Opinió

Tenir por

Si els governs d'Occident no són capaços de redirigir les seves polítiques se'n ressentirà la democràcia com va succeir ja als anys trenta

La manca de segu­re­tat, la difu­mi­nació de les referències, la pèrdua dels valors i para­dig­mes amb els quals un ha vis­cut i els can­vis soci­als i econòmics sense un ori­gen i auto­ria clars i amb un destí i una moti­vació incerta, creen a la per­sona la sen­sació de por, de des­con­cert, d'inse­gu­re­tat, d'inde­cisió sobre el camí a seguir... És aquest un sen­ti­ment que s'apo­dera de l'ànima, enfos­queix la pròpia capa­ci­tat de rao­na­ment i redu­eix i fins i tot pot anul·lar la volun­tat de llui­tar perquè l'ene­mic està des­di­bui­xat, és imprecís i fa difícil defi­nir la pròpia con­ducta i deci­dir la pròpia reacció.

La por s'auto­a­li­menta i s'ampli­fica perquè les con­seqüències dels temors ini­ci­als i ja pas­sats ampli­fi­quen els temors deri­vats del futur: si tot això ja ha pas­sat, què no pot suc­ceir encara?

Aques­tes dar­re­res set­ma­nes l'evo­lució de la situ­ació finan­cera i econòmica dels EUA i sobre­tot de la UE han creat por en la ciu­ta­da­nia, que comença a pen­sar que els seus sala­ris, les seves pen­si­ons, els ser­veis soci­als de què es bene­fi­cia i en gene­ral la seva vida labo­ral i fami­liar poden estar en perill. Tot allò que fins ara era una segu­re­tat i una cer­tesa ja no ho és, tot ha esde­vin­gut pre­cari, tot pot can­viar. Pot can­viar perquè hi ha un agent inde­fi­nit i impla­ca­ble, “el mer­cat”, que pot no dei­xar diners als estats que endeu­tats “en extrem” poden tro­bar-se sense liqui­di­tat per fer front a les seves obli­ga­ci­ons per pro­veir ser­veis als ciu­ta­dans i fer inver­si­ons en ser­veis públics i en suport de l'acti­vi­tat econòmica. La vida de què fins ara hem gau­dit tot podria estar en perill. Aquest sen­ti­ment real, pot­ser exa­ge­rat però pre­sent en tots els mit­jans de comu­ni­cació i en totes les con­ver­ses, s'ha ins­tal·lat amb força en l'ide­ari col·lec­tiu.

La crisi és no sola­ment a Europa, també als EUA, però no és aquesta única­ment econòmica sinó també política. A Europa la crisi que ja quasi és gene­ral, s'allarga i s'ampli­fica perquè no es fan refor­mes estruc­tu­rals, no es fa una con­so­li­dació pro­funda i trans­pa­rent del sis­tema finan­cer, no es crea una reserva euro­pea única simi­lar a la reserva fede­ral dels EUA i no es fa l'har­mo­nit­zació de la fis­ca­li­tat. Als EUA perquè l'acord in extre­mis entre repu­bli­cans i demòcra­tes s'ha fet con­tra­ient l'eco­no­mia i reduint el dèficit via no del crei­xe­ment de l'acti­vi­tat econòmica sinó de la reducció de la des­pesa. La dreta ha gua­nyat una bata­lla, com ho demos­tra que la reducció del dèficit s'ha rea­lit­zat sense apu­jar gens els impos­tos als que més gua­nyen. Com defensa P. Krug­man de manera con­tun­dent, la pri­mera pri­o­ri­tat de les eco­no­mies occi­den­tals hau­ria de ser el crei­xe­ment més que el dèficit. La con­tracció del dèficit defi­nit com a pri­mera pri­o­ri­tat ha por­tat a una reducció del crei­xe­ment perquè hem “esca­nyat” en excés l'eco­no­mia.

