Opinió

Pactes i eufemismes

No es diu que contenir la despesa pública sense acordar prèviament els límits de la solidaritat interterritorial constitueix una enorme enganyifa

Va ser tot just després de la gran victòria soci­a­lista del 1982 quan es va començar a aca­ro­nar la idea de trans­for­mar Anda­lu­sia en “la Califòrnia d'Europa”. L'expressió va fer for­tuna entre els prin­ci­pals líders del PSOE, tot i que en aquell moment era poc més que una expressió engi­nyosa, una espècie de lema poste­lec­to­ral que Alfonso Guerra va explo­tar fins a l'exte­nu­ació. Al cap de poc temps, “la Califòrnia d'Europa” va anar pre­nent forma, però: allò no era de broma. L'AVE va arri­bar a Sevi­lla l'any 1992 amb un pres­su­post des­co­mu­nal, i la majo­ria de ciu­tats anda­lu­ses van viure igual­ment una trans­for­mació que anava molt més enllà de la cosmètica urbanística. Es trac­tava d'una trans­for­mació social. La classe mit­jana que a altres llocs va aflo­rar a la dècada dels sei­xanta, allà ho va fer a la dels noranta. El retard era impor­tant, cer­ta­ment, però s'havia aca­bat cor­re­gint. Ara, aques­tes ciu­tats anda­lu­ses rein­ven­ta­des fa només vint anys voten en massa el PP. Dic això per pro­var d'enten­dre l'entesa gai­rebé automàtica que s'ha produït aquests dies entre Rajoy i Zapa­tero a l'hora de pro­po­sar una reforma cons­ti­tu­ci­o­nal que con­tem­pla­ria límits d'endeu­ta­ment públic en les dife­rents admi­nis­tra­ci­ons. Si volen treure l'entre­llat d'aquesta amis­tat sobre­vin­guda, no per­din de vista pre­ci­sa­ment allò que es deia fa tot just 29 anys sobre “la Califòrnia d'Europa”.

I par­lant tot just de fa 29 anys, convé recor­dar l'apel·latiu que la premsa nord-ame­ri­cana va donar als prin­ci­pals líders del PSOE de l'època: “Els joves naci­o­na­lis­tes espa­nyols.” Déu n'hi do, l'eti­queta (que, d'altra banda, era exacta)! La cons­trucció de la supo­sada Califòrnia d'Europa era lla­vors un pro­jecte ine­lu­di­ble del nou naci­o­na­lisme espa­nyol, que, per raons més que òbvies, volia dis­tan­ciar-se de totes pas­sa­des del vell. Només hi havia un “petit” pro­blema: el preu real de tot ple­gat resul­tava escan­dalós. D'on van sor­tir tots aquells diners? En part, dels cla­te­llots fis­cals que l'Estat admi­nis­trava a altres comu­ni­tats, entre les quals des­taca per mèrits pro­pis Cata­lu­nya; i en part també pels ano­me­nats fons de cohesió euro­peus, que era com alguns ano­me­na­ven els marcs ale­manys a començament de la dècada dels noranta. La ter­cera part de la fac­tura s'assu­mia, d'una forma abs­tracta i genèrica, per mitjà d'un endeu­ta­ment públic crònic i mani­fes­ta­ment des­me­su­rat de les dife­rents admi­nis­tra­ci­ons (convé, en aquest sen­tit, refres­car la memòria: des de la pers­pec­tiva soci­al­demòcrata prèvia a la crisi això no es con­tem­plava mai com un risc, ni tan sols com una ano­ma­lia).

Reca­pi­tu­lem. Els ale­manys han dit prou de pagar la festa. Als noranta, van fer la increïble pro­esa de sub­ven­ci­o­nar a la vegada el sud d'Europa i d'assu­mir un país, l'Ale­ma­nya comu­nista, que estava en situ­ació d'estricta fallida. Jo crec que, hones­ta­ment, no se'ls pot dema­nar més. Aquests dies, Zapa­tero i Rajoy estan nego­ci­ant una cosa que en altres països es resol per la via del sen­tit comú, però que a Espa­nya reque­reix una reforma cons­ti­tu­ci­o­nal: la raci­o­na­li­tat de la des­pesa pública. A veure si ende­vi­nen qui con­ti­nuarà pagant més del que li toca... Doncs sí, amics meus: els de sem­pre. Nosal­tres. És l'única via per man­te­nir la ficció d'unes clas­ses mit­ja­nes sub­si­di­a­des que fa vint anys encara no exis­tien. El PP no hi pot renun­ciar, jus­ta­ment perquè cons­ti­tu­ei­xen el seu prin­ci­pal plan­ter de vots a molts llocs d'Espa­nya on els ine­xis­tents ingres­sos de l'acti­vi­tat pro­duc­tiva real han estat subs­tituïts per nòmines de fun­ci­o­na­ris (a Extre­ma­dura cons­ti­tu­ei­xen apro­xi­ma­da­ment el 25% dels ocu­pats).

Els pac­tes per con­te­nir de forma rao­na­ble la des­pesa pública són, en abs­tracte, posi­tius amb inde­pendència dels colors polítics que els hagin pro­pi­ciat. El pro­blema és que en aquest procés s'estan emprant massa eufe­mis­mes. No es diuen les coses pel seu nom. No es diu, espe­ci­al­ment, que con­te­nir la des­pesa pública sense haver acor­dat prèvia­ment els límits de la soli­da­ri­tat inter­ter­ri­to­rial cons­ti­tu­eix una enorme enga­nyifa. No es diu tam­poc que en aquest joc hi haurà per força dam­ni­fi­cats, per la sen­zi­lla raó que l'abús de l'endeu­ta­ment públic ja for­mava part de la inèrcia política. De fet, aquest abús estava tan nor­ma­lit­zat que va donar lloc a deci­si­ons d'impos­si­ble com­pli­ment efec­tiu, com ara la llei de dependència.

El que Zapa­tero i Rajoy estan deci­dint aquests dies és alguna cosa més que una reforma rela­ci­o­nada amb el dèficit. El que estan deci­dint tàcita­ment són noves for­mes de man­te­nir la ficció de les clas­ses mit­ja­nes sub­si­di­a­des que s'han for­mat al llarg de les dues dar­re­res dècades. Cal tenir en compte que en algu­nes zones con­cre­tes d'Espa­nya aques­tes fal­ses clas­ses mit­ja­nes repre­sen­ten la majo­ria de la població (i ara voten mas­si­va­ment el PP: ente­nen ara per què Mari­ano Rajoy està tan col·labo­ra­dor amb el govern de Zapa­tero?). No és cap anècdota, això: es tracta d'un pro­blema gravíssim. De fet, el males­tar dels grecs no és naci­o­nal, sinó de classe. De cop i volta mol­tes famílies han cons­ta­tat dramàtica­ment que el truc de màgia que els va fer pas­sar del ruquet al des­ca­po­ta­ble en un parell de dècades s'ha des­fet com un bolado. La reforma que pro­po­sen Rajoy i Zapa­tero pretén evi­tar això. Ja he dit abans que l'objec­tiu és bo en si mateix, però m'agra­da­ria saber qui haurà de treure la car­tera per poder qua­drar aquest cer­cle. Bé, ja m'ente­nen: el dubte és retòric. En cas que no hi hagi un pacte fis­cal previ que esti­puli unes altres regles del joc, sé –sabem– per­fec­ta­ment qui s'aca­barà empas­sant la fac­tura.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.