Opinió

La serra de dues mans

En Miquel Pai­rolí ens ha dei­xat, com a lle­gat, una obra literària rela­ti­va­ment curta –sobre­tot tenint en compte el que ha dei­xat d'escriure per la seva mort pre­ma­tura–, però, a la vegada, ens ha obse­quiat amb algun exem­ple de les millors pla­nes escri­tes els últims anys. Com a mínim això és el que pen­sen i han escrit els que s'encar­re­guen d'ana­lit­zar aques­tes qüesti­ons. Segu­ra­ment, és el seu últim die­tari, Octu­bre (A Con­tra­vent, 2010) el que pas­sarà a la història com l'obra més impor­tant, trans­cen­dent, rodona, refle­xi­o­nada, mes per­so­nal i íntima d'en Miquel. És la gran collita de molts anys d'obser­var, de refle­xi­o­nar, de fer lec­tu­res, mol­tes lec­tu­res, d'escol­tar la gent del seu entorn, del tran­si­tar per la vida... Pre­ci­sa­ment és d'Octu­bre un dels capítols que ens cor­pre­nen més: La terra i les eines. Aquí en Miquel fa una reflexió sobre l'ús de les eines de l'hort i les rela­ci­ona amb els seus antics: sobre­tot l'avi i el pare. Cap al final del text parla d'una serra de dues mans que té aban­do­nada en un racó del garatge i que havia fet ser­vir mol­tes vega­des, amb el seu pare, per fer lle­nya per a l'hivern. Acaba aquest capítol amb una reflexió sobre el que repre­senta una serra de dues mans quan falta l'altre braç que l'acom­pa­nyava. Diu en Miquel que l'eina es torna inútil. Ara, aquesta serra, con­ti­nua en un racó del quarto de les eines. Com també res­ten arra­co­nats els tràmecs, els cavics, la sega­dora, les tiso­res de podar els aurons, el moto­cul­tor, la des­bros­sa­dora, una maça, les lli­nyo­les, els cis­tells, altres ser­res, la caça per treure el suc de la comuna, una semal, uns coves que fa anys van venir del mas Pai­rolí... al cap­da­vall totes les eines que havien uti­lit­zat l'avi, el pare i el mateix Miquel són ara un tes­ti­moni mut d'altres temps que ja sem­blen massa lluny. A fora, a l'hort, les canyes con­ti­nuen estin­to­la­des a l'alzina del cor­riol, espe­rant unes toma­te­res que pot­ser no es plan­ta­ran mai més.

Aquesta serra de dues mans a què feia referència en Miquel, és una gran metàfora sobre el que és la feina com­par­tida, el tre­ball en equip, en petita soci­e­tat; dos braços com­pas­sats, en har­mo­nia... fent el movi­ment i la força cap a la mateixa direcció per ser­rar un tronc d'alzina, de suro o de roure. Aquest esforç com­par­tit, com el de la serra de dues mans, el podríem com­pa­rar a la pro­fessió d'escrip­tor o de peri­o­dista: per exem­ple el com­promís d'aquest diari amb els seus lec­tors; o en Miquel escrip­tor, d'una banda, i els seus lec­tors de l'altra; o el mateix Miquel com­par­tint l'espai de la seva secció durant els tres últims mesos, abans de bai­xar el teló, amb en Manel Cuyàs, d'ençà que l'heura de la malal­tia se li arra­pava de manera irre­pa­ra­ble a l'alzina de la vida. Tots dos fent equip, un dia l'un, i, l'endemà, l'altre, com la serra de dues mans: ris-ras, ris-ras, ris-ras. Si voleu, amb estils dife­rents i caràcters dia­me­tral­ment opo­sats, però amb una idea molt sem­blant sobre la feina de peri­o­dista. Tots dos amb un gran pòsit cul­tu­ral com a base per tei­xir els seus arti­cles, o, per dir-ho a la manera d'en Miquel, per ela­bo­rar la recepta de l'arròs. D'una banda tro­bem un Cuyàs culte, irònic, amb molta memòria històrica, omni­pre­sent, aquí i allà: tertúlies –amb aque­lla veu de tro–; dinars, molts dinars, a vega­des penso que massa dinars; pre­sen­ta­ci­ons, mol­tes pre­sen­ta­ci­ons; cròniques... De l'altra, un Miquel, més pau­sat, refle­xiu, obser­va­dor, amb peti­tes dosis d'aque­lla iro­nia fina que tant el carac­te­rit­zava, reti­rat a Palol fent com­pa­nyia a la mare, cap tertúlia –ni feia cap falta–, algu­nes (poques) pre­sen­ta­ci­ons, de dinars, pocs, també. Tot ple­gat amb el com­ple­ment dels dilluns d'en Pep Riera, d'ençà que va començar l'Escaire amb l'entrada del mil·lenni.

És curiós que en Cuyàs i en Miquel hagin tin­gut una relació amb aquest diari pro­vi­nents de l'ense­nya­ment i fent, pri­mer de tot, col·labo­ra­ci­ons exter­nes. Per enten­dre'ns: ells no feien de peri­o­dis­tes. El pri­mer que va tas­tar la redacció va ser en Miquel, l'any 1987. Va for­mar part d'una secció molt potent de cul­tura que diri­gia l'amic Joan Ven­tura. Aquell mateix any en Cuyàs va entrar com a col·labo­ra­dor d'opinió –no fa gaire expli­cava en un arti­cle com havia entrat al diari sota el guiatge de l'Enric Matar­ro­dona, el direc­tor d'ales­ho­res. Quan en Miquel va pas­sar a altres redac­ci­ons de Bar­ce­lona, en Cuyàs va entrar al diari, poc temps després, per diri­gir El Punt del Maresme. Final­ment, en Miquel va dei­xar el peri­o­disme de redacció i es va dedi­car a escriure, des de casa seva, a Palol. En Cuyàs encara forma part de la redacció d'El Punt Avui i con­ti­nua amb els seus Vuits i Nous.

Aquesta serra de dues mans que van com­par­tir en Miquel i en Cuyàs, des de pri­mers de març fins al 29 de maig pas­sat, ha que­dat òrfena d'un braç. És una llàstima, i una gran pèrdua per al diari, perquè la cita que teníem amb en Miquel cada dia, era una de les esto­nes més pla­ents quan lle­gies el diari; donava molt de sen­tit a aquest peri­o­disme que fa temps que busca el seu paper en un món devo­rat pel caos infor­ma­tiu. La pro­fessió ha per­dut una de les veus més potents, lúcides, lliu­res i res­pec­ta­des dels últims anys. En Miquel ha dei­xat d'empènyer la serra de dues mans de l'escrip­tura quan feia més falta... i amb els socs que hi ha cada dia per ser­rar!



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.