Articles

Grècia. Al segon cop no falla?

“Per evitar que el problema es repeteixi en el futur serà necessari crear un bo europeu comú per a tots els estats membres”

El dia 21 de juliol el Con­sell Euro­peu va pren­dre una decisió que vol ser la defi­ni­tiva per als pro­ble­mes que el deute públic grec està gene­rant a tota la zona euro. L'ano­me­nat segon res­cat per a l'eco­no­mia grega. La majo­ria d'ana­lis­tes coin­ci­dia a asse­nya­lar que, mal­grat que el pri­mer res­cat havia parat el cop, també havia situat l'eco­no­mia grega en una dinàmica en què el seu endeu­ta­ment seguia aug­men­tant de manera con­ti­nu­ada i, per tant, l'abo­cava a una fallida no gaire llu­nyana en el temps. És a dir, a no poder fer front al paga­ment del seu deute. La ges­tació d'aquest segon res­cat ha estat lenta i difícil per la manca d'acord entre els prin­ci­pals estats mem­bres i també del BCE sobre el volum i la natu­ra­lesa exacta de l'ajut i la impli­cació o no del sec­tor pri­vat en l'esforç. De fet, la len­ti­tud a tro­bar una solució va inqui­e­tar els mer­cats, que van començar a fer impor­tants movi­ments espe­cu­la­tius sobre el deute d'Espa­nya, d'Itàlia i de Bèlgica, a dema­nar un interès crei­xent per com­prar deute d'aquests països i a posar en perill la recu­pe­ració econòmica a Europa i fins i tot la mateixa existència de l'euro.

Els mit­jans ja s'han fet ressò de les grans xifres d'aquest segon res­cat, que final­ment invo­lu­cra els estats però també el sec­tor pri­vat. Es pro­por­ci­o­narà un finançament públic de 109 mil mili­ons d'euros i un finançament pri­vat de 37 mil mili­ons que en prin­cipi serà uti­lit­zat com a garan­tia dels títols grecs de deute per tal que els inver­sors hi associïn un risc menor. Un altre aspecte impor­tant de l'acord és la fle­xi­bi­lit­zació del Fons Euro­peu per a l'Esta­bi­li­tat Finan­cera (FEEF), que ara podrà ser uti­lit­zat no sols per aquells països que han sol·lici­tat un res­cat (Grècia, Irlanda i Por­tu­gal), sinó també per aquells altres que tin­guin pro­ble­mes més pun­tu­als (enten­gui's Espa­nya i Itàlia). El FEEF fle­xi­bi­lit­zat serà espe­ci­al­ment útil per a la reca­pi­ta­lit­zació d'enti­tats finan­ce­res, una qüestió trans­cen­den­tal per a la sor­tida defi­ni­tiva de la crisi.

Però, en què con­sis­teix exac­ta­ment aquest ajut i per què ha de ser útil per a l'eco­no­mia grega? Una pri­mera part són crèdits pro­ce­dents de la resta d'estats de la zona euro i de l'FMI, simi­lars als del pri­mer res­cat però amb un ter­mini més llarg, de 15 a 30 anys, i a un tipus més baix. La part més nova d'aquest segon res­cat és la que implica la par­ti­ci­pació dels inver­sors pri­vats i que de fet com­porta una rees­truc­tu­ració del deute grec. Els títols de deute públic grec actu­als paguen un interès ele­vat, en alguns casos entre el 10% i el 20%, però de fet tenen una qua­li­fi­cació molt baixa perquè la pos­si­bi­li­tat que l'estat grec no pugui fer front als paga­ments és ele­vada. Ara s'ha obert la pos­si­bi­li­tat de can­viar aquests títols per uns altres de nous. Als inver­sors que acos­tu­men a que­dar-se els títols fins al període de ven­ci­ment se'ls ofe­ri­ran nous títols a 30 anys, amb el suport de crèdits del sis­tema finan­cer i que per tant tin­dran la millor qua­li­fi­cació del mer­cat. Aquests títols paga­ran apro­xi­ma­da­ment un 3,5% d'interès els pri­mers anys, que anirà aug­men­tant fins al 5-6% als dar­rers. En alguns cas­sos tin­dran períodes de carència de fins a 10 anys.

