Opinió

opinió

Catalunya neutral

La política catalana és poc contundent, el capital català és neutral, els mitjans de comunicació són neutrals. En definitiva, el gruix de la societat catalana és neutral

La desunió social és la causa de l'actual feblesa, de l'apatia per la reivindicació. Aquesta actitud contribueix al descrèdit i la manca de respecte envers Catalunya. Cal regirar la tendència

La colo­nit­zació de la política, de la cul­tura, de l'eco­no­mia i la llen­gua, és deter­mi­nant per acon­se­guir un assen­ta­ment i domini de la soci­e­tat i del ter­ri­tori ocu­pat. Però per tal que un grup social esde­vin­gui defi­ni­ti­va­ment sotmès i aman­sit cal fer-li obli­dar la seva història, la seva iden­ti­tat: des­per­so­na­lit­zar-lo. A hores d'ara Cata­lu­nya tron­to­lla en caràcter, en iden­ti­tat, i minva la idi­o­sincràsia que li ha estat pròpia. Hi ha tres fac­tors que han deter­mi­nat aquest afe­bli­ment: la política d'erosió i anti­ca­ta­lana que des dels governs cen­trals s'ha por­tat a terme durant el dar­rer segle; la dèbil (re)vin­di­cació soci­o­política feta des de Cata­lu­nya, i les immi­gra­ci­ons. Ens refe­ri­rem emi­nent­ment a aquesta dar­rera qüestió pro­vant d'apre­uar fins a on aques­tes cul­tu­res han superat (en xifres abso­lu­tes) la pròpia cata­lana –no valo­ra­rem les seves apor­ta­ci­ons–; i farem una pre­sumpció del nom­bre d'habi­tants a Cata­lu­nya amb un sen­ti­ment d'iden­ti­tat o d'iden­ti­fi­cació amb ella que els aferma la volun­tat d'invo­lu­crar-se en les rei­vin­di­ca­ci­ons d'aquest país. Tot ente­nent per iden­ti­tat el sen­ti­ment de pertànyer a una comu­ni­tat, a un poble; i que aquest sen­ti­ment s'obté bé per herència, per temps de con­vivència o per propi desig. En trac­tar-se de valo­rar sen­ti­ments, em per­me­tran fer xifres intuïtives. Vegem. Dels 7 mili­ons que actu­al­ment viuen a Cata­lu­nya, farem tres grups: 1.- La població autòctona (3 mili­ons). D'aquests supo­sa­rem que dos tenen el sen­ti­ment esmen­tat; 2.- Dels immi­grants espa­nyols o els seus des­cen­dents (3 mili­ons), n'hi impli­ca­rem la mei­tat; i, 3.- Con­si­de­ra­rem que els recents nou­vin­guts estran­gers (1 milió) no han tin­gut prou temps per iden­ti­fi­car-s'hi ple­na­ment. Fent aquest suma­tori, res­ta­rien 3 mili­ons i mig d'habi­tants que tenen un sen­ti­ment inequívoc d'iden­ti­tat cata­lana. Però aquesta població està for­mada, en certa mesura, per per­so­nes ja can­sa­des, la qual cosa aprima aquest nom­bre. Així, doncs, als 3 mili­ons i mig n'hi hauríem de res­tar mig milió, per exem­ple. En con­seqüència, de la tota­li­tat del poble català (el for­mat per aquells que viuen a Cata­lu­nya) única­ment 3 mili­ons tin­drien una ferma consciència de com­promís amb Cata­lu­nya.

Què podem deduir d'aques­tes xifres? Doncs que l'esmi­co­la­ment social a Cata­lu­nya és mani­fest. I una soci­e­tat divi­dida és una soci­e­tat que esdevé feble, deso­ri­en­tada i flegmàtica. Com a ciu­ta­dans cata­lans agre­dits per injúries, espoli i odi –tot fomen­tat per la dreta més agra–, ben poc fem a banda de quei­xar-nos i rene­gar a la inti­mi­tat. Se'm recor­darà ara el «milió de sega­dors»; els 400.000 mani­fes­tants «pel dret a deci­dir»; els 5.000 a Brus­sel·les, i... I poca cosa més. Però, són equi­pa­ra­bles aques­tes demos­tra­ci­ons amb el nou Memo­rial de Greu­ges que a hores d'ara podríem redac­tar? Penso que no. La política cata­lana és poc con­tun­dent; el capi­tal català és, com qual­se­vol altre capi­tal, neu­tral; els mit­jans de comu­ni­cació són majo­ritària­ment neu­trals. En defi­ni­tiva: Cata­lu­nya és neu­tral perquè el gruix de la soci­e­tat cata­lana és neu­tral. I la inte­gració de la immi­gració a la soci­e­tat que l'acull és cab­dal per a ambdós col·lec­tius. Accep­tació, res­pecte i desig són els fac­tors neces­sa­ris perquè els nou­vin­guts asso­lei­xin de mica en mica la impli­cació i la iden­ti­tat pròpia del país d'aco­llida. Iden­ti­tat que esde­vindrà la dels seus des­cen­dents. Dona­des aques­tes cir­cumstàncies, Cata­lu­nya recu­pe­ra­ria la min­vada iden­ti­tat, l'empenta, la unió i la força per rei­vin­di­car amb decisió i segura els seus desigs.

Cata­lu­nya desitja tro­bar un satis­fac­tori aco­bla­ment a l'Espa­nya de les auto­no­mies; dins una Espa­nya, sigui fede­ral o con­fe­de­rada, o com a estat inde­pen­dent a l'Europa dels vint-i-molts. Però l'acord amb Espa­nya –impres­cin­di­ble per a qual­se­vol de les alter­na­ti­ves– mai no serà bo per a Cata­lu­nya si no es porta a terme amb una soci­e­tat unida per volun­tats comu­nes. No n'hi ha prou que alguns grups d'intel·lec­tu­als i d'opinió tin­guin la cata­la­ni­tat com a excel·lència. Cal que pren­guin consciència que la desunió social és la causa de l'actual feblesa, de l'apa­tia per la rei­vin­di­cació. Aquesta tèbia acti­tud con­tri­bu­eix al descrèdit i manca de res­pecte envers Cata­lu­nya; cal que actuïn con­seqüent­ment cap­gi­rant aquesta tendència pusil·lànime i des­per­tant l'ànima dels cata­lans. Cal esti­mu­lar als nou­vin­guts el desig i l'orgull de pertànyer i defen­sar aquesta terra; cal sen­si­bi­lit­zar el con­junt de la soci­e­tat que quan Cata­lu­nya és mal­trac­tada per la històrica hege­mo­nia cen­tra­lista, tots som mal­trac­tats i tots en patim les con­seqüències. Cal, pel bé de tots, fer pinya.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.