Articles

Carpe diem

Moda del segle XXI

Un espectacular ‘mapping' en 3D sobre la façana de Santa Eulalia que recorria lumínicament la història de la botiga va culminar anit una setmana plena de celebracions. El motiu? La reinauguració d'una botiga nascuda el 1843 que es reinventa per col·locar Barcelona en la primera divisió del luxe contemporani. El passeig de Gràcia guanya punts

La moda està de sort. No és fàcil tro­bar en una ciu­tat impor­tant un esta­bli­ment tra­di­ci­o­nal que acon­se­gueixi un bon equi­li­bri entre la seva essència cen­tenària i la tre­pi­dant moder­ni­tat que inunda el món fas­hion. Santa Eula­lia ho ha acon­se­guit i de retruc ha donat nivell a un pas­seig de Gràcia amb més franquícies de fir­mes de luxe (no sem­pre d'igual nivell que les seves ger­ma­nes de París) que locals amb per­so­na­li­tat pròpia.

Luxe ‘retro'. El cas de la botiga que comanda Lluís Sans (ter­cera gene­ració) seria sem­blant als dels magat­zems Berg­dorf Good­man de la Cin­quena Avin­guda de Nova York, nas­cuts el 1899 i avui refe­rent de la mul­ti­marca de pres­tigi, però en versió cata­lana. Santa Eula­lia va començar a cami­nar el 1843 a Ciu­tat Vella i es diu així perquè els cli­ents li van posar aquest nom per ser al cos­tat d'una cape­lla dedi­cada a la santa que va ser patrona de Bar­ce­lona i els pro­pi­e­ta­ris el van res­pec­tar quan es van tras­lla­dar al pas­seig de Gràcia, pri­mer al número 60 i després al cap­da­munt del car­rer, on és ara. La remo­de­lació ha estat forçada perquè l'edi­fici va ser com­prat, per fer-hi apar­ta­ments de luxe, per Aman­cio Ortega, a qui en cap moment li va pas­sar pel cap posar un Zara als bai­xos. Ben al con­trari: la seva mare modista admi­rava els dis­senys de la Santa Eula­lia, que en els temps dau­rats de l'alta cos­tura eren al mateix nivell que Per­te­gaz o Pedro Rodríguez, i Lluís Sans no va per­dre pis­to­nada i va fer de la neces­si­tat vir­tut. Va con­trac­tar un pres­tigiós arqui­tecte de boti­gues (William Sofi­eld) i s'hi va llançar. Ha com­bi­nat mobi­li­ari guar­dat (arque­tes art decó, llums i magnífics pòsters dels anys 30), peces d'impacte de tota la vida com la gran escala que uneix les tres plan­tes i tocs nova­ior­que­sos de Sofi­eld.

Per­dre's en 2.000 m². El resul­tat és clàssic, però des­til·la moder­ni­tat en els detalls: el blanc pri­o­ri­tari del pis de moda feme­nina, l'espai pop up on pas­sa­ran coses (ara hi ha bar­rets de la Mai­son Mic­hel, bar­re­te­ria de Cha­nel)... Aquests dies la gent es perd pels seus 2.000 metres qua­drats, que inclo­uen la sas­tre­ria a la vista i un petit res­tau­rant gour­mand amb ter­ras­seta on podeu tro­bar des de xoco­la­tes d'Oriol Bala­guer fins a ama­nida d'avo­cats i anxo­ves de l'Escala.

Avui, retros­pec­tiva. La inno­vació arriba també per via digi­tal, ja que fa temps que Santa Eula­lia aposta per l'on line. Ahir els blo­cai­res de moda van veure la impac­tant façana il·lumi­nada des d'un balcó de la Pedrera en un pas­seig de Gràcia que va atu­rar el trànsit per a l'esde­ve­ni­ment. Avui la festa con­ti­nua al local del cos­tat (on ha estat la botiga men­tre han durat les obres) amb l'ober­tura d'una expo­sició que n'explica la història. Hi podreu veure també algun ves­tit d'èpoques pas­sa­des fet a la casa. Ara tot és prêt-à-por­ter de luxe triat per la dona de Lluís, San­dra Domínguez (amb qui com­par­teix negoci i trigèmins), que amb l'ober­tura ha afe­git alguns noms nous, com Vera Wang o Diane von Furs­ten­berg, a la llista de pri­me­res mar­ques. “És tot de nivell però no és pro­hi­bi­tiu”, apunta Sans, un home for­mat a Esade però amb un cap divi­dit entre la raci­o­na­li­tat i la cre­a­ti­vi­tat. Ideal per a la moda.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.