Opinió

LA TRIBUNA

Tornar a Gombe

‘El viaje de Jane' resumeix admirablement el viatge vital de la doctora Goodall

La doc­tora Jane Goo­dall, de 76 anys, passa tres quar­tes parts de l'any viat­jant pel món. Quan se sent estres­sada, torna a Gombe. Torna als orígens del món que ella ha con­tribuït a crear des d'aquell indret de la costa est del llac Tan­ga­nika, al cor de l'Àfrica. Enmig dels seus amics sal­vat­ges, els xim­panzés de Gombe, retroba la pau i reprèn ener­gies per con­ti­nuar la seva lluita.

A vega­des, un docu­men­tal cine­ma­togràfic actua en l'espec­ta­dor tal­ment com una epi­fa­nia, una reve­lació d'una veri­tat o d'un nou món fas­ci­nant. És quan dius als amics: no us el per­deu. No us per­deu, amics lec­tors, El viaje de Jane (Jane's jour­ney), recent­ment estre­nat a les nos­tres sales, l'últim que aborda la vida i dedi­cació de la il·lus­tre dama. El seu direc­tor, el docu­men­ta­lista ale­many Lorenz Kna­uer, ha espe­rat paci­ent­ment vint anys per obte­nir el vis­ti­plau de la pro­ta­go­nista. Ella és la pro­ta­go­nista, sí, però ella no vol pro­ta­go­nisme. El pro­ta­go­nisme que vol és el de la causa per la qual fa cin­quanta anys que es va esta­blir a l'Àfrica i per la qual en fa vint que va dei­xar l'Àfrica.

El més interes­sant del docu­men­tal i, òbvi­a­ment, de la fecunda vida i obra de la dona científica mun­di­al­ment més cone­guda, són els tres girs fona­men­tals en la seva tra­jectòria humana, científica i cívica. En plena joven­tut, als 26 anys, Jane Goo­dall deci­deix dei­xar Angla­terra i viat­jar a Gombe, lla­vors reserva de caça de l'imperi Britànic, per inves­ti­gar el com­por­ta­ment dels xim­panzés sota la tuto­ria del pale­o­an­tropòleg Louis Leaky. El 1964 obté el doc­to­rat d'eti­o­lo­gia per Cam­bridge. Però no es queda a la metròpoli, sinó que torna a Gombe per des­ple­gar-hi anys d'inves­ti­gació de camp i cons­truir la seva magna obra sobre la soci­a­lit­zació dels nos­tres ante­ces­sors més pròxims en l'escala evo­lu­tiva. Con­visqué amb ells a la selva, nomenà amb un nom propi cada indi­vidu de cada grup, ras­trejà els com­por­ta­ments quasi humans de les famílies, registrà llar­gues i bru­tals guer­res entre grups, anotà rela­ci­ons amo­ro­ses, com­pas­si­ves i solidàries entre els mem­bres de les famílies.

Impacte mun­dial

Els seus pri­mers lli­bres científics, que reco­llien la inves­ti­gació de camp, acon­se­gui­ren ja als setanta un impacte enorme arreu del món. Con­tribuí de forma rotunda a can­viar la nos­tra mirada sobre els pri­mats i a denun­ciar les ame­na­ces que la caça i la des­fo­res­tació anun­ci­a­ven sobre la seva super­vivència. El seu crit res­sonà més enllà de la comu­ni­tat científica (avui ja són 35 les tesis doc­to­rals sobre el camp i cen­te­nars els arti­cles científics) i molt més enllà de la selva: una desena de films de Nati­o­nal Geo­grap­hic i Ani­mal Pla­net feren públi­ques les seves con­tri­bu­ci­ons, a les quals s'afe­gi­ren als vui­tanta les de la zoòloga nord-ame­ri­cana Dian Fos­sey sobre els goril·les (que donà lloc a la cèlebre pel·lícula Goril·les en la boira). Des del 1977 fundà l'ins­ti­tut que du el seu nom (Jane Goo­dall Ins­ti­tut), amb 27 seus arreu del món, per reco­llir, con­ser­var i impul­sar la inves­ti­gació dels pri­mats en el seu hàbitat.

Sen­si­bi­lit­zació i mobi­lit­zació

Però la científica s'adonà ben aviat que la dedi­cació a l'estudi dels grans simis era total­ment insu­fi­ci­ent per asse­gu­rar la seva super­vivència. I fou lla­vors que ideà el ter­cer gir: sor­tir de Gombe, ja recon­ver­tit en parc pro­te­git de Tanzània, i ende­gar una cam­pa­nya mun­dial de sen­si­bi­lit­zació i mobi­lit­zació a favor de l'equi­li­bri ecològic i de l'har­mo­nia entre humans, ani­mals i hàbitats natu­rals. Era a mei­tats dels vui­tanta. Lla­vors llançà el pro­jecte edu­ca­tiu mun­dial Roots & Sho­ots (Arrels i Brots), estès avui per més d'un cen­te­nar de països, inclo­ent-hi Cata­lu­nya, adreçat espe­ci­al­ment als joves i infants. Entreu a la pàgina web i admi­reu-ne la immensa xarxa de com­pli­ci­tats.

El viaje de Jane, el docu­men­tal, resu­meix admi­ra­ble­ment aquest tri­ple viatge vital de la doc­tora Goo­dall: de casa al món sal­vatge, de la curi­o­si­tat a la sis­te­ma­tit­zació científica i de l'eti­o­lo­gia a l'acti­visme per fer del pla­neta un lloc habi­ta­ble per a tots els éssers vivents, inclo­ent-hi els grans simis i nosal­tres, natu­ral­ment.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.