És aquesta para­do­xal­ment la qüestió que espe­ci­al­ment pena­lit­zen els mer­cats, és a dir: que no hi hagi crei­xe­ment. La raó per la qual el deute dels EUA té una qua­li­fi­cació millor que el d'alguns països de la UE com ara Espa­nya i Itàlia és que els EUA, encara que més endeu­tats que aquests països, té una major cre­di­bi­li­tat res­pecte del crei­xe­ment de la seva eco­no­mia i també, no és una qüestió menor, per manca d'una auto­ri­tat econòmica única a Europa, a les limi­ta­des com­petències del BCE i a la burocràcia i len­ti­tud en la presa de deci­si­ons de la Comissió, pel repar­ti­ment d'auto­ri­tat entre aquesta i els estats mem­bres.

La ciu­ta­da­nia per­cep que els governs estan superats per la situ­ació, que les seves actu­a­ci­ons són sem­pre reac­ti­ves, que no por­ten la ini­ci­a­tiva i, final­ment, que no fan el que hau­rien de fer, és a dir, fer ser­vir part dels diners públics per fer créixer l'eco­no­mia mal­grat la inflació que això pugui gene­rar, i en con­cret i en espe­cial a Europa, dur a terme les refor­mes estruc­tu­rals que es neces­si­ten. És tot això difús i poc con­cret perquè ningú pot saber quina és la bona solució. Com diu E. Onti­ve­ros, aquesta política més expan­siva i key­ne­si­ana podria fun­ci­o­nar encara que no és segur, però del que ja podem estar segurs és que la solució actual de reducció del dèficit i con­tenció de la inflació com a pri­mera pri­o­ri­tat no fun­ci­ona perquè en dos anys el crei­xe­ment no ha retor­nat, l'atur es manté, l'eco­no­mia i la pro­ducció no crei­xen i el dèficit no s'ha sen­si­ble­ment reduït. De fet ja hi ha tres mem­bres de la Unió: Grècia, Por­tu­gal i Irlanda, que no podran pagar el seu deute i hau­ran de ser res­ca­tats fent una qui­tança, és a dir, una con­do­nació par­cial del deute acu­mu­lat.

És aquesta amenaça difusa, aquest ene­mic inde­fi­nit, el que crea la por de la gent, perquè no es tracta, com amb la Revo­lució Fran­cesa el 1789, d'aixe­car-se con­tra els pri­vi­le­gis de l'aris­tocràcia o del poder econòmic de la bur­ge­sia com el 1917 amb la Revo­lució Russa. Con­tra qui pot reve­lar-se la ciu­ta­da­nia si per­cep que el seu govern està tan atra­pat com ella mateixa? És per això que no hi va haver grans alda­rulls ni con­flic­tes soci­als en la crisi del 1929 ni tam­poc ara, i en con­tra de l'opinió del Sr. Car­ri­llo expo­sada en un arti­cle recent­ment publi­cat, no és pro­ba­ble que això pro­du­eixi grans con­flic­tes soci­als perquè tot­hom té por. Cal no con­fon­dre con­flic­tes raci­als i soci­als com els d'Angla­terra ara i abans els de França, i con­flic­tes d'ori­gen econòmic.

El movi­ment dels “indig­nats” té una difícil sor­tida perquè si gira a la violència serà rebut­jat pel mateix col·lec­tiu que l'ha creat i si gira a la política entrarà en les matei­xes con­tra­dic­ci­ons que tenen tots els par­tits polítics.

A Espa­nya més de dos mili­ons de per­so­nes han per­dut la feina en els dar­rers tres anys, i tot­hom vol pre­ser­var el que li queda, tot­hom té por de per­dre el que encara té. Però és evi­dent que, si els governs d'Occi­dent no són capaços de redi­ri­gir les seves polítiques, se'n res­sen­tirà la democràcia, com va suc­ceir ja als anys trenta. Espe­rem que els fei­xis­mes i els radi­ca­lis­mes popu­lis­tes no gua­nyin força i que tro­bem líders de l'alçada i capa­ci­tat d'un Roo­se­velt, que per cert va apli­car polítiques radi­cal­ment opo­sa­des a les actu­als per resol­dre aque­lla crisi de carac­terísti­ques i de pro­fun­di­tat, ara ja ho sabem, simi­lars a l'actual.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.