Editorial

Txernòbil i el futur de les nuclears

El 26 d'abril del 1986, ahir va fer 25 anys, el reac­tor número 4 de la cen­tral de Txernòbil (Ucraïna) va ser l'esce­nari del pit­jor acci­dent en la història de l'ener­gia nuclear. Arran d'una explosió incon­tro­lada, un núvol radi­o­ac­tiu es va esten­dre per bona part de l'hemis­feri nord i encara avui dia hi ha una zona d'uns 4.000 quilòmetres qua­drats al ter­ri­tori ucraïnès amb una con­ta­mi­nació molt supe­rior al límit de segu­re­tat. Des del moment de l'acci­dent fins a deu anys més tard, unes 4.000 per­so­nes van ser vícti­mes mor­tals direc­tes de la radi­ació. L'ani­ver­sari de Txernòbil, asso­ciat a l'encara vigent greu acci­dent de Fukus­hima, posa d'actu­a­li­tat el debat sobre l'ener­gia nuclear.

Una de les cau­ses prin­ci­pals de l'acci­dent de Txernòbil va ser que la tec­no­lo­gia de la cen­tral estava obso­leta. De la mateixa manera, la cen­tral de Fukus­hima, tot i que amb una tec­no­lo­gia més moderna i segura, estava cons­truïda, per raons econòmiques, tocant la costa, un fet que en un país amb ele­vada sis­mi­ci­tat com el Japó no deixa de ser molt arris­cat. Així doncs, si alguna cosa demos­tra la suc­cessió d'acci­dents és que encara hi ha molt de camí per recórrer per acon­se­guir una segu­re­tat més ele­vada.

El debat, però, és de més llarg abast i no es pot reduir als ter­mes antitètics de nucle­ars sí o nucle­ars no. La prin­ci­pal qüestió a deba­tre és si volem con­ser­var el nos­tre nivell de vida i si amb les ener­gies alter­na­ti­ves n'hi ha prou per garan­tir-lo. Queda al marge el fac­tor econòmic, perquè l'enca­ri­ment del petroli aca­barà fent que, com­pa­ra­ti­va­ment, altres fonts energètiques siguin més bara­tes. Tenim l'opció de fer un ús més raci­o­nal de l'ener­gia: estal­vi­ant, bus­cant mètodes més efi­ci­ents, però també reduint el con­sum. De manera que tor­nem al prin­cipi: ¿estem dis­po­sats a gas­tar menys encara que això sig­ni­fi­qui un retrocés en el nos­tre nivell de vida? El debat s'ha de fer amb sere­ni­tat i quan l'ombra del perill nuclear esti­gui lluny.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.