Articles

Carpe diem

Custo a Cartago

Tunísia fa les seves primeres passes en democràcia en un moment complicat al Magrib que ha acabat d'espantar el turisme a la zona. Per mostrar al món que de nou es pot gaudir de les seves platges i pobles amb tranquil·litat ahir van celebrar una festa de moda. I Custo Dalmau hi va participar per donar-los suport.

De seguida que va arri­bar a Tunísia amb tot el seu equip, Custo Dal­mau va sen­tir-se còmode i tran­quil. Pot­ser massa tran­quil, perquè mal­grat allot­jar-se en un indret para­disíac “no hi ha turis­tes a l'hotel”. És el que passa quan un país viu una tran­sició democràtica i té com a veí Gad­dafi fent la guitza. La por fa que els visi­tants triïn altres des­ti­na­ci­ons, i en algu­nes zones la dava­llada ha arri­bat al 70%.

La moda com a pro­moció. Amb la tem­po­rada d'estiu al davant, les auto­ri­tats del govern pro­vi­si­o­nal volen can­viar la situ­ació i per això res millor que posar el focus sobre els esde­ve­ni­ments més lúdics que es fan, en aquest cas la Fas­hion Week, que aplega cre­a­dors de dife­rents països àrabs i espe­ci­al­ment del país, alguns dels quals tenen pro­jecció a França. Custo s'hi ha apun­tat en l'últim moment per donar suport al procés democràtic del país, mal­grat que li suposa un esforç extra, ja que la set­mana que ve des­fila a Lima, i després se'n va a la Xina, on està en vies de començar a obrir boti­gues. A banda de la seva pas­sa­rel·la de referència, Nova York, al llei­datà li agrada mos­trar el que fa pel món i en aquest cas toca la moda de l'hivern que ve, que s'ha vist “en un indret increïble”. Parla de les ruïnes de Car­tago, és clar. “Feia 30 anys que no venia i t'asse­guro que hi torno”, deia mirant les plat­ges. Quina millor pro­pa­ganda hi ha?

Apren­dre a mani­fes­tar-se. Les parau­les de la direc­tora de l'Ofi­cina de Turisme de Tunísia posen xifres i reflexió al sen­ti­ment del dis­se­nya­dor. Leila Tekaia esborra del nos­tre pen­sa­ment el ter­ror a ser agre­dits, i ho fa amb dades: “Cap turista ni esta­bli­ment ha patit gens la nos­tra revo­lució, que va començar al gener i ha estat pacífica”. Quan li dius que no parem de lle­gir per inter­net que hi ha revol­tes als car­rers i mani­fes­ta­ci­ons, ens avisa que hi ha Twit­ters malin­ten­ci­o­nats i també recorda la Tran­sició espa­nyola: “Sem­pre que s'acaba amb un règim dic­ta­to­rial hi ha un moment de tran­sició en què la gent surt al car­rer a dema­nar el que no ha tin­gut mai i ho fa com pot perquè està apre­nent fins i tot a mani­fes­tar-se, però ni hi ha trets, ni sang”. Insis­teixo que alguns països euro­peus no reco­ma­nen pre­ci­sa­ment el turisme a Tunísia i Tekaia res­pon que si es coneix a fons la situ­ació no hi ha res a témer. “La guerra està molt lluny de les zones turísti­ques i la situ­ació a Líbia no té res a veure amb la nos­tra. Nosal­tres només som el veí soli­dari”. Isla­misme? “El règim el pro­hi­bia i ara nor­ma­lit­zem la situ­ació, que és la manera d'evi­tar pro­ble­mes. Com també esta­blim pari­tat política entre homes i dones”. I què passa amb la immi­gració, ara atu­rada per Itàlia? “Ber­lus­coni volia apar­tar les mira­des dels seus con­flic­tes interns. Ens dol que hi hagi sor­ti­des de gent i podem aju­dar a reduir-les fomen­tant el turisme, ja que s'han per­dut uns 100.000 llocs de tre­ball”.

Els cata­lans van a Tunísia? Tekaia cons­tata que el turisme que més ràpida­ment es recu­pera és el que es tanca en un resort, cosa que no passa amb els cata­lans, explo­ra­dors de mena de tots els racons. Per això insis­teix que ara ja es pot tor­nar a fer de viat­ger intrèpid. Com Aníbal, però sense ele­fants.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.