca­mi­nada a fer un acte cap a la gale­ria, que no pas amb la volun­tat de voler començar a posar solu­ci­ons, per més que dar­rere de cada hipo­teca fallida hi hagi un drama; però els dipu­tats, quan fan de dipu­tats, només poden res­pon­dre a la pre­gunta què puc fer?. Saben que allò legal no sem­pre és un bé.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.