Opinió

Carpe diem

Sibarita i econòmic

Oriol Ivern té l'honor de ser al capdavant del primer bistronòmic guardonat amb una estrella Michelin. Bona qualitat, creativitat i preus assequibles en un racó de Barcelona, l'Hisop, que aviat celebrarà la primera dècada renovant imatge, però no contingut. Aquests dies la seva carta inclou plats de sang per acompanyar l'obra de la Fura ‘Titus Andronicus'

Quan el novem­bre pas­sat l'Hisop va acon­se­guir la pre­uada estre­lla Mic­he­lin, Oriol Ivern va sen­tir que obria camins. La seva pro­posta bis­tronòmica era reco­ne­guda pels gurus de la cuina. O sigui que, pot­ser per pri­mera vegada al món, s'accep­tava com a excel·lent un local que ofe­ria qua­li­tat i bon ser­vei a preus acces­si­bles. “Crec que som els més barats de la guia ver­me­lla”, diu dar­rere els fogons que va encen­dre ara farà una dècada.

El secret de l'èxit. El xef té clar que vivim temps en què hem de ser cre­a­tius i adap­tar-nos a les neces­si­tats de la soci­e­tat. “Vaig pen­sar que era ridícul fer una carta al mig­dia a un preu, i al ves­pre, pel fet de ser el ser­vei de nit, cobrar més pel mateix. No. Jo vull que vin­gui gent de dia i de nit igual. El peix et costa el que et costa al mer­cat, i no importa a quina hora el ser­vei­xes”, raona aquest xef de 35 anys que ofe­reix alta gas­tro­no­mia a 25 euros el menú d'un àpat. 60 costa el menú de degus­tació, que és el que dema­nen més els cli­ents atrets per l'estre­lla, els que se sor­pre­nen més amb el con­cepte d'aus­te­ri­tat siba­rita que pro­clama Ivern. “A l'Hisop el luxe és el men­jar, faig la cuina que m'agra­da­ria que em ser­vis­sin a mi quan surto a sopar: juga­nera i tran­quil·la, cata­lana però oberta (més enllà de les cos­te­lle­tes a la brasa), con­tem­porània, i si pot ser diver­tida, millor”.

Això són tapes? No. La cuina de l'Oriol no va pel camí de les tapes, tant de moda ara, per molt que par­lem de plats moderns i a bon preu. De petit somi­ava amb ser cui­ner, i ara no des­a­pro­fita l'opor­tu­ni­tat de fer el que li surt de din­tre: “Tre­ba­llo el que vull, des de la tòfona fins al caviar, m'agrada que llu­eixi el pro­ducte, no emmas­ca­rar-lo”, asse­gura l'home que ha inven­tat una deli­ci­osa infusió de llima, rom i emulsió de menta que faci­lita la digestió de qual­se­vol àpat, tot i que els seus mai cos­ten de pair. Ni tan sols ara que forma part de la ini­ci­a­tiva llançada per la Fura dels Baus en deu res­tau­rants de la ciu­tat de crear plats que tin­guin relació amb la san­gui­no­lenta tragèdia de vísce­res que es fa al Mer­cat de les Flors, el Titus Andro­ni­cus, a la qual l'avant­guar­dista cui­ner Andoni Luis Adu­riz es va vin­cu­lar des del pri­mer moment. “Vam pen­sar que no ens era gens estrany, ofe­rir plats que ja tre­ba­llem, com ara el colomí de sang, el foie o el rap amb boti­farra del perol”, explica un cui­ner que emana passió per la feina. Amb l'estre­lla la fac­tu­ració s'ha incre­men­tat un 30%, però Ivern no aspira a tenir-ne més, no vol haver d'apu­jar preus ni hipo­te­car la seva feli­ci­tat actual. A l'agost reno­varà el men­ja­dor, que encara es con­serva com als ini­cis, fa deu anys, quan va començar l'aven­tura amb el seu col·lega Gui­llem Pla, però res més.

Can­gur i empre­sari. L'Oriol té clar que la crisi ser­virà per fer des­a­parèixer els locals que no són pro­fes­si­o­nals, i està con­vençut que el boom de la gas­tro­no­mia al país de l'última dècada ja està en vies de con­so­li­dació. Ja som al segle XXI en tot; al plat i a la vida, perquè l'Oriol –pare de dues nenes, d'un i tres anys– és dels que no arru­fen el nas si s'ha de que­dar tot un diu­menge fent de can­gur perquè la seva dona ha mar­xat a un comiat de sol­tera a París.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.