Articles

i ara què, urbanita?

Ressaca i llibres

Semblava que els canals de televisió tinguessin preferències en els més venuts

Per als que ens dedi­quem a la cul­tura, els dies poste­ri­ors a Sant Jordi et dei­xen sen­sació de res­saca. Suposo que és pro­ducte de la migra­desa que es viu durant tot l'any i que la diada trans­forma en excés. Cada any es nota més la pressió de la tele­visió sobre les ven­des, ja sigui en forma de lli­bres sobre sèries, pre­sen­ta­dors tri­om­fa­dors i, fins i tot, un nou feno­men: quan els canals s'enca­par­ren a pro­mo­ci­o­nar el que cre­uen que aca­barà venent més. No s'ado­nen que pro­vo­quen una com­petència des­lle­ial i decan­ten la infor­mació cap a l'opinió des­ca­ra­ment, inci­dint, de retruc, en el cri­teri del com­pra­dor. M'agra­da­ria reco­ma­nar –i si a algun peri­o­dista de les tele­vi­si­ons nos­tra­des li interessa, rega­lar-li– el volum Aicnàlubma, en què Joa­quim Maria Puyal traça una interes­sant reflexió sobre els mit­jans, sin­gu­lar­ment d'una tele­visió malalta, diria jo per les inèrcies.

No és per mal­dat o interes­sos ocults, sinó sim­ple­ment per manca d'idees. En el peri­o­disme actual s'abusa de l'ofi­ci­nisme, a diferència dels d'abans, en què amb prou fei­nes podies acce­dir a entrar a la redacció al cap­ves­pre. Cada cop infor­mem més a par­tir de l'endogàmia, és a dir, a par­tir de la reacció. El car­rer queda lluny i la rea­li­tat esdevé una il·lusió, que costa d'accep­tar. Quan tor­na­ran els peri­o­dis­tes a tre­pit­jar car­rer? Si els poli­cies entres­sin en les matei­xes dinàmiques, els delinqüents con­ver­ti­rien pobles i ciu­tats en la seva pro­pi­e­tat pri­vada, cosa que comença a pas­sar. Aquest Sant Jordi algu­nes càmeres ja ana­ven al dar­rere dels que se supo­sava que havien de ven­dre més. Això pro­voca que el com­pra­dor oca­si­o­nal acabi adqui­rint el lli­bre que li sona i que, a més, coin­ci­deix amb la sèrie de moda. És un peix que es mos­sega la cua i que sovint acaba con­ver­tint-se en un nou han­di­cap per als escrip­tors que no són fotogènics, no opi­nen sobre qual­se­vol cosa opi­na­ble i dis­sor­ta­da­ment no han patit una malal­tia ni per­ta­nyen a un col·lec­tiu des­fa­vo­rit o immi­grant que s'ha incor­po­rat al català. Sense el suport de la tele­visió no exis­tei­xes. De fet, amb TV3 exis­tei­xes poc, però ho fas. Si et con­dem­nen al silenci, i no surts ni als pro­gra­mes del segon canal, ets comer­ci­al­ment mort. Accep­ta­rem ses­si­ons d'espi­ri­tisme.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.