Opinió

LA TRIBUNA

Silencis ecologistes ‘naturals'

El concepte del que és natural és un dels més rebregats i desvirtuats, també en el camp de l'alimentació

La memòria és curta i noves notícies desplacen les que esdevenen “antigues”. Avui gairebé no es parla de la intoxicació, a Alemanya, ocasionada per una variant del bacteri Escherichia coli, primer atribuïda a contaminació de cogombres i després de soja germinada, i no fa gaires setmanes dels fets, ben greus. Ara sembla que la causa han estat llavors d'una planta anomenada fenigrec, procedents d'Egipte, que s'han consumit barrejades amb altres productes vegetals. El fenigrec és una herba les llavors de la qual tenen un ús tradicional medicinal, per fer cataplasmes per tractar nafres, i també, sobretot al nord d'Àfrica, per a ús intern com a tònic i reconstituent. A Europa és força utilitzada, a Alemanya, precisament, contra catarros i com a tònic. També se li atribueixen, amb un cert fonament, propietats antidiabètiques, afavoridores de la producció de llet materna, i contra la pel·lagra (falta de vitamina PP). Es tracta d'un d'aquells productes “multiús” que agraden als defensors de la “medicina natural”

El cas ha afectat sobretot Alemanya, però també hi ha hagut intoxicats a França, potser per llavors del mateix origen. Una dada que ha acompanyat, des del primer moment, les informacions referents a la intoxicació per Escherichia coli és que els aliments contaminats procedien de l'agricultura dita ecològica o biològica. Sembla confirmat que també són ecològiques les llavors de fenigrec, però no les altres que constituïen les barreges de les quals formaven part. Aquest origen segurament explica que en aquest cas, al contrari que en altres escàndols alimentaris, no s'han sentit certes veus que sempre surten per criticar les actuals formes de producció agrícola i ramadera. Amb molta perspicàcia ho feia notar Domingo Martínez en una carta a l'Avui del proppassat 28 de juny, en la qual es preguntava què hauria passat si el bacteri hagués aparegut en un cultiu transgènic, i quines manifestacions s'haurien produït en tots els mitjans per part de grups ecologistes, verds, progressistes, etc. També s'ho havia plantejat Ulli Kulke en un article publicat al diari alemany Die Welt el 3 de juny amb el títol Davant la crisi, sorprèn el silenci de Greenpeace. Segons Kulke, enfront de l'epidèmia causada per aquest bacteri sembla que aquesta organització ecologista s'hagi quedat sense parla, perquè en aquest cas l'origen no eren els seus “enemics” (agricultura convencional o intensiva, pesticides, indústria alimentària) sinó els seus “amics” (agricultura ecològica). I això que de decisió a Greenpeace no li'n falta. Fa pocs dies hem sabut que a Austràlia hi ha un procés obert perquè activistes d'aquesta organització han estat acusats de destruir cultius transgènics dedicats a la recerca, i uns fets semblants van passar a casa nostra fa uns anys. La lluita de Greenpeace contra la contaminació ambiental i per preservar la biodiversitat és lloable, la seva animadversió als transgènics és emocional però sense base científica, però els seus procediments no sempre són adients.

No tot han estat silencis, perquè a través d'internet ha circulat un pamflet, que es pot qualificar de “terrorisme informatiu”, que atribueix la “creació” de la soca d'Escherichia coli causant de la intoxicació a la recerca d'armes biològiques que s'han escapat de les mans o, fins i tot, a una conspiració dels enemics de l'agricultura biològica per desprestigiar-la. Els difusors d'aquesta informació, defensors de tot el que és “natural”, ignoren que soques com aquesta es poden produir per causes ben naturals. Precisament el concepte del que és natural és un dels més rebregats i desvirtuats, també en el camp de l'alimentació. Si, com diu el diccionari, natural és tot allò produït per la natura, i no degut a la mà de l'home, l'únic aliment natural per a nosaltres és la llet materna, ja que tots els altres, incloent-hi les plantes de cultiu ecològic, són el resultat de selecció ancestral per millorar rendiments. Tampoc no és natural un pa de motlle que ara ens anuncien a la televisió, segurament que ben bo, perquè el que surt d'una panificadora industrial no es pot qualificar així. L'agricultura ecològica està molt bé, i els que la vulguin poden consumir tranquil·lament els seus productes, que no són necessàriament millors que els convencionals, però, com deia el professor Grande Covian, res més natural i biològic que el bacteri que causa el còlera i res més químic i artificial que el clor i els seus derivats, però gràcies al fet que clorem les aigües no ens morim de còlera.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.