Per a inver­sors que han com­prat deute grec amb la intenció de ven­dre'l als mer­cats abans d'asso­lir el ter­mini de ven­ci­ment, és a dir, els fons d'inversió, serà pos­si­ble inter­can­viar el deute actual per un ins­tru­ment a 15 o 30 anys, que pagarà un interès supe­rior. Però en aquest cas hau­ran d'accep­tar una pèrdua del capi­tal. És a dir, un títol que va cos­tar 100 euros serà bes­can­viat per un altre que valdrà, diguem, 80 euros. És aquesta dar­rera pos­si­bi­li­tat la que fa par­lar d'una fallida del deute grec, encara que par­cial i orde­nada. El BCE es va opo­sar que aquest dar­rer cas fos pos­si­ble perquè temia que això, en un efecte de con­tagi, pogués aug­men­tar la des­con­fiança envers títols d'altres països. En la mesura que la solució a què s'ha arri­bat ha tin­gut el vis­ti­plau de les prin­ci­pals enti­tats finan­ce­res mun­di­als, sem­bla que no ha se ser el cas. Aquest vis­ti­plau al procés de rees­truc­tu­ració l'ha donat l'Ins­ti­tut de Finan­ces Inter­na­ci­o­nals (IFI), que agrupa les prin­ci­pals enti­tats finan­ce­res d'arreu del món. L'IFI ha par­ti­ci­pat en l'ela­bo­ració de pla i a més s'impli­carà acti­va­ment en el procés de rene­go­ci­ació que s'obrirà els pro­pers mesos. L'IFI con­si­dera que fins al 90% dels posseïdors de deute grec s'avin­dran a la pro­posta. S'espera que aquest procés de rees­truc­tu­ració per­meti a l'eco­no­mia grega tenir el seu deute estruc­tu­rat d'una manera més sos­te­ni­ble, i que per tant la des­a­pa­rició de les res­tric­ci­ons finan­ce­res a curt ter­mini per­meti al govern grec cen­trar-se en altres objec­tius. Qüesti­ons vitals com el sane­ja­ment dels seus comp­tes públics i les refor­mes estruc­tu­rals que els per­me­tin aug­men­tar la seva com­pe­ti­ti­vi­tat i la capa­ci­tat de ven­dre pro­duc­tes a la resta del món.

L'inter­ro­gant que queda sobre la taula és si aquesta segon pla de res­cat i la rees­truc­tu­ració del deute grec per fer-lo més sos­te­ni­ble seran sufi­ci­ents per atu­rar els pro­ble­mes finan­cers a la zona euro. Es cal­cula que amb les con­si­de­ra­bles dis­mi­nu­ci­ons de tipus i pro­lon­gació de ter­mi­nis, el valor net pre­sent del deute grec s'ha reduït un 20-22%. Però alguns experts con­si­de­ra­ven necessària una reducció supe­rior, d'entre el 30% i el 40%. Serà sufi­ci­ent? El temps ho dirà. Però el que cada cop és més evi­dent des del meu punt de vista és que per evi­tar que el pro­blema es repe­teixi en el futur serà neces­sari crear un bo euro­peu comú per a tots els estats mem­bres. Recent­ment ha apa­re­gut fins i tot recerca teòrica que mos­tra que una zona amb moneda única però amb títols de deute públic que no tenen suport de manera comuna sem­pre serà vul­ne­ra­ble a movi­ments espe­cu­la­tius. Hi hau­ria diver­ses mane­res de crear aquest eurobò i ja s'han fet diver­ses pro­pos­tes. Té la difi­cul­tat de reque­rir més inte­gració de les polítiques fis­cals i que les opi­ni­ons públi­ques poden opo­sar-s'hi. També enca­rirà lleu­ge­ra­ment el finançament de les eco­no­mies cen­trals d'Europa i cal veure si estan dis­po­sa­des a accep­tar-ho. Dependrà de la volun­tat política de tots ple­gats. Però el pro­jecte d'inte­gració econòmica euro­pea sem­pre ha estat una qüestió de volun­tat política. De fet va néixer com un acte de volun­tat política.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.