Opinió

Espanya contra el català

“La lluita de l'Estat, d'Alícia Sánchez Camacho i de tota la tropa és per preservar l'herència franquista”

Si ens hem de creure els infor­mes i les con­clu­si­ons del con­se­ller de Cul­tura, Fer­ran Mas­ca­rell, el prin­ci­pal pro­blema que té actu­al­ment la llen­gua cata­lana es diu Estat espa­nyol. Sense sub­ter­fu­gis ni eufe­mis­mes: és Espa­nya. Aquesta Espa­nya única i homogènia que final­ment s'ha aca­bat impo­sant en la men­ta­li­tat dels nos­tres veïns d'una manera gene­ra­lit­zada. Els atacs con­tra la nos­tra llen­gua (que, curi­o­sa­ment, per a ells també hau­ria de ser seva tot i que la mal­trac­ten) tenen una expli­cació històrica cada cop més clara.

Abans del fran­quisme, a Cata­lu­nya el català era la llen­gua que, amb diferència, tenia més par­lants. En mol­tes zones el nom­bre de cata­la­no­par­lants d'ori­gen s'acos­tava al 100 per cent i els mono­lingües en aquesta parla no eren pas, encara, una espècie extin­gida.

Va arri­bar el fran­quisme i, gràcies a la com­bi­nació d'una immi­gració mas­siva i una política de geno­cidi lingüístic que va per­me­tre arre­lar als immi­grants exi­gint que els locals els parléssim la len­gua del impe­rio, una vui­tan­tena d'anys després la salut del català és crítica, i si no ho és més és perquè molts d'aquests nou­vin­guts d'ori­gen espa­nyol han vol­gut i sabut enten­dre'ns. Tan­ma­teix, les matei­xes dades apor­ta­des per Mas­ca­rell reve­len que entre la gent més jove s'està equi­li­brant la relació amb el cas­tellà, la qual cosa demos­tra un cert èxit de la immersió. Està clar, doncs, que la lluita de l'Estat espa­nyol, de la senyora Alícia Sánchez Camacho i de tota la tropa d'opo­si­tors a la immersió, no fa altra cosa que voler pre­ser­var no pas el cas­tellà, que té una salut de ferro, sinó l'herència geno­cida del fran­quisme.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.