l'anàlisi. evilanova@elpunt.cat

El seu mal no vol remor

Dos importants polítics catalans han tingut la feblesa de parlar de les caixes

Hi ha coses difícils d'enten­dre per més que un s'esforci a enten­dre-les, i és aquesta tendència que tenen els polítics i sin­di­cats a par­lar fins i tot d'allò que la mateixa prudència acon­se­lla que no se'n parli. I encara és més greu quan la imprudència els fa par­lar just en el moment que no és acon­se­lla­ble fer-ho, i menys quan les seves apor­ta­ci­ons només gene­ren més con­fusió i, en alguns casos, més neguit i alarma. La nos­tra història econòmica i finan­cera és plena de les des­tros­ses gene­ra­des per les parau­les, els titu­lars de premsa, les insídies, les insi­nu­a­ci­ons, els rumors..., i sobre­tot si van des­ti­na­des a empre­ses del sec­tor finan­cer perquè és un sec­tor molt vul­ne­ra­ble a la mala premsa. La con­fiança és un ele­ment bàsic per a la seva super­vivència. En el sec­tor finan­cer no hi ha solvència prou forta per aguan­tar els estralls d'un pànic.

Dic això perquè ara entra­rem un una època de tur­bulències en el sec­tor finan­cer i ha començat un gui­ri­gall impres­si­o­nant. Tot­hom hi diu la seva. Tot­hom fa pre­vi­si­ons i el més perillós per a nosal­tres: els polítics volen apro­fi­tar l'avi­nen­tesa per dis­se­nyar un mapa nou del sec­tor finan­cer. Si això passa, no tinc cap dubte que Cata­lu­nya perdrà un nou poder econòmic.

Hi hem d'estar atents perquè als nos­tres adver­sa­ris per asso­lir els seus objec­tius ara els serà fàcil escam­par infàmies, mit­ges veri­tats, que són pit­jor que les men­ti­des, i pot­ser alguna veri­tat, però fins i tot aquesta, una vegada dita, pot por­tar més gra­ve­tat a la situ­ació. Aquest mal és un mal que no vol remor, i si fóssim capaços de man­te­nir la dis­creció pre­cisa i espe­rar una mica de temps i dei­xar tre­ba­llar els pro­fes­si­o­nals, podríem sor­tir-nos-en sense gai­res des­tros­ses, o amb les mínimes pos­si­bles, i per a Cata­lu­nya és vital sobre­viure a aquest tsu­nami. Ja hem per­dut massa actius.

I si no, mirem el que està pas­sant. Fa uns temps que la segona caixa de Cata­lu­nya està sot­mesa a una impres­si­o­nant cam­pa­nya d'insídies i de descrèdit, bàsica­ment per premsa de fora d'aquí. La raó és molt sen­zi­lla: aquesta enti­tat va come­tre l'error de posar a la pre­sidència un sig­ni­fi­cadíssim polític soci­a­lista sense experiència bancària, i qual­se­vol pro­blema ara els adver­sa­ris, que són molts, el mag­ni­fi­quen i el que és més pre­o­cu­pant: el poli­tit­zen. Durant anys aquesta enti­tat va ser pre­si­dida per un pro­fes­si­o­nal, de per­fil polític molt baix, i aquest con­trast encara evi­den­cia més la diferència i excita més els con­tra­ris polítics.

Aquesta set­mana dos impor­tants polítics cata­lans han tin­gut la feblesa de par­lar de les cai­xes, i seria un greu error si això té con­tinuïtat puix que les seves apor­ta­ci­ons són tan poc pre­ci­ses que el millor que podrien acon­se­llar-los seria que no en tor­nes­sin a par­lar, almenys en aquests ter­mes. L'Antoni Fogué, pre­si­dent de la Dipu­tació de Bar­ce­lona, ha dit ni més ni menys que té la impressió que Caixa Cata­lu­nya «se'n sor­tirà sola». Sobre aquests afers tan impor­tants un pre­si­dent de la Dipu­tació no pot par­lar amb «impres­si­ons» perquè no aporta res si no és con­fusió o des­con­fiança.

El segon que ha par­lat ha estat el pre­si­dent Mon­ti­lla al Par­la­ment, i també ho ha fet en ter­mes tan poc pre­ci­sos com que «pre­veu fusi­ons entre cai­xes d'estal­vis cata­la­nes». Cap dels argu­ments que va fer ser­vir per reforçar la seva pre­visió són con­sis­tents i el mateix Antoni Serra Ramo­neda, que fou molts anys el pre­si­dent de Caixa de Cata­lu­nya –per tant coneix per­fec­ta­ment el sec­tor– i catedràtic d'Eco­no­mia, el va con­tes­tar a RAC1: «Aquest és un tema absurd i jo, com a eco­no­mista, no ho veig»; i a més donava com a argu­ments de força la tra­dició de l'arre­la­ment de les cai­xes al ter­ri­tori com un dels seus punts forts. I va cloure dient: «Una cosa és fer una fusió per gua­nyar siner­gies i l'altra per apa­gar un foc.»

Quan lle­gim que el govern dis­se­nya un nou mapa del sec­tor de les cai­xes, n'hi ha per posar-se a tre­mo­lar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.