Articles

La presència de l'altre

Tan sols si triem superar el replegament identitari i defensar la cultura del diàleg i del respecte mutu, podrem viure en concòrdia nosaltres i els altres, els altres i nosaltres

La política no és una acti­vi­tat feta en soli­tari, sinó que és una tasca que s'exer­cita en relació amb els altres, pre­ci­sa­ment perquè exis­tei­xen els altres. És més: el sen­tit últim d'una política s'esbrina deter­mi­nant quina és la posició que adopta –res­pecte a qual­se­vol tema– en relació amb els altres. D'això ens parla bàsica­ment l'últim lli­bre de Rafael Jorba, titu­lat La mirada del otro. Mani­fi­esto por la alte­ri­dad, que encapçala amb una cita defi­nitòria d'Albert Camus: “El paper de l'escrip­tor és inse­pa­ra­ble dels deu­res difícils. Per defi­nició, no es pot posar avui al ser­vei dels qui fan la història, sinó al ser­vei dels qui la patei­xen”. Sobre­tot, quan els que la patei­xen són els altres. D'aquí que un escrip­tor asso­leixi la ple­ni­tud del seu ofici quan escriu con­tra cor­rent, és a dir, per evi­tar el reple­ga­ment iden­ti­tari i la temp­tació tota­litària, així com per pro­cla­mar el res­pecte a l'alte­ri­tat com a pre­missa major de la nos­tra lli­ber­tat. De fet, el tre­ball de Jorba és un mani­fest per l'alte­ri­tat, una mirada oberta i recep­tiva cap a la iden­ti­tat de l'altre.

En aquesta línia, comença obser­vant l'autor que totes les democràcies euro­pees acu­mu­len, en un grau o altre, tres cri­sis de con­fiança que l'actual recessió econòmica ha fet emer­gir amb tota inten­si­tat: una crisi de con­fiança en si matei­xes i en el seu poten­cial de futur, de la qual han estat para­digma els movi­ments soci­als de pro­testa a França –con­ti­nu­ats després a tot arreu amb l'eclosió dels indig­nats–; una crisi de con­fiança envers els seus socis euro­peus, de la qual va donar tes­ti­moni al seu moment el no de França i els Països Bai­xos a la Cons­ti­tució euro­pea –i que ha arri­bat després al seu clímax amb l'actual desori entorn al res­cat dels països mem­bres en situ­ació d'emergència finan­cera–; i en una crisi de con­fiança d'Occi­dent en el seu con­junt res­pecte a la resta del món, tant pel que fa al seu sis­tema econòmic com al seu model de civi­lit­zació. Això pro­voca que la per­cepció de fra­gi­li­tat de les soci­e­tats euro­pees s'hagi incre­men­tat i s'hagi refu­giat en les rei­vin­di­ca­ci­ons iden­titàries, obeint a un ins­tint reflex que fa extre­mar les diferències res­pecte als altres, poten­ci­ant l'actual i crei­xent onada neo­po­pu­lista. Amb el benentès que els mit­jans de comu­ni­cació de mas­ses –als quals Jorba qua­li­fica de “cate­drals emo­ci­o­nals”– tenen la seva quota de res­pon­sa­bi­li­tat en la degra­dació de la imatge de l'altre i en l'incre­ment de la demagògia i el neo­po­pu­lisme, mit­jançant l'espec­ta­cu­la­rit­zació de la infor­mació i el culte de l'emoció, que colo­nit­zen trans­ver­sal­ment tots els for­mats, en par­ti­cu­lar els audi­o­vi­su­als.

Ara bé, una recepció posi­tiva de l'altre és impos­si­ble si no tenim ben defi­nit el que som nosal­tres, i ho pro­cla­mem i defen­sem democràtica­ment i sense cap mena de reserva men­tal. Resulta il·lus­tra­tiu, a aquests efec­tes, el que asse­nyala Jorba en referència a la severa der­rota dels soci­a­lis­tes en les elec­ci­ons cata­la­nes del 28 de novem­bre de 2010, que té per a ell, entre altres, aquesta clau política: “El peatge en el ter­reny simbòlic pagat pel PSC als seus socis de govern, en par­ti­cu­lar a Esquerra”, amb la con­seqüent pèrdua de vigor del pro­jecte fede­ra­lista del PSC davant de l'inde­pen­den­tisme d'ERC. Hi ha valors que no es poden dei­xar a l'albir de la demoscòpia i de la democràcia d'opinió, espe­ci­al­ment en temps con­vul­sos com els actu­als.

Però també els valors que ens sem­blen axi­als –els nos­tres valors– han d'ésser vis­cuts segons “les regles de la laïcitat”. Una laïcitat entesa com a ter­reny de joc com­par­tit, que no té res a veure amb el laïcisme doc­tri­nari car­re­gat d'anti­cle­ri­ca­lisme rebre­gat, que és vis­cut pels seus devots fidels com una religió repu­bli­cana: un autèntic inte­grisme repu­blicà que pot caure en una acti­tud tan fona­men­ta­lista com la de la moral reli­gi­osa més estricta. Quan això passa, no és pos­si­ble el diàleg. “Quin diàleg posa­rem en marxa –es pre­gunta Victòria Camps– si sis­temàtica­ment li dema­nem al cre­ient que es des­pren­gui de les seves con­vic­ci­ons per par­lar amb els no cre­ients? Si hi ha d'haver un llen­guatge comú, aquest llen­guatge no pot ser en prin­cipi exclu­siu de ningú”. Un diàleg laic sig­ni­fica, doncs, dubte res­pecte a las pròpies cer­te­ses, autoi­ro­nia, des­mi­ti­fi­cació de tots els ídols, inclo­sos els pro­pis, capa­ci­tat de creure amb força en alguns valors, tot sabent que n'exis­tei­xen altres igual­ment res­pec­ta­bles. Una acti­tud que Rafael Jorba reclama també, com una “segona laïcitat”, quan escriu que “de la mateixa manera que el segle XIX va repre­sen­tar l'inici de la lluita per un marc de laïcitat en què la creença reli­gi­osa passà a for­mar part de l'àmbit pri­vat –amb el seu dret a l'expressió pública deri­vat de la lli­ber­tat reli­gi­osa i de culte–, el segle XXI hau­ria de per­me­tre que la nació –la naci­o­na­li­tat– passés també a for­mar part de l'esfera pri­vada... La religió va sor­tir lla­vors engran­dida i la nació es veu­ria també reforçada ara”.

Per arri­bar a aquest objec­tiu s'ha de donar pre­ferència als valors freds –drets i deu­res de ciu­ta­da­nia– en detri­ment dels valors calents –iden­ti­ta­ris i simbòlics–. “Es tracta de deci­dir si hem de con­ti­nuar clas­si­fi­cant les per­so­nes en funció de la seva naci­o­na­li­tat, dels seus sen­ti­ments i cre­en­ces, o si hem de fer de la ciu­ta­da­nia i la civi­li­tat l'estruc­tura de l'edi­fici”. Tan sols si esco­llim aquesta opció, que invita a superar el reple­ga­ment iden­ti­tari i defensa la cul­tura del diàleg i del res­pecte mutu, podrem viure en concòrdia nosal­tres i els altres, els altres i nosal­tres.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.