Opinió

Tribuna

Llet de camella

“La ramaderia de les espècies lleteres, especialment la de les vaques, és objecte de debat per l’impacte ambiental. La llet de camella podria contribuir a pal·liar aquest problema
“És una llet un xic més lleugera que la de vaca i el seu valor nutritiu és una mica superior

La llet de vaca és la més con­su­mida a escala mun­dial. La seguei­xen, a molta distància, les de cabra, ove­lla i búfala. Però hi ha zones d’Àfrica i Àsia on se’n con­su­meix una altra, la de came­lla, que inclou la de dro­medària. La rama­de­ria de les espècies lle­te­res, espe­ci­al­ment la de les vaques, és objecte de debat per l’impor­tant impacte ambi­en­tal i ecològic sobre el medi, per bé que a vega­des se n’exa­ge­ren els efec­tes. La llet de came­lla podria con­tri­buir a pal·liar aquest pro­blema.

S’estima que al món hi ha actu­al­ment uns 35 mili­ons de camells, que es con­cen­tren bàsica­ment a l’Àsia cen­tral (Xina i Mongòlia), i dro­me­da­ris, que viuen a l’Àfrica del nord i a l’Àsia de l’est, dels quals segu­ra­ment la mei­tat són feme­lles. La pro­ducció anual mun­dial de llet d’aquests ani­mals s’estima entorn d’una mica més de 3 mili­ons de tones. Els pri­mers països pro­duc­tors són Kenya i Somàlia, i els seguei­xen Mali, Etiòpia, l’Aràbia Sau­dita i Níger.

El pro­blema del canvi climàtic, que es pre­veu crei­xent i que està tenint un efecte impor­tant en les nos­tres for­mes de pro­duir i con­su­mir ali­ments, fa que ja hi hagi estu­dis sobre nous ali­ments i for­mes de pro­duir-los. Aquí entra­rien les pers­pec­ti­ves de la llet de came­lla en el món occi­den­tal. Aquests són ani­mals adap­tats a viure en con­di­ci­ons molt precàries. Poden pas­sar períodes sense men­jar, però seguei­xen pro­duint llet, no tanta com les vaques, però amb unes pro­pi­e­tats nutri­ci­o­nals ben interes­sants. En un pla­neta que, si no s’hi posa remei, evo­lu­ci­ona cap a unes con­di­ci­ons climàtiques de sequera i altes tem­pe­ra­tu­res, la rama­de­ria basada en un bes­tiar que sub­sis­teix en un ambi­ent desèrtic pot tenir un paper relle­vant.

Ja dis­po­sem de dades pro­ce­dents de diver­sos estu­dis científics sobre la seva com­po­sició i efec­tes. Té una mica més d’aigua, i per tant menys com­po­nents sòlids, que la de vaca; és, doncs, un xic més lleu­gera, però amb un valor nutri­tiu impor­tant. Conté una mica més de proteïnes, de més fàcil digestió i més simi­lars a les de la llet humana materna. El greix té força àcids gras­sos insa­tu­rats, més salu­da­bles que els de la llet de vaca, que majo­ritària­ment són satu­rats, i aporta menys lac­tosa. És rica en vita­mi­nes A, B, C i E. És des­ta­ca­ble espe­ci­al­ment la vita­mina C, de la qual la llet de vaca és ben pobra. També té un con­tin­gut impor­tant en calci, ferro, mag­nesi, potassi i fòsfor. En defi­ni­tiva, el seu valor nutri­tiu és una mica supe­rior. A més, conté uns com­pos­tos, ano­me­nats pèptids, amb pro­pi­e­tats biològiques posi­ti­ves: efec­tes anti­hi­per­ten­sius i anti­diabètics, aju­den a millo­rar les defen­ses de l’orga­nisme i el fun­ci­o­na­ment de fetge i ronyons. Per part de mino­ries ètni­ques, n’hi ha un ús ances­tral en regi­ons de l’Àsia cen­tral com a coad­ju­vant del trac­ta­ment de l’asma, la tuber­cu­losi, la icterícia i altres malal­ties. No es tracta d’efec­tes far­ma­cològics, però sí d’un estímul bene­ficiós de pro­ces­sos fisiològics. Les per­so­nes al·lèrgi­ques a la llet de vaca la podrien pro­var. I com passa amb les altres llets, hi ha deri­vats resul­tants de la seva fer­men­tació con­su­mits en forma de begu­des.

L’interès per aquesta llet no és recent. Un arti­cle de Josep Maria Espinàs publi­cat a l’Avui el 1981 (“L’hora dels camells”) i que El Punt Avui, amb la sàvia decisió de tor­nar a incloure arti­cles seus, va publi­car aquest gener, ja es refe­ria a aques­tes qüesti­ons. Esmenta que ja lla­vors les Naci­ons Uni­des patro­ci­na­ven un pro­grama d’inves­ti­gació sobre l’apro­fi­ta­ment de la llet de came­lla i plan­te­java, per exem­ple, l’opor­tu­ni­tat de la “repo­blació came­llera de la nos­tra rura­lia més càlida”. Per adap­tar-nos a les con­di­ci­ons del futur del pla­neta hau­rem de can­viar mol­tes for­mes de pro­ducció i con­sum d’ali­ments. De fet, molts sec­tors pro­duc­tius ja ho estan fent, encara que no sem­pre amb la rapi­desa i inten­si­tat que cal­dria. En aquest sen­tit, les came­lles, que es poden criar en zones on la rama­de­ria vacuna no és pos­si­ble, hi podrien tenir un paper interes­sant, encara que, com ja s’ha dit, el seu ren­di­ment és menor que el de la vaca, que pro­du­eix uns 30 litres al dia. Una came­lla en gene­ral només en pro­du­eix uns 5, però és pos­si­ble acon­se­guir quan­ti­tats supe­ri­ors (de 8 a 20 litres). Tot ple­gat s’haurà d’estu­diar més a fons, veure si seria pos­si­ble obte­nir-la a un preu rao­na­ble i, si fos així, habi­tuar-nos al seu gust pecu­liar. A Austràlia ja ho estan fent.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el darrer article gratuït dels 5 d